Konete – всичко за конете и спортната езда :: Кастрацията: за и против

2
Добави коментар
Petrunov
Petrunov

Разбира се, че не! – ще каже силната половина на човечеството. Слабата половина ще се притесни или ще просъска: «Трябва всичките, без подбор». И само конярът ще зададе въпроса – какъв кон, на каква възраст, използван за какви цели и т.н. Кастрацията на коне не е мярка, взимана при изключително принудителни обстоятелства. Тя е една обикновена, планирана процедура, която се прилага на 80% от жребците. За да избършем сълзите от очите на дилетантите, нека първо видим защо всъщност се прави тази операция.

Тема за обсъждане

Всичко, което човек прави с домашните животни, се подчинява на една цел: да получи максимална изгода за себе си и при това самият той да не пострада. Жребецът е готов до смърт да защитава своя харем от враговете. В резултат на опитомяването, много от особеностите на социалното поведение на коня са силно променени, но своенравният капризен жребец и днес представлява заплаха, както за другите коне, така и за човека. Такъв кон не бива да бъде язден от неопитен или физически слаб ездач. С него е трудно да се работи в обкръжение на кобили. Той може да проявява агресия не само към други жребци, но и към хора. Жребецът лесно се възбужда и по-бързо изразходва енергията, по-трудно набира и задържа маса, по-често се наранява в бокса и е по-взискателен към условията на отглеждане и режима на хранене. При кастрация на такова животно в повечето случаи се получава многостранен ефект.

Кастриран, конят става по-спокоен и по-издръжлив. Екстериорът му също се променя. Обикновено конете–кастрати са по-високи от жребците. Те имат по-дълга и по-изящна шия, по-дълги крака, по-плавна линия на гърба, по-лека глава и по-широка крупа. Кастратите имат по-дебела зимна козина и по-дебела кожа, което ги прави по-устойчиви към суров климат и променливи условия на отглеждане.

Всички тези промени се постигат чрез повлияването върху хормоналната система на животното. Тестисите, които се отстраняват при кастрацията, произвеждат мъжките полови хормони, които определят формирането на организма на жребеца, неговият екстериор и проявата на половите му инстинкти.

Голяма заблуда би било да се твърди, че жребците показват по-високи спортни резултати от кастратите, че са по хазартни и имат «спортно сърце». В действителност трудолюбието, само по себе си, зависи от много фактори, а не само от нивото на хормоните. Иначе как може да се обясни голямото количество лентяйстващи женкари сред хората?

Все пак, от жребец до жребец има разлика. Дори измежду кастратите се срещат множество нервни натури. Не рядко един своенравен кастрат създава повече проблеми от един спокоен жребец. Защо тогава да се кастрират конете? Въпросът дали да бъде кастриран, се решава индивидуално за всеки отделен случай. Ако сте купили коня за туризъм, да го язди дете, ако ще го отглеждате в близост до кобили, а не ви се занимава с разплод, ако начинът ви на животът налага често да сменяте конюшните на коня си, въпросът дали да кастрирате се решава еднозначно и положително.

Ако жребецът ви е агресивен, ако по време на работа постоянно се разсейва и игнорира ездача, ако всяка нощ опитва да раздроби и унищожи бокса си, естественият извод е в полза на операцията.

Ако целта ви е разплод, ако жребецът е със знатен произход (в някои случаи дори се забранява кастрацията на коне, представители на забележителни породни линии), или ако той дълго време е спокоен и послушен, а неговият ездач или треньор е достатъчно опитен и разумен, то конят няма нужда от операция.

Малко от практиката

Да предположим, че сте решили да кастрирате или нямате избор и сте изправени пред тази необходимост. Всеки собственик на кон е добре да знае на каква възраст е целесъобразно жребецът да бъде кастриран. Днес се налага мнението, че оптималното време за кастрация е между 4 и 5 годишна възраст. Трябва да се има предвид, обаче, че съществуват бързо съзряващи коне, към които се отнасят повечето „заводски” породи, и късно съзряващи коне, към които се отнасят аборигенните и смесени породи коне, което съответно довежда до по-ранна или по-късна ветеринарна намеса.

Ако сте изпуснали тази възраст и конят ви вече е на 6 или 7 години, не смятайте, че това е краят и кастрацията е невъзможна. Медицински противопоказания по повод възрастта няма. Но следва да се отбележи, че вече фомираните му инстинкти могат да бъдат така силни, че да продължават да влияят върху характера му и той пак, въпреки кастрацията, да проявява нежеланото от вас поведение на жребец.

Когато започне планирането на операцията, важно е да изберете правилен сезон. Всяка хирургическа намеса минава по-добре през ранна пролет или късна есен. Основна причина на тази закономерност е отсъствието на мухи и жега.

Операцията не бива да се поверява на местния „конски доктор”. Уговорете се с опитен ветеринар, които има достатъчно голям опит в кастрирането на коне. Задължително разберете с каква упойка ще бъде направена кастрацията, по-какъв начин и с какво фиксиране.

Операциите с поваляне на коня, със седативни лекарства или изобщо без упойка са останали в далечно минало. Ветеринарната медицина е станала много по-хуманна, но едновременно и по-скъпа. Съвременна кастрация на жребец се провежда при изправено животно, с използване на специални „конски” препарати, които дават пълно обезболяване и отпускане на мускулите. Операцията отнема между 15 и 20 минути. От същия ден конят се извежда за 40-минутна разходка ходом, а след 10 дни той се връща към пълноценна работа (само с прескачането на препятствия следва да се изчака около три седмици). Вероятността за усложнения е около 5% (силни отоци, продължително кръвотечение, възпаление на семенния кордон, непоносимост към лекарства). Цялостното пренастройване на организма завършва след половин година, макар че конят се успокоява по-рано.

Но не бързайте да го пускате в табуна, изчакайте някой и друг месец след операцията. Счита се, че в семепроводите се съхранява известно количество сперма и заплождането на кобила е възможно и при случка с отскоро кастриран кон.

Квалификацията на лекаря, който ще прави операцията на коня, може да се определи чрез начина, по който той извършва прегледа. Добре обучен ветеринар задължително ще провери ширината на ингвиналните (слабинни) пръстени, тъй като в зависимост от тях може да се промени плана и характера на операцията, което ще помогне да се избегнат сериозни проблеми.

Замисляме ли се каква роля в съдбата на коня ще играе кастрацията или отказът от нея?

В края на 70-те години е бил кастриран забележителен кон за скачане, жребец у нас холщайнска порода, Луч, състезаващ се под седлото на Г.Самоседенко. След приключване на спортната кариера, Луч се оказва никому ненужен, а би могъл да бъде ценен жребец-производител… Може би във връзка с тази история, беше изоставена идеята за кастрация на Гепатит – друг необикновено добър скачач. Гепатит не само добре се изяви в сферата на спорта, но и остави след себе си прекрасно потомство…

Мнения: ЗА…

Геннадий Дробышев, треньор на ЦСКА:
«Аз смятам, че за спорт жребците задължително трябва да се кастрират. Това не само променя темперамента, но и дава възможност за «моделиране» на екстериора на коня. Но, ако се прави кастрация, то трябва да се прави в ранна възраст. Съвсем не е задължително, че след кастрация конят ще стане по-добър за спорта. Например, имах един жребец, по прякор Хлопок – шампион на СССР. Хлопок не трябваше да бъде кастриран, защото бе нисък. Темперамента му компенсираше ниският му ръст при прескачането на препятствията. Това е пример за напразно приложена кастрация – конят загуби добрата си за случая агресия, апетита си за скачане, интереса си към спорта. В чужбина жребец, който не е подходящ за разплод, се кастрира веднага и своевременно и се използва само за спорт. По такъв начин се защитава чистота на селекцията. На този принцип се основава работа по развъждането и успеха на линии коне за скачане в Европа.»

Борис Васильев, спортист, ОУСЦ «Планерная»:

« Има порода, има линия. Има жребци-производители, има спортни коне. Всичко зависи от целта, с която се използва. Ако първоначално тя е конят да бъде ползван за разплод, за него няма място в спорта, тъй като жребецът създава много проблеми. Ще скача ли един кастрат по-добре от жребеца? Успехът във спорта практически не е свързан с това, но при работа с жребци вероятността от травми и твърде много проблеми е по-голяма

Обикновено конят се кастрира в ранна възраст, когато характерът още не е оформен. Когато конят е вече пораснал и характера – оформен, кастрацията няма голямо значение – конят ще бъде само малко по-мек. Оптималната възраст за кастрацията е от 3 до 4 години. Ако не сте успели тогава, по-добре не кастрирайте.»

Артур Багдасарьян, спортист, «Конники Планерной»:
«Отношението ми към кастрацията е положително – желателно е спортният кон да е кастрат, тъй като повече се отдава на работата. Разбира се има и жребци, които скачат прекрасно, но и създават много проблеми.»

Юрий Грехов, треньор, КСК «Альфарес»:
« Аз поддържам идеята за кастрацията на спортните коне – в спорта трябват кастрати. Всеки кон може да скача, но кастратите по-малко се разсейват. Така е по-спокойно и сигурно. И в конюшнята, и по време на транспортиране има много моменти, заради които предпочитанието би трябвало да се отдаде на кастрата. Но сама по себе си кастрацията не играе роля за спортните успехи. Ако конят е лошо обучен, той няма да се подобри чрез кастриране. Участието на жребци-производители в спортни състезания е изкуствен начин да се покаже колко са талантливи.»

Владимир Белецкий, спортсмен, ЦСКА:
« Ако конят не представлява ценност за селектирането и в бъдеще не се планира да бъде използван за конен спорт, аз смятам, че тогава той трябва да бъде кастриран.

От друга страна, харчейки огромни финансови средства за придобиването на коня, рискуваме много да загубим, ако кастрираният кон получи травма. В такъв случай какво да правим с него? Така че, ако искаме застраховка срещу големи материални щети, желателно е да ги използваме като жребци. Макар че кастратите са много по-лесни за работа.»

… И СРЕЩУ

• « След като се сблъсках с неподчинението на жребеца, изникна въпросът: да го кастрирам или не? Скоро ще ми се наложи да взема някакво решение. Разбира се ще ми бъде много мъчно за него, и никога няма да си го простя, ако ще се наложи да го кастрирам. Но не виждам друг изход.»

• « Много е трудно с жребците, разбирам това. И мнозина, в това число и Парели, са за кастрацията. Само че някак си е жалко… Разбирам, че така би било по-добре за всички, но все пак това е живо същество – защо аз да имам правото да решавам вместо него?! »

• « Трудно е да се оправяш с жребец, но да го кастрираш – някак си ми е жал… Наскоро бях в Словения, в Липица, където се намира конезавода, в който отглеждат световноизвестна порода Липицански коне. За висша дресура (пасаж, пиафе, курбе, каприоле) там се използват само жребците! Може би тяхната прекомерна енергия трябва да се насочва към работа. Май ценят жребците именно заради тяхното умение напълно да се отдават на работа.»

• « Аз не съм привърженик на кастрацията. Като цяло, според мен, с жребеца може да се намери общ език. За мен е по-добре професионален треньор, отколкото кастрация. След треньора има надежда, че поведението на конят ще се подобри, макар че, разбира се има различни коне, както и условия за тяхното отглеждане и трениране.»

• « Аз съм против кастрацията, освен в случаите, когато неподчинението на коня заплашва безопасността на хора. Проблемът се крие там, че кастрацията до 4 или 5 годишна възраст влияе позитивно върху спокойствието на жребците, когато са до кобили, но не и върху уравновесеността им по отношение на хората.»