Биполярно разстройство – II част

69
Добави коментар
algae
algae

Продължение на: Биполярно разстройство (манийно-депресивна психоза) I част

Как се поставя диагноза биполярно разстройство?

Няма тестове за определянето на нещо такова. Доктора или терапевта Ви трябва да зададе много конкретни въпроси относно симптомите, които сте имали и колко продължителни са били. За да се постави такава диагноза трябва да се имали пристъпи поне седмица. По време на този период да сте имали три или повече симптоми на мания, като нужда от по-малко сън, били сте по-приказливи от обикновено, държали сте се неадекватно в ситуации които са могли да бъдат със сериозни последствия, имали сте чувството, че не можете да управлявате мислите си и т.н.

Може да си направите изследвания на урината за да проверите дали тези симптоми не са причинени от някакви други проблеми.

Как се лекува?

Колкото по-скоро се открие и лекува, биполярното разстройство, толкова по-големи са шансовете да го вкарате в норма.

Има много лекарства за биполярно разстройство. Обикновено е необходимо да се изпробват няколко, докато се открие най-подходящата комбинация.

Повечето хора с биполярно разстройство взимат лекарства за стабилизиране на настроенията всеки денЛекарства, наречени антипсихотици може да помогнат за вкарването на манийна фаза под контролАнтидепресанти се използват внимателно, при епизоди на депресия, тъй като те могат да бъдат причина човека да премине директно към манийна фаза.

Много хора спират да взимат лекарствата си през манийна фаза, защото се чувстват добре. Това е грешка. Трябва да взимате лекарствата си редовно.

Кой страда от биполярно разстройство?

Биполярното разстройство е разпространено наравно сред мъже и жени. Често започва в годините между 15 и 24. Някои научни изследвания посочват примери за висока корелация между това психично отклонение и творческото съзидание, таланта, дори гениалността на отделни индивиди. Хората, които са считани за биполярни, обикновено се занимават с изкуство и като цяло са много по-дръзки, смели, общителни и приказливи.