Дифенбахия

70
Добави коментар
maritime
maritime

Размножава се най-лесно и най-бързо през лятотоДифенбахията е едно от най-харесваните и популярни листнодекоративни растения навсякъде по света. У нас също е обичана и отглеждана. Това се дължи на нейната красота, лесното й отглеждане и размножаване и бързия и растеж. Дори и при най-добре отглежданите растения, долните листа постепенно окапват и стволът се оголва. Някои не я харесват такава, а за други растението в този  вид прилича на палма. Но малко по-рано или по-късно, все някой ден идва време, когато растението трябва да се подмлади и да се отгледат нови млади екземпляри. Установено е, че отрязаните рано напролет резници стоят с месеци във водата и започват да се развиват едва когато времето се затопли, затова ако сте намислили да подновявате дифенбахията си, сега е най-подходящото време.

ВкореняванеАко старата дифенбахия вече не   ни радва с оголеното си стъбло, можем просто да отрежем върха и. Оставеното над почвата малко „пънче“ скоро след това ще се разлисти  и майчиното растение ще се подмлади. Отрязаният връх лесно се  вкоренява във вода и от него  се получава прекрасно ново растение.

 – Ако стъблото е много дълго, може да се нареже на няколко парчета с дължина около 20 см. Резниците се засушават 1 – 2 дни, а след това се поставят за вкореняване във вода, като двете най-долни пъпки са потопени, а останалите са над водата. Горната повърхност на всеки сегмент се поръсва с активен въглен или канела. – От долните сегменти  израстват корените. – От връхните сегменти израстват нови леторасти. –  Ако целта е получаване на голям брой нови растения, стъблото може да се раздели на къси сегменти с две очи или дори само с едно око. При направата на стъблените резници, срязването трябва да стане около 0,5 см под линията на сегмента,  която е очертана естествено. – Късите резници се вкореняват в субстрат, като се поставят в легнало положение, с пъпката нагоре, която се вижда лесно, защото е добре оформена. Няма да сгрешите и ако ги сложите във вертикално положение.