ЗЕЛЕНОГЛАВА ПАТИЦА – Дребен дивеч (пернати) – Hunter.bg

1
Добави коментар
kunev_stz
kunev_stz

(Anas platyrhymhos I,., 1758) Има добре изразен полов, сезонен и възрастов диморфизъм Дължината на тялото е 50-65 см, а размахът на крилете 75-100 см. Теглото на мъжките е 0,85-1,6 кг, а на женските – 0,75-1,3 кг. Мъжкият в брачно оперение е с металнозелена глава, тесен бял пръстен на шията, червеникаво-кафяви гърди, преобладаващо светлосиво тяло, в задната си част черно, с характерно завити нагоре средни опашни пера. Женската е сиво-кафява с тъмни петна и надлъжни резки. Главата отгоре и презочната ивица са тъмни, а над окото има светла вежда. Мъжкият в извънбрачно оперение прилича на женската, но гърдите са червеникави и по-слабо напетнени; главата е по-контрастно оцветена. Младите приличат много на възрастните женски. Зеленоглавата патица се различава лесно в природата. Има едро набито тяло. Различава се от останалите патици по големина, форма на тялото и по тъмносиньото крилно огледало, огра-дено от двете страни с ясно забележими бели ивици.

Разпространена е в Европа, Азия, Северна Америка, Южна Гренландия и Северна Африка. Аклиматизирана е в Австралия и Нова Зеландия. В южните части на ареала си е постоянен вид. У нас се среща през цялата година, но е най-многобройна по време на прелетите и през зимата. Обитава разнообразни влажни зони, разливи на реки, сладководни и солени водоеми в цялата страна. Среща се и в културния ландшафт. Понася близостта на човека. По-висока численост има в равнинната част на страната. От съществено значение за нея е наличието на гъста крайбрежна растителност, където патиците могат да гнездят и да се укриват по време на линеенето (когато сменят перата си с нови).

Зеленоглавата патица е всеядна. Храни се с растителна и животинска храна. Яде семена и зелени части на водни и културни растения. През пролетта и лятото в менюто й влизат сухоземни и водни безгръбначни животни – насекоми, мекотели, ракообразни, червеи, понякога земноводни и дребни рибки. Храни се, като потапя само главата и шията в плитчините на водоемите, по итключение се гмурка. Понякога пасе на сушата.

Зеленоглавата патица е моногамна птица, формирането на двойките става още през зимата. Сватбуването е съпроводено с интересни брачни полети и ритуали на ухажване във водата. Женската прани гнездото си най-често на земята. То е малка ямичка, постлана рядко със суха трева, растителни остатъци и пух. Разположено е сред висока трева, тръстики, под някой храст или между клони на повалени дървета, винаги близо до водата. Понякога гнездото е в широки хралупи на крайречни дървета. Гнездовият период е от края на март до края на юни. Женската снася от 9 до 13 яйца, които мъти 27-28 дни. Малките са гнез-добегълци. Няколко часа след излюпването напускат гнездото. На 50-60-дневна възраст вече могат да летят. Полово зрели са на едногодишна възраст.

Неприятели на зеленоглавата патица са лисицата, черният пор, бялката, скитащите котки, някои грабливи птици и др. Яйцата се унищожават и от невестулката, тръстиковия блатар, сивата врана, свраката и др.

Зеленоглавата патица е ценен ловен обект. Тя е най-широко разпространената и най-многобройната от всички патици. У нас зимуват средно около 100 000 зеленоглави патици, в отделни години – до 165 000. Разрешена е за лов от 1 октомври до 31 януари.

Полудивата патица, която се развъжда изкуствено и се разселва в природата, произхожда от кръстоска между зеленоглавата патица и английската питомна патица от породата „Каки кемпбел“. Има външните белези и размери на зеленоглавата патица, лети бързо, лесно подивява, остава у нас през зимата и се кръстосва с диви зеленоглави патици. По начин на живот и биология не се различава от зеленоглавата патица. У нас се развъжда изкуствено край Костенец.

 

 

други статии от тази категория

Гривякът Гривякът е най-едрият наш див гълъб. Неговото тяло достига 41-45 см дължина, масата…добавена на 06 Октомври 2009 | предледана 1704 пъти

Гургулицата Гургулицата е доста по-дребна от гривяка, с когото спада към едно семейство -…добавена на 04 Октомври 2010 | предледана 1418 пъти

Лов на бекаси Бекасината е сумрачна птица, тя е активна надвечер до пълно стъмняване, понякога и до по-късно, както и много рано сутрин, два-три часа преди разсъмване.добавена на 02 Август 2012 | предледана 1435 пъти

ПЪДПЪДЪК ПЪДПЪДЪК  (Coturnix coturnix L., 1758)
Пъдпъдъкът е най-дребната кокошоподобна птица у нас….добавена на 04 Октомври 2010 | предледана 6301 пъти