Магията на името – кодът на съдбата

51
Добави коментар
olaf
olaf

Санскритският език принадлежи към индоевропейската група езици, това е езикът на класическата ведическа литература, свещените текстове, мантри и ритуали, които се използват в хиндуизма, джайнизма и отчасти в будизма. Санскрит е един от официалните 22 езика в Индия. Въпреки наложилото се напоследък погрешно схващане, че санскрит е “мъртъв” език, на санскрит говорят не само брамини с благородно потекло, но и част от обикновеното население. В щатите Керала и Карнатака в южна Индия има селища, чиито жители общуват помежду си на санскрит. Санскритската азбука Деванагари се използва също така в езика хинди и в редица други съвременни езици в северна Индия.

Санскрит с пълно основание се счита за език, който се използва от образованата част на населението, и подобно на латинския език в Европа той е научен и религиозен език, върху чиято основа е изградена терминологията, използвана в Джйотиш, Аюрведа и останалите ведически науки, които са успяли да запазят своята автентичност до ден днешен. Предполага се, че след смесване на санскрит с други местни езици (пракрити) са се зародили редица съвременни езици в северна Индия, такива като хинди, бенгали, гуджарати.

Думата санскрит означава “обогатен”, “пречистен”, “осветен” за разлика от диалектите или т.нар. пракрити. Като всеки друг език санскритският също се е развивал и е преминал през различни периоди – от Риг Веда и Упанишадите до Махабхарата, а по-късно и до съвременния санскрит. В различните периоди е имало различни видове санскритска писменост, понастоящем се използва Деванагари, като същата азбука стои в основата на съвременните езици хинди, маратхи, пали, непали и др.

Санскрит е един от най-древните езици в света, “езикът на боговете” в Индия. Четирите индийски Веди също са написани на санскрит. Наред със старогръцки и латински санскрит е един от най-древните езици на човечеството, а структурата на санскритската азбука не се е променила до ден днешен и е запазила своята уникалност и красота. Повечето ръкописи, посветени на Йога, Тантра, Аюрведа и Джйотиш, са написани на санскрит. Познавайки нумерологичните съответствия на буквите от санскритската азбука, човек може да се гмурне в дълбокия океан на античното мистично познание, да се докосне до извора на хилядолетна мъдрост.

Има множество правила за избор на име, а в основата на ведическата нумерологична система стои много задълбочена философия. Целта на тази статия е да запознае читателя с някои по-прости правила, които се използват при избора на име за новородено дете в Индия, да го въведе в основните ключови понятия и да повдигне булото на мистерията от тази древна наука.

Избор на име според Нумерологията

От гледна точка на ведическата нумерология изборът на име зависи от наталната карта (Raśi) и от планетарното влияние в момента на раждане, за разлика от еврейската нумерология, където тези фактори не се вземат под внимание. Фонетичните ограничения, присъщи на еврейската азбука, правят еврейската нумерология трудно приложима в Индия с нейното многообразие на гласни фонеми. Гласните в санскритската азбука Деванагари се свързват и с панчататтва (петте основни елемента) – притхви, апас, агни, вайю и акаша, т.е. земя, вода, огън, въздух и етер, затова при избора на име трябва да се подхожда с особено внимание, за да не бъде нарушен изначалният баланс на елементите. В комбинация със съгласни нумерологичната стойност на името се променя, докато в еврейската система тя ще е същата, тъй като е прието гласните да се пропускат. Тридесетте букви от тибетската азбука в съчетание с 5 гласни звука правят комбинация от 150 числа.

Предимството на ведическата нумерология в сравнение с еврейската наука за числата се обуславя от по-голямата фонетична завършеност на звуковите форми в санскритската азбука. В Тибет и Индия се заражда и интегрира азбука, в която фонетичните звуци или т.нар. фонеми имат числов еквивалент. Есенцията на ведическата нумерология се състои в това, че думите със сходно значение вибрират на еднаква честота.

Така например, еврейската нумерология може да се използва в английския език, където дава добри резултати, но при работа с индийски имена дава незадоволителен резултат. Да вземем думите “dog” и “god”, които се редуцират до еднаква числова стойност, ако се работи по еврейската нумерологична система, макар да имат съвсем различно значение и характеристики. Докато във ведическата система, наречена Катапаядхи, думата “чакра” (колело, диск) има същия числов еквивалент като “тара” (звезда, светило) и “читра” (цветна дъга), тъй като значенията им са близки по смисъл.

С поставяне на буквата “A” преди или след друга буква се променя числовата стойност на думата за разлика от еврейската нумерологична система. Във ведическата нумерологична система, известна с наименованието Ариабхата, когато дадена гласна се използва самостоятелно, тя не получава числов еквивалент, но когато тя се съчетава със съгласна, тогава тя определя числовата стойност на съгласната. При комбинация на две или повече съгласни само последната има нумерологична стойност.

Всяка гласна има по две нумерологични съответствия в зависимост от това с каква съгласна се комбинира – варга (от Ka до Ma) или аварга (от Ya до Ha). Санскритските букви Ki и Yi получават числова стойност. Гласната “I” съответства както на сто (варга), така и на хиляда (аварга). Съгласната Ki (варга) получава числова стойност “едно”, докато съгласната Yi (аварга) получава числов еквивалент “три”. По този начин буквата Ki съответства на 100, защото съгласната “К” е варга (с числов еквивалент “едно”) и се съчетава с гласната “I”, докато буквата Yi съответства на 3000, тъй като съгласната “Y” е аварга, а гласната “I” в такъв случай получава еквивалент “хиляда”, когато се съчетава с аварга. Например, думата Buddha (Будха) получава числова стойност 23 037. Съгласната “В” е варга и получава стойност 23, а в съчетание с гласната “U”, която съответства на “десет хиляди”, ако се комбинира с варга, получава числов еквивалент 23 000 (“BU”). Ddha се състои от две съгласни от групата варга – “D” и “Dh”, със стойности 18 и 19, а в съчетание с гласната “A”, която заедно с варга в края на думата не получава числова стойност. Сборът на числовите стойности на съгласните “D” и “Dh” прави 37. По този начин BU в съчетание с Ddha получава числов еквивалент 23 037. Тази нумерологична система се използва от 5 век пр. Хр.

Числата от 0 до 9 съответстват на определени букви от санскритската азбука, а всяка буква на санскрит символизира венчелистче от чакрите в човешкото тяло, всяка от които е представена във вид на разцъфнал лотос. Съществуват седем основни чакри, последната от които се нарича Сахасрара или коронна чакра. Според ведическата медицина чакрите са енергийни центрове, вградени в нашето етерно тяло. Чакрите са своеобразни “силови зони” с концентрирана в тях енергия, фокални точки във финото тяло на човека, които приемат и предават енергия.

Ключът на Енох има аналог във ведическата нумерология, известен като Катапаядхи (Ka-Ta-Pa-Ya-Dhi). Този код служи като ключ за разкодиране значенията на 50-те букви от санскритската азбука, представени като 50 венчелистчета на системата от чакри в човешкото тяло.