Комфорт в тесни пространства

71
Добави коментар
olaf
olaf

Автор Зеленият сайт GreenJotter

– October, 17th 2011

Трайната тенденция на все по-силно разрастване на градовете и превръщането им в мегаполиси, изправя архитектите-урбанисти пред предизвикателството да овладяват ограничени пространства.

Островната Япония е изключителен пример за изобретателност как наличното пространство се усвоява по оптимален начин без да се жертват удобството, естествената светлина и обема. Вместо това се следва линията на идеалната ергономия, пространство в което е намерена онази подредба осигуряваща максимална ползваемост. Японските дизайнери и архитекти са пионери в използването и на най-причудливите парчета земя, стимулиращи минимализма. Поводът тук е триъгълна къща построена на площ от 52 кв.м., произведение на архитектурно ателие Mizuishi, създадена за тричленно семейство от Токио.

Триъгълните форми и пирамидални покриви и елементи не са новост в Япония, доколкото пространството на острова е ограничено. Удивително е как тези къщи изглеждат отвън – високи, строги и тесни, докато вътрешността им разкрива един просторен и светъл дом. Ново претворяване на концепцията за “тесните къщи”.

Планът включва три етажа, като първият побира личните пространства – спални и работен кът, а горният етаж е за общите площи – всекидневна, кухня и трапезария, както и завършващо подпокривно пространство удобно за детска стая с прозорец на тавана позволяващ добро проникване на дневна светлина. Реализацията на този проект е пример за “мислене извън рамките”, именно там, където повечето архитекти биха казали “това е невъзможно”.

Планът на вътрешното разпределение на пространството всъщност показва оформление на отделни, съвсем пълноценни стаи, без да е жертвана дори минимална част от комфорта на конвенционалния дом. Освен това, триъгълната форма позволява наличие на много прозорци и добро осветление вътре, което създава усещане за простор и обем. Интериорът е решен в светлата гама, което също визуално “разширява” обема.

Tweet