Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO) – Част 2

9
Добави коментар
mmariela
mmariela

39 Flares

39 Flares

×

Здравейте читатели на SEOптимизация! Миналата седмица пуснахме “Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO) – Част 1“, където ви споделих съвети от личния ми опит в оптимизацията на уеб сайт за локално търсене в Google.com. Сега продължаваме с Част 2, в която са засегнати отново важни и интересни неща като гео таргетирането на страници/сайт, embed на Google Maps и страница с потребителски ревюта на сайта (отново микроформати). И тъй като в Част 1 завърши с точка 3, сега продължаваме с точка 4

Ако не сте чели първата част на статията, ето линк > Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO) – Част 1

4. Геотаргетиране (GeoTagging) на вашия сайт.

Геотаргетирането на страници или сайт не може да се опише просто в две изречения, защото може да бъде извършено чрез няколко метода, които пък от своя страна могат да се съчетават, без да си вредят. Все пак ще се опитам да бъда максимално кратък и ясен, за да не става ефекта “Прекалено много информация…”.

 – Геотаргетиране (Geo Tagging или GeoTagging) чрез Google Webmaster Tools:

Този начин на геотаргетиране е може би най-широко разпространеният, защото е най-лесно и бързо изпълним. За да кажете на ботът на Google, че вашият сайт се отнася за точно определена държата, трябва да направите следното:

Да се логнете в Google Webmaster Tools и да добавите сайта си (ако вече не сте го направили).
Да влезете в менюто Site Configuration > Settings.
Да зададете Geographic target.
Да натиснете Save. Това е

Този метод за геотаргетиране може и да е най-лесен и най-бърз, но си има и своите недостатъци, като най-големият е, че НЕ може да зададете конкретен град, а само държава.

Все пак това е услуга на Google, а Google обича неговите си продукти, така че този метод е задължителен.

 

– Геотаргетиране чрез Гео Мета Тагове (Geo Tags), известни още като geo meta tags.

Този метод е малко по-пипкав от използването на Google Webmaster Tools, но като цяло не е труден за употреба. Чрез него също казвате на Google Bot за кое местоположението се отнася вашият сайт/страница, но тук казвате къде точно – задават се точни географски координати! За да използвате този метод на гео таргетиране, трябва да направите следното:

Да имате достъп до файловете на вашия сайт и да можете да ги модифицирате (FTP, Cpanel и други)
Да добавите някъде в <head>…</head> частта на всички страници или на тези, които желаете да таргетирате следните meta тагове:

<meta name=”geo.region” content=”BG-23″ />
<meta name=”geo.placename” content=”Sofia” />
<meta name=”geo.position” content=”42.696492;23.326011″ />
<meta name=”ICBM” content=”42.696492, 23.326011″ />

***Посочените координати показват централната точка на град София, според Google Maps. За вашия сайт е нужно да вземете координатите от картата във вашия листинг. Все пак, ако нямате нужните знания за използването на този метод, препоръчвам използване на помощ от специалист.

 

 – Използване на KML (Keyhole Markup Languagе) файлове.

Google Maps (и Local Search – Places) използва KML още от самото начало на въвеждането на локалното търсене. Този тип език се използва и от много други приложения, но в случая нас ни интересува как той да ни помогне в оптимизацията за локално търсене на нашия сайт, нали?

За да се възползвате от KML, трябва да си направите .kml и .xml файл (например geomap.kml и geomap.xml), в които да напишете няколко реда код, съобразени със стандарта. Не звучи много приятно, но има и по-лесен начин – чрез KML генератори :). Може да използвате приложения като KML Generator или този онлайн KML генератор.

***Не задължавам никого да използва който и да е от горепосочените KML генератори. Освен тях има и много други, но в моя случай съм се спрял на въпросните два, защото смятам, че вършат най-добра работа и са лесни за ползване както от хора с опит, така и от такива, които тепърва навлизат в налудничавия свят на SEO-то.

След като сте генерирали вашия .kml файл, трябва да го качите в root директорията на вашия сайт, след което да съобщите на Google за него чрез Webmaster Tools – методиката е идентична с тази при пращането на sitemap.xml.

Важно: Ако вашият бизнес има офиси в няколко града, но само един сайт, в .kml файлът може да посочите всички локации с уникалните им координати и описания. При такива случаи не е нужно да се правят n-брой .kml файла, а само един.

 

5. Поставяне (embed) на Google Maps код на сайта.

Този метод също спада към геотаргетирането, но тъй като е задължителен и много важен, е отделен в отделна точка. Освен това е може би най-лесният от всички и всичко, което трябва да направите е да:

Отидете във вашия бизнес листинг
Кликнете върху картата в дясно
Копирайте дадения ви от Google Maps код и да го поставяте на вашия сайт – в страницата Контакти и/или в страничния бар… или където сметнете, че ще е по-полезен за посетителите.

*Снимките, дадени като визуален пример, са избрани случайно, а не с цел рекалама.

**Не променяйте кода, който ви дава Google.

***Ако не сте сигурни, че можете да се справите сами с поставянето на кода, по-добре потърсете помощ от специалист.

 

6. Страница с потребителски ревюта (Testimonials) в hReview микроформат.

Задължително си направете страница с потребителски ревюта, които да са съобразени със стандарта за микроформати – hReview или този на schema.org! Съответно, поставете и съответна форма за попълване.

Тъй като в началото тази страница може да остане празна, помолете ваши клиенти да влязат и да напишат 2-3 реда добри думи за бизнеса ви Ако прецените, че вашите клиенти нямат време за подобни работи, просто копирайте техни ревюта от вашия листинг или директории, като преди да ги публикувате, поискате съгласието на хората. Задължително е във всяко ревю да бъде споменато поне името на бизнеса/компанията, както и поне една ключова дума, но не прекалявайте!

Какъв е ефектът от страницата с потребителски ревюта ли?

Нейната цел е основно да помага на листинга. След известно време, ако сте си свършили добре работата, Google ще започне да показва в листинга и ревютата от вашия сайт. Повече ревюта – по-голям шанс за по-високи позиции.

В един от последните ъпдейти на Google Places, от компанията спряха да показват ревюта (citations) от други източници на локалните страници на бизнесите. Това обаче не значи, че не ги вземат предвид Едно от доказателствата за това е, че в локланите страници все още има поле, показващо къде още могат да бъдат прочетени потребителски ревюта за дадения бизнес. Затова не пренебрегвайте страницита Testimonials на вашия сайт. Важно е да отбележа, че ефектът от такава страница отнема доста време, особено ако сайтът е чисто нов. Затова бъдете търпеливи и мислете в по-дългосрочен план.

Приключихме и с Част 2 от Оптимизация на сайт за Локално Търсене в Google Places (Local SEO). Надявам се отново да сме ви предоставили полезна и интересна информация. Очаквайте скоро и финалната Част 3

И не забравяйте да ни оставите своя коментар, без значение позитивен или негативен!

39 Flares

Facebook

21

Google+

7

Twitter

5

LinkedIn

6

39 Flares

×