Държавата се гаври с учениците

209
Добави коментар
stylius
stylius

ноември 6th, 2008 Публикувано в Мизерии

Голям праз, не е нещо ново! Тя държавата се гаври с всички нас, че учениците ли да са ни проблема? Е, докато мислим така, няма да я оправим тая българия (малкото “б” не е случайно).

За какво иде реч – шефа на отдела ми има сестра, която е още ученичка, макар и последна година. Похвалила се тя, че взела стипендия и на въпроса колко е, отговорила с 21лв. Мамка му, 21лв са моя дневен разход, като не включвам неща, като бензин, ток, вода, телефон, такса вход (щото живея в апартамент) и разни други такси и сметки. 20-тина лева си ги знам, че ми трябват минимум в портфейла за да изкарам деня. Може и да не ги изхарча, ако примерно цял ден не изляза и се изхранвам със запасите в хладилника от предишен ден. Но не е въпроса в това колко харча аз, а колко вземат стипендиантите. 21лв са си гавра от всякъде.

Аз лично никога не съм бил сред отличниците в училище и никога не съм получавал парична стимулация от държавата, но като гледам как стоят нещата, по-добре, че не съм. За това пък като МГ-ец (за непросветените това значи, че съм завършил Математическа Гимназия), реших да направя някои пресмятания. Например – Кафе с кола – 3лв, дюнер или хамбургер – 3лв, билетче за автобус в две посоки – 2лв. (плюс/минус 20ст., но да не издребняваме) и ето как за два-три дена стипендията я няма. Една проста сметка показва, че стипендията няма да стигне за пътуване с градския транспорт за повече от две седмици, ако се харчи само за това. Нещо повече, стипендията няма да стигне да се покрият дори учебниците за евентуална следваща учебна година (за по-малките стипендианти), като се има предвид, че учебник по биология е 20лв, учебник по история 18лв, а учебниците по чужд език стартират от 50. А за допълнителни материали, като сборници, алманаси и т.н. да не говорим.

Още един прост факт, сумата на стипендията не е мръднала от 1999г. Тогава е била последната промяна на стойността на стипендиите. За съжаление опитът ми да разбера предишната стойност се оказа безуспешен, тъй като в правителствения сайт няма информация за по-старите броеве на Държавен Вестник. Но да направим една друга съпоставка. През 1999г., минималната работна заплата в България е била 67лв. Тогава в ДВ е обнародвано решението на МС размера на стипендията да е 21лв, тоест 33% от минималната заплата. Девет години по-късно, през 2008г., минималната работна заплата е 220лв. Размера на стипендията все още е 21лв. Ако сега беше пак 33%, щеше да е около 70лв. И въпреки, че 70лв също са малко, но все пак това е стимул, а не основен източник на доходи за ученика. А какво всъщност става – в момента размера на стипендиите е дори под 10% от минималната работна заплата. Учениците са станали големи мизерници. И как после това хлапе да заляга над учебниците, като знае, че държавата му е приготвила за награда един среден пръст?

В случай, че се интересувате още по темата, Пламен Петков също е спретнал една статийка – “Още ли залъгват учениците?и Калоян Косев преди по-малко от седмица е разказал за перипетиите си докато стигне до тези заветни 21лв в статията “Заслужената” ученическа стипендия за отличен успех”.