Жълта треска

46
Добави коментар

Жълта треска

През юни 1900г. четирима американски военни лекари са изпратени на остров Куба в Карибите, който тогава се е намирал все още под юрисдикцията на САЩ.

Те трябвало да изследват бушуващата там епидемия от жълта треска и да намерят ефективна защитна мярка срещу нея. В Хавана за няколко години от тази болест починали над 35 000 души. Накрая епидемията взела жертви и сред разположените там америккански военни части.

Как да се предпазим от жълта треска

Според хипотезата на лекари болестта се пренасяла от комари. Но още преди ръководителят на групата лекари Уолтър Рийд да стигне до Куба, се разболели двама от неговите подчинени.

Джеймс Карол оздравял след продължително боледуване. Джеси Лейзиър починал от жълта треска.

Симптоми на жълта треска

Рийд написал в своя доклад пред американското правителство, че заболяването било в  резултат от трагичен инцидент, но направил това заради своя приятел, който преди смъртта си се опасявал, че няма да бъде изплатена застраховката ,,Живот”.

За да докаже, че жълтата треска действително се пренася от насекоми, Рийд искал да задържи десет здрави мъже за определено време под карантина, а после да пусне при тях насекоми.

Другата група мъже не бивало да влиза в контакт с комарите, но в замяна на това да спи сред леглата и дрехите на болни от жълта треска.Кандидати да участват се намерили учудващо бързо, въпреки че им била разяснена опасността на опита.

Губернаторът на Куба подкрепил начинанието, обявил парична награда за доброволците и предоставил помещения в слабо населен район на острова.

В групата, която била изложена на контакт със заразени комари, се разболели над три четвърти от хората, във втората група-никой.

Всички участници имали късмет и останали живи след експеримента благодарение на добрите медицински грижи.По този начин Рийд доказал, че жълтата треска се пренася от комари, и получил високо признание за това в САЩ.

Тъй като никой от участващите в опита хора не умрял, нямало и почти никаква критика на смелия експеримент.