Ивелина Атанасова: „Всичко е добра маркетинг стратегия и психология“

1
Добави коментар
ihchieva
ihchieva

Дигитален Маркeтинг експерт и консултант с над 8 години професионален опит в областта на маркетинга, рекламата, PR и IT. Мениджър Дигитален Маркетинг на първия български професионален уеб сайт и агенция за подбор на персонал JobTiger.bg. Oсновател на онлайн медията за web 2.0 бизнес новини – NewTrend.bg. Блогър.

Бихте ли ни разказали нещо интересно за Вас и работата Ви? Какво Ви предстои през следващите месеци?

През последните месеци работното ми ежедневие определено не е лишено от предизвикателства и изненади. В момента тече юбилеен конкурс за истории, свързани с работата по повод десетия рожден ден на JobTiger.bg. Подготвяме конкурс за лого на Национални дни на Кариерата, който трябва да стартира до месец и работим по предстоящите есенни браншови срещи. Паралелно с това, заедно с втори екип подготвям редизайна и новите функционалности на медийния сайт за онлайн бизнес новини Newrend.bg. Работата на експертите по дигитален маркетинг често е свързана с повече от един проект, с ежедневна комуникация с големи екипи разработчици и клиенти. Динамиката налага голяма доза креативност и въображение, както и добра самодисциплина и организация, за да могат всички „отворени“ проекти да напредват с еднаква скорост, а същевременно с това да бъдат спечелени нови клиенти, да се надгражда маркетинг стратегията на настоящите и да се следят ежедневно новостите в бранша.

Какво е специфичното в дигиталния маркетинг и кое е най-важното, което трябва да знаем за него?

Скоростта. Измеримостта. Емоциите. В дигиталния маркетинг всичко се случва бързо. Наистина бързо. Само преди дни излязоха статистиките за най-новата социална мрежа Google+, които показаха, че ако две от най-популярните социални мрежи – Facebook и Twitter са се нуждаели средно от около 800 дни, за да натрупат 10 млн. потребители, то за Googe+ са били достатъчни едва 16 дни. Разбира се причината за това са не само добрите технически характеристики, а и факта, че днес потребителите вече имат очаквания и изисквания към новите дигитални продукти, които се появяват на пазара. Измеримостта и емоциите са на второ място. Дигиталият маркетинг и неговите инструменти позволяват измерване в реално време на ефективността от стартираната рекламна кампания, както и нейната адаптация и промяна. Вярвам, че единствено чрез двустранна комуникация и диалог с потребителите, опосредстван и от социалните мрежи, марката би успяла да предизвика емоции – любов, харесване, привързаност и по този начин да увеличи пазарния си дял.

Използвате ли по-нестандартни маркетинг инструменти за дигиталния маркетинг, в сравнение с традиционния?

Нестандартното не би имало каквато и да е стойност ако не носи реална икономическа възвращаемост и обратното – ако ефективността е целта, креативността трябва да бъде стратегията на маркетинг комуникацията. В този смисъл – да, НЕ вярвам, че копирането на „чужди“ модели е работещ подход и винаги се опитвам кампаниите, които създавам да се отличават с индивидуалност, характер и … „закачка“, която провокира.

Кои са новите потребители в мрежата?

Най-общият отговор на въпроса е „активните“. Ако съпоставим пазара и неговите потребители сега и преди 50 години, например, основната разлика днес е, че потребителите освен консуматори на стоки и продукти са и „производители“ на информация – те споделят мнението и впечатленията си за тях открито и гласно. Най-вече чрез социалните мрежи, блоговете и форумите. Според проучванията, най-висока стойност за решението за покупка на потребителите има не телевизионната, печатната или дигиталната реклама, а препоръката от приятел – над 80%, а над 40% от потребителките търсят допълнителна информация и отзив за продукта от други потребители в мрежата преди да го купят.

Бихте ли споделили за какво ще говорите на Digitex 2011?

Темата на моята лекция е „Прозуматорите – новите потребители в мрежата и как те ще увеличат печалбите ви?” Искам да споделя опита си за това каква би трябвало да е успешната стратегия за ефективно присъствие на марката в интернет, защо изобщо е необходима стратегия, защо компаниите не трябва да се страхуват от социалните мрежи и как да идентифицират ефективните си канали за комуникация. Как могат да сегментират пазара си по психологически профили на потребителите си в социалните мрежи и да се възползват от това? Как да поддържат индивидуална, лична и строго ориентирана по интереси и очаквания на потребителите си комуникация, въпреки, че общуват с групи потребители, а не с отделни личности.

И за финал…

Всичко е добра маркетинг стратегия и психология.