Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Рибено масло /fish oil/омега 3/Omega 3

5
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Рибеното масло и неговите полезни свойства.

Ползата от рибеното масло отдавна е познат ни от нашите родители, баби и дядовци. Всички деца си спомнят вкуса и миризмата може би и  до сега … Днес, учените започнаха да говорят активно за полезните свойства на рибеното масло, и производителите на специални хранителни добавки продължават  активно да насърчават и предлагат на своите клиенти-Рибено масло Омега 3. Разбира се, нашето поколение е много по-щастлив, защото сега се произвеждат капсули с рибено масло, и приема не е неприятен  на вкус и мирис.

 

Какво съдържа рибеното масло?

Витамин А , съдържащи се в рибеното масло, нашето тяло трябва да се поддържа добра визия, поддържане на здрава коса, кожа, лигавиците, гърлото, носа, храносмилателната и дихателната системи. Витамин А има един положителен ефект за растежа  на костите и зъбния емайл, и има антиоксидантни свойства.

Витамин D подпомага проникването на калций и фосфор в клетките на организма, помага да се запази и поддържа здравето на костите и зъбите, предотвратява раздразнителността и  схващанията в краката.

Омега 3 Рибено масло-съдържа ЕПА и ДХА, две мазнини, които помагат за укрепването на здравето на вашата кардиоваскуларна система. Омега 3 мазнини се разглеждат, като „добри” мазнини важни за клетките, здравето и метаболичното здраве и помагат за регулирането на триглицеридните нива в нормално състояние. 

 

Ползите от рибено масло?

 

Рибеното масло съдържа необходимите витамини за тялото на човек  А и D и омега-3. И тъй като тялото не е в състояние да ги произвеждат, единственият източник на полиненаситени мастни киселини за хората е храна богата на тези мастни киселини -особено мазна риба. Това обаче не е достатъчно практично и здравословно Затова Най-лесният и удобен начин за допълване на липсата на омега-3 е редовен прием на капсули с рибено масло.Представете си, че една малка капсула може да защити сърцето ви, да повдигне настроението, да поддържа познавателните функции, да укрепи имунната система, и да облекчи множество хронични заболявания. Това е магията на „Омега-3 мастни киселини”, намиращи се в добавки, като рибеното масло. Изследванията непрекъснато потвърждават поразителните и положителни резултати, постигнати чрез допълването нашата диета с Омега 3 мастни киселини.Рибено масло може да помогне на децата да се възползват от езиковите умения и развитие на мозъка, може да помогне и в борбата срещу ADD, хиперактивност, аутизъм и други поведенчески проблеми, както и стрес и дислексия. Бременните жени, приемащи рибно масло по време на бременност, имат намален риск от депресия след раждането. То също може да помогне на децата да подобрят своите умения, развива и намалява риска увреждане на словесните, социалните и моторните умения.

 

Омега 3 мастни киселини са от съществено значение за нашата диета

При диета нуждите от рибено масло омега 3 значително нарастват.Повечето от нас приемат думата мазнини, като нещо, което трябва да се избягва, но не всички мазнини са сходни. В действителност, „Омега 3 мастни киселини” са незаменими мастни киселини, тези здравословни мазнини са съставени от DHA и СИП, които защитават нашите органи от дегенеративни заболявания, като стимулират метаболизма ни и изострят ума ни.Тоест те потдържат нашата мастна обмяна в оптимални граници DHA и СИП са градивните блокове на всички клетки в нашите жизненоважни органи и ние имаме нужда от тези хранителни вещества за нашето здраве и красота. Проблемът е, че докато телата ни  са подложени на диета и стрес те   изискват Омега 3 мастни киселини за оптимално функциониране, но не могат да бъдат произведени от човешкото тяло ,затова трябва да бъдат добавени .

 

Ето най-добрите продложения

Рибено масло-fish oil

 

 

Проучванията показват, че повечето българи страдат от дефицит на Омега 3 мастни киселини СИП и DHA, които са критични за оптималното здраве на сърцето, мозъка и тялото.

 

 

Ползи за нашето здраве от рибено масло Омега 3

 

 

значително намаляване на съсирването на кръвта;

Помага за нормализиране на кръвното налягане;

Намалява натоварването върху сърдечно-съдовата система;

Насърчава най-ефективното функциониране на мозъка;

Помага при диети за отслабване, за загуба на тегло;

Ускорява секрецията на хормоните на стреса в организма;

участват в производството на простагландини – вещества със специфични противовъзпалителни свойства (за да помогне да се отървете от подуване и болка).

Омега-3 рибено масло намалява симптомите на ревматоидния артрит, като сутрешната скованост и слабост в ставите.

намалява стенокардията.

подтиска производството на мастните клетки.

помага да се справите с психически стрес и поддържа по-ниски нива на кортизола.

 намалява производството на аракадониевата киселина и всички други, които допринасят за рак на простатата.

може да помогне, като засили развитието на децата.

може да намали риска от симптомите на астмата. 

може да помогне за подобряване на широк спектър от психични разстройства и нарушения, като депресия, биполярно разстройство, болест на Алцхаймер, агресивност, загуба на паметта, и затруднения в обучението.

може да намали риска от аритмия на сърцето.

помага за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания, включително фатални и нефатални сърдечни удари, инсулти, внезапна сърдечна смърт, и исхемична болест на сърцето (стенокардия). 

 може да намали чувствителността към камерна аритмия.

намалява агрегацията на тромбоцитите.

намалява нивото на триглицеридите.

Омега-3 рибено масло може да забави атеросклерозата.

Омега-3 рибено масло може да понижи кръвното налягане.

Омега-3 рибено масло може да насърчи производството на азотен окис, предизвикани ендотелната релаксация.

 има противовъзпалителен ефект.

препоръчва при диабет и хипертония.

облекчава симптомите на дисменорея (болезнена менструация).
 

Многобройни научни изследвания са показали, че рибеното масло е не само добра превантивна мярка за болест на сърцето и кръвоносните съдове, но и ефективно лекарство за намаляване на риска от заболявания, свързани с наднорменото тегло. Преди всичко това беше показано, че рибеното масло увеличава производството на серотонин – хормон, който повишава настроението . Така че, като се има предвид огромния брой на полезните свойства на рибеното масло, всеки от нас ще намери причина да го вземе.

Рибеното масло се препоръчва при следните заболявания: 

 

 

депресия;

псориазис;

артрит;

рак на гърдата и други органи;

нарушения на паметта;

витамин недостатъци (липса на витамини А и D);

рани и изгаряния (като местен агент);

тромбоза и атеросклероза (проактивен);

Нарушения в развитието на скелетната система (превенция);

намаление на зрението.

 

Интересни факти за Рибено масло омега 3

 

Изследователи на Университета на Сидни са установили, че деца, които приемат рибено масло, намаляват рискът от развитие на астма  четири пъти . Също така, гръцки изследователи съобщиха, че редовно използване на рибено масло (10 грама на ден) намалява на сърдечни атаки с 41%. Корейски учени са установили, че рибеното масло спира растежа на туморите в гърдата и простатата.

 

Противопоказания и препоръки за използване на рибено масло.

 

 

високо съдържание на калций в организма;

свръхпредлагане на витамин D;

алергични реакции и чувствителност към рибеното масло;

бъбречна недостатъчност;

уролитиаза;

повишена функция на щитовидната жлеза;

активна туберкулоза заболяване на белите дробове.

 

Рибеното масло трябва да бъде използвано предпазливо от възрастните хора по време на бременност и кърмене, при заболявания на стомаха, язва на дванадесетопръстника , органично заболяване на сърцето, остър и хронични заболявания на бъбреците и черния дроб. Не трябва да се приема  рибено масло за дълго време – приема трябва да се състои от няколко курса на интервали (обикновено три курса годишно, по един месец).

 

Какво трябва да знаете за хранителни добавки, съдържащи рибено масло?

 

1. Най-добре е да се използват добавки, приготвени от молекулярната диференциация. Този процес е да се провери полезните свойства на рибеното масло и наличието на омега-3 .

2. Избягвайте хранителни добавки, направени въз основа на лошото качество риба. Това рибено масло може да съдържат живак и други тежки метали, които в последствие да имат влияние върху вашето здраве. Най-високите качествени добавки, съдържащи рибено масло, изготвен въз основа на дива  сьомга,диви риби. Но във всеки случай, този продукт трябва да съдържа удостоверение, в което се посочва липсата в него на различни токсини.

3. Добавки закупуват само сертифицирани магазини, където професионални консултанти ще ви осигурят пълна информация за производството и качеството на хранителните добавки. 
 

Прочети още информация за Рибено масло fish oil

автор: Иван Пашов

Fitness & Health lifestyle