Как да стана перфектния татко?

12
Добави коментар
beboran
beboran

Обикновено, когато се коментира грижата за новороденото и бебето, акцента пада върху майката. Разбира се, тя е най-важния човек за новороденото и това е безспорен факт. Ролята на бащата обаче – преди и след раждането също е много важна и от съществено значение за бебето и майката. Появата на новия член в семейството е достатъчно важна причина за да отделим време на това как мъжът да се подготви за ролята на родител.

Предлагаме ви няколко практически съвети как да навлезете по-лесно в ролята на таткото. Приемете това като наръчник за перфектния татко

Вие вече сте татко и може би се чудите как да се справите с малкото ревящо съкровище и как да помагате на партньорката си без да и се пречкате .

Ето как да станете перфектния татко:

Погответе се предварително

Видът на новороденото може и да ви стъписа, но присъствието на акушерките, акушер-гинеколога, както и факта, че се намирате в болница, ще притъпят първия пристъп на паника.

Но момента, в който се приберете у дома с бебето е възможно да имате усещането, че сте напълно безпомощен и безполезен! Първите дни с бебе са най-трудни, защото все още ви липсва рутината, а пък и самото новородено все още не се е адаптирало към света извън майчината утроба. Много е важно ако вече сте се погрижили за стаята на бебето, храненето и хигиената, както и за дрехите му. По този начин няма да се налага да се щурате насам-натам, а ще може да се концентрирате изцяло върху вашето бебе и неговата майка.

Научете се кого да питате

Подгответе си списък с хората, които може да потърсите за съвет. Този списък трябва да включва акушер-гинеколога (поне за първите няколко седмици), педиатъра, ваши приятели, които вече имат деца. Ако заедно с вашия партньор сте водили дневник бременност или сега започвате да водите детски дневник, вие несъмнено сте създали или ще създадете ценни приятелства, които ще ви помогнат в отглеждането на вашето дете.

Пазарувайте

Един от най-полезните ходове е, да поемете тези задължения, които са в повече на току-що станалата мама. Пазаруването определено е едно от тези неща. За да не се лутате, направете си списък заедно с партньорката ви преди да отидете в магазина. Запознайте се с щанда за бебешки продукти – памперси, храни, адаптирано мляко и козметика, т.к. често ще го посещавате

Станете PR-a на вашето семейство

През първите няколко седмици вашето семейство ще бъде засипано от вниманието на близките ви. Напълно възможно е, майката да не може да се справи с всички посещения и прекомерното внимание към нея и новороденото.

Тук идва вашата роля като „Връзки с общественността“ на вашето семейнство . Регулирайте потока от хора и обаждания към майката за да може тя да си почива и да отделя нужното внимание на бебето. В допълнение не ви съветваме да приемате много гости поне през първите няколко седмици, защото те са потенциални преносители на инфекции.

Поглезете я

Отделете време за да направите масаж на вашата пертньорка, да и подготвите топла вана или закуска. Тези малки жестове са от голямо значение и няма да останат незабелязани. По този начин ще покажете, че държите на нея и оценявате всичко, което прави за бебето.

Помагайте

Освен да пазарувате, вие може да се включите активно и в други дейности – това са къпането на бебето, храненето на новороденото (ако е на изкуствено хранене) и смяната на памперсите. Дори да не правите всичко, а само да присъствате, това е достатъчно за да усети партньорката ви, че вие държите на нея и бебето.

Сексът

През първите няколко месеца, сексът едва ли ще бъде на дневен ред за партньорката ви – тя ще бъде прекалено уморена, стресът и възможната следродилна депресия също могат да окажат влияние. Нашия съвет е да гушкате съпругата си и да и демонстрирате нежност и внимание. Казвайте и колко е хубава, дори ако не е успяла да си измие косата или е по пижама цял ден! Така тя много по-лесно и бързо ще си върне самочувствието и ще се почувства отново желана.

Уверете се, че имате приятел

Отделяйте време и за себе си. Не се затваряйте само в семейството и работата. Вие също имате нужда да споделите с някой. Най-лесно ще бъдете разбрани от други татковци, които вече са преминали през това.

Ако намирате статията за полезна, харесайте я или я споделете с бутоните по-долу.

Ако искате да коментирате или да споделите вашето мнение, не се колебайте да го направите! Ние вие очакваме!