Астрофитум

37
Добави коментар
maritime
maritime

Астрофитумът е един от най-често отглежданите от колекционерите кактуси. Името на този род произлиза от латинското „астро“ – „звезда“, и гръцкото „фитум“ – „растение“. Растенията обитават северните и централните области на Мексико и Южен Тексас, където има дълъг сух период, силно слънчево греене и значителни температурни колебания. Специфичната им форма наподобява звезда. Астрофитумът е със сферични или полуцилиндрични стъбла и рязко обособени ребра, които са от 5 до 8 на брой. Този кактус има едри красиви цветове, чиято дължина достига 6-9 см. Обагрени са в жълто и много рядко са с червен оттенък. Някой видове имат много големи бодли, а при други изобщо липсват. Целите растения са посипани с бели капчици, които представляват микроскопични тънки влакънца, чрез които кактусът поглъща влага от въздуха. Астрофитумите не са капризни  растения и се отглеждат лесно.  През лятото ръбестите приятели се поливат умерено, като се избягва прекалената влага, а през зимата си почиват в сухи помещения при температура около 13 градуса, без никакво напояване. Характерно за този вид кактуси е, че обичат глинеста почва не много богата на хумус, но с високо съдържание на калций (рН 8,8). Астрофитумите не понасят честата смяна на саксията, затова се пресаждат само при необходимост. Нуждаят се от много светлина и свеж въздух, както всички свои братовчеди. Препоръчително е да прекарват лятото навън.

В началото, докато привикнат, не трябва да са на пряка слънчева светлина, след това ги оставете да поглъщат ярките слънчеви лъчи. Това спомага за бързото им развитие и обилния цъфтеж. Лятото от върха се появяват цветове с формата на фунии. Астрофитумите не образуват издънки и се размножават само със семена, които прорастват за няколко дена. Видове:

Astrophytum asterias Наричат го още кактус „морски таралеж“, защото много прилича на скелета на тази риба. Достига 10 см в диаметър, по стъблата му няма бодли. Цветовете са жълти, със светло или тъмночервено в основата, широко разтворени, с дължина 6-8 см и до 8 см в диаметър.

Astrophytum myriostigmaТова е най-известният кактус от целия род. Родината му е Мексико, расте в горите на височина до 1500 метра над морско равнище. Заради формата на стъблата го наричат „владишка корона“. Той няма никакви бодли. Многобройни сиво-бели власинки покриват тялото му като снежинки. Цветовете са чисто жълти, с характерен блясък, широко разтворени, с дължина около 4 см и диаметър 5-6 см, появяват се от върха на растението.

Astrophytum ornatumРасте в изключително сухи региони, той е един от най-издръжливите видове, може да доживее до 150 години. Стъблата му са сивозелени, обли, с времето приемат формата на колона. В естествена среда може да достигне до 2 м височина и до 30 см в диаметър. Бодлите са 5-11 на брой, оцветени в жълто-кафяво, до червеникаво, а дължината им достига 3-5 см. Цъфти в светложълто, размерът на цвета е 7-9 см в диаметър.

Astrophytum capricorne Астрофитум козирог. Произхожда от северната част на Мексико. Вирее при надморска височина 1000-1500 метра. Стъблата са обли или  леко издължени, зелени на цвят, покрити са с кафяви петънца, които с времето избеляват. Има дълги до 7 см еластични бодли. Цветовете са с дължина до 8 см, обагрени в жълто със светло или тъмночервено гърло.

Astrophytum senile Прилича на предходния вид. В природата най-големите екземпляри достигат до височина 35 см и диаметър 15 см. Стъблата му са зелени, обли, с възрастта стават и, нямат странични издънки. Ребрата са 8 на брой, разположени спираловидно към върха и са много остри. Бодлите са с кафеникаво-черен цвят, меки, 15-20 на брой. Цъфти жълто с червеникаво в основата, големината на цветовете е около 6 см, а дължината – 5 см.