Болките в гърба – как да си помогнем?

2
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

Във всекидневието си най-често се сблъскваме с болката в кръста, която възниква при рязко движение или усилие. В действителност обаче повдигането на някоя тежест или внезапното навеждане не са основна причина за страданието – те просто са последната капка, изчерпала търпението на деформирания гръбначен стълб. Истината е, че виновника трябва да търсим в промените, настъпили в гръбначните прешлени в резултат на нашето собствено безотговорно поведение по отношение на здравето ни.

10 Златни правила

* Носете удобни обувки, а ако болките в гърба станат хронични, изобщо се откажете от високите токове. Те изместват центъра на тежестта на тялото напред и принуждават гръбначния стълб да се накланя назад, за да запазим равновесие. Именно неговото насилствено изкривяване кара мускулите да работят неправилно.

* Старайте се да редувате всяко мускулно напрежение с разтоварване. Така например, ако сте принудени да стоите прави дълго време, пристъпвайте постоянно от крак на крак или стига да е възможно, повдигнете единия си крак върху ниско стъпало, пейка и т.н.

* Сядайте само на столове, чиято облегалка може да се регулира така, че да служи за опора на гръбначния стълб. Докато работите – в седнало или изправено положение, не се накланяйте рязко и силно напред, тъй като това ще пренапрегне мускулите, ще влоши кръвообращението , ще увеличи налягането върху прешлените. Страшно вредно е и продължителното пребиваване в седяща позиция – при него, особено ако се изгърбвате и навеждате, натискът върху междугръбначните дискове в областта на кръста се увеличава почти двойно. Ето защо, вършете си работата, без да се прегърбвате, на всеки 15-20 минути променяйте положението на тялото си, ставайте от стола поне веднъж на час, не кръстосвайте крака – това впрочем действа много зле и на вените.

* Осигурете комфорт за гръбначния си стълб и по време на сън. За наше щастие ортопедите вече не ни ‘заповядват’ да спим само на твърдо, понеже в този случай, също като при извънредно меката постеля, тялото не може да релаксира напълно. Най-добър вариант са съвременните ортопедични матраци, съобразяващи се с човешката анатомия. Ако не можете да си ги позволите и трябва да избирате, спрете се на матрак, който да е по-скоро твърд, отколкото мек.

* Най-лошото нещо, което можете да направите, е да спите по корем. Оказва се, че това е абсолютно неестествена поза за гръбначния стълб, докато най-здравословната за него е настрани със сгънати колене.

* При продължително ходене пеша не забравяйте да облекчите напрежението в раменния пояс, както периодично слагате ръце в джобовете си или ги кръстосвате, пъхате пръсти в колана си, хващате с тях яката на дрехата.

* Не сме в състояния да се защитим напълно от вибрациите, докато шофираме, но все пак в кръга на нашите възможности е да изправим седалката във вертикално положение, за да създадем опора на гърба и шията, и да пристегнем добре колана си, за да ‘прилепнем’ по-плътно към облегалката. Всичко това ще ни помогне да намалим натоварването и да предпазим гръбначните си прешлени от разместване при евентуален удар отзад.

* Докато работим с компютър, горната част на екрана трябва да бъде на нивото на очите, самият екран да е на разстояние една протегната ръка, клавиатурата на височината на лактите, сгънати под прав ъгъл, коленете – малко по-високо от бедрата и ходилата непременно опрени на пода.

* Ако доскоро специалистите смятаха, че гърбът се лекува само с пълен покой, сега те са на мнение, че веднага щом състоянието ни го позволи, трябва да станем от леглото. Обездвижването е вредно за мускулите – те отслабват, губят еластичността си, пренапрягат се, от което в крайна сметка страда не някой друг, а гръбначният ни стълб.

* Проблемите с гърба са още един довод в полза на отказването от цигарите – никотинът стеснява диаметъра на кръвоносните съдове, намиращи се в непосредствена близост до прешлените.

В случай на криза

* Болките в гърба и схващанията, свързани с прекомерно натоварване на мускулите, обикновено отшумяват от само себе си. Нужни са Ви само почивка и топлина.

* По-сериозните увреждания – разтягане, микротравми, които не изискват специализирана медицинска намеса, преминават за 12-14 дни. Състоянието си можете да облекчите с топлина, покой, носене на специален пристягащ пояс и обезболяващи лекарства.

* Невъзможно е да се прецени колко време ще ни мъчи болката – понякога тя изчезва много бързо, понякога ни трови живота в продължение на седмици, като облекчение ни носи ту студеното, ту топлото. Не се опитвайте обаче да си помогнете с гореща вана, категорични са лекарите, особено ако сте сами вкъщи. Топлата вода може да усложни положението и болката да стане непоносима почти до припадък.

* В периоди на криза ограничете консумацията на сол, мазнини, пържено или пушено месо, заменете чая и кафето с прясно изцедени сокове.

* Непременно извикайте лекар, ако болката е толкова силна, че не можете да се помръднете, ако не минава при продължителен пълен покой и многократен прием на обезболяващи, ако е придружена с чувство на слабост и изтръпване на крайниците.

От какво се нуждае гърбът ни?

* Дори да спазвате диета за отслабване, не изхвърляйте от менюто си маслото, олиото, зехтина. Съдържащите се в тях водоразтворими витамини А, D и Е са много полезни за доброто състояние на гърба, кръста, раменния пояс.

* Не се увличайте по вегетарианството. Гръбначният стълб, както и всички останали органи в човешкото тяло, функционира пълноценно, благодарение на белтъчините, чийто синтез е немислим без участието на аминокиселини, доставяни с месото, рибата, млечните придукти, яйцата.

* Не се лишавайте от ябълки, грозде, круши, не пренебрегвайте зелената салата, тиквата, ряпата, орехите, меда и всички храни, богати на витамини от групата В.

* Наблегнете на млякото, изварата, сиренето, орехите и рибата, все незаменими източници на калций, и на витамин D, допринасящ за неговото оптимално усвояване от организма.