Терапии с LED осветление – продължение

3
Добави коментар
spaisy
spaisy

Други видове терапии със светодиодна светлина

 

 

Терапия със светлинна кутия

 

Когато се спомене за терапия с LED осветление, често хората си мислят за терапия със светлинна кутия. Тя е идеално решение, когато количеството на дневна светлина намалява или липсва и това води до състояния на депресия. Това обикновено се случва по време на зимата и доста голяма част от населението бива засегнато. Това явление има множество имена и проявления, като най-често се нарича „сезонно афективно разстройство“. То може да се случи на всеки, като се дължи на смяната на сезоните, което пък се отразява на „циркадния“ или денонощен естествен часовник. Този часовник се смята за естествено настроен към циклите на слънцето.

Светлинната кутия представлява устройство, съдържащо източници, излъчващи светлина с голяма яркост и специфична дължина на вълната на свелината от синия към зеления спектър. Тази светлина влияе на съзнателно и подсъзнателно ниво на човешката психика. Терапията чрез светлинна кутия в днешната LED светлинна терапия е пряк потомък на отдавнашната слънчева терапия.

 

История на терапията със светлинна кутия

В предишни времена този тип терапия е използвана за постигане на добър здравословен баланс. Това се е постигало чрез излагане на ярка слънчева светлина или чрез сложно изградени дървени кутии с огледала. Скоро след откриването на сезонното афективно разстройство е установено, че хората реагират по някакъв начин на лечение със светлина. Така първоначално се използвали огледала, които отразявали дневната светлина – оттук идва и името „светлинна кутия“. Но впоследствие се оказва, че утринната светлина е много по-ефективна от вечерната. Това се дължи на наличието на водни пари във въздуха, което действа като естествен филтър. Оттук терапиите се разделят на такава със светлинна кутия и със симулация на зазоряване.

 

Симулация на изгрев и залез

 

Най-добрият начин за мотивиращо начало на деня е да се стане естествено, но липсата на изгряващо слънце е съществена пречка. А пък обратният ефект – чрез постепенно намаляване на дневната светлина може да подобри навиците за сън.

Светодиодите са подходящи за плавно затъмняване или изсветляване. Предимство при тях е, че за разлика от другите видове домашно осветление, те не се износват от честото избиране на димера. Има 2 основни типа на този симулатор – за сутрешна или вечерна светлина.

Някои могат да събуждат нежно и без употреба на звук, като се нагласи за определен час . Този будилник има светлинен сензор и малка компютърна програма. Ако няма никаква светлина навън или пък е в малки количества, а вътрешният часовник има нужда от повече, за да се отчете дейност, сензорът казва на програмата , която пък индикира на лампата точно вида на светлина, от който има нужда. Тогава лампата ще симулира нежно и постепенно просветляване на светлината, близко до симулирането на зора. А обратното, когато се симулира затъмняване се нарича симулация на смрачаване. Този метод на осветление допринася за получаване на естествено чувство за желание за сън и е много полезен за хора с проблеми със съня.

 

Третиране на кожни проблеми с LED светлина

 

Светодиодното осветление има много предимства при употреба за лечение на кожни проблеми, като псориазис и акне. Едно от тях е, че понеже ползва студена светлина, може източника да се постави директно върху кожата за постигане на по-дълбок ефект. Друг плюс,е че правилно калибрираната дължина на вълната може да достигне до точно определеното място, без да засяга други части от кожата.

Друго приложение на LED светлината при терапии е за подмладяване на кожата. То действа защото всички клетки се влияят от нивото на инфрачервена светлина чрез клетъчна памет, която „напомня“ за доброто въздействие на ярката светлина върху организма.

 

Мерки за безопасност

 

За да не остане разочарован, човек трябва да реши какво точно очаква от терапията.

Ако има проблеми с очите или е с наскоро проведена очна операция, или ако взима медикаменти, които изострят чувствителността към светлина като някои антибиотици, е хубаво преди да се прилага светодиодна терапия да се консултира с лекуващия лекар. Хора с чувствителна кожа също трябва са бъдат внимателни при избора на терапия.

Много важно е да не се гледа право в източника на светлина при терапията. Също така не трябва кожата да се излага на топлина над границата на безопасност от 41º C. По-високите температури могат да причинят увреждания. Важно е също така и да се прецени кога точно да се спре съответната терапия.