Мезонет с минималистичен интериор в бяло и черно от Йово Божиновски

2
Добави коментар
GeryL
GeryL

Проект: Frozen Music

Дизайнер: Йово Божиновски 

Тип: Мезонет

Площ: 110 кв.м

Местоположение: София, България

Описание: Жилището представлява мезонет в центъра на София. Интериорът е издържан изцяло в студен минималистичен стил. Преобладават гладките повърхности с ясни геометрични форми и LED осветление. Проектът Frozen Music е избран за най-добър жилищен интериор на Европа за 2011 г.

Галерия:

Чертежи:

Още за проекта от Йово Божиновски:

Концепцията за създаване на този мезонет е тясно свързана с желанието на неговия собственик за жилищна среда която да бъде минималистична, изчистена, уникална и студена като излъчване. Съобразявайки се с поставените условия и съществуващото пространство, ние поставихме няколко основни точки в нашата концепция: функционалност, иновативност, монохромност, минимализъм, уникалност, подбор на материали (със студено излъчване) и оптични илюзии. Основното предизвикателство пред нас бе да проектираме жилищна среда, която да създава усещане за комфорт на своите обитатели, но да бъде студена и минималистична. Един различен свят на 110 кв.м – интериор с усещане за подреденост и логичност, където властват черното и бялото, където съчетанието между идея, форми и материали те пренася в друго измерение. Жилището в центъра на София всъщност представлява мезонет. На първия етаж са разположени антре, дневна и баня, а на втория – спалня, баня и работно пространство.

стълбището

Проектирането на стълбището беше истинско предизвикателство за нас. Искахме да запазим големия обем и височина и да създадем уникално усещане като в същото време разположим всичко необходимо за такъв тип пространство. Проектирахме централен модул, който да бъде парапет, да служи за монтиране на осветлението и да създава илюзията за преминаване през рамка от светлина. Това стана възможно благодарение на панел от стъклопласт, разположен на стената срещу него. Черната полирана повърхност ни даде идеалните условия да отразим стълбите и светлината от централния модул, създавайки усещането за преминаване през портал. Осветихме допълнително задната част на панела с цел да го отделим от стената. При централния модул и парапета осветлението е позиционирано към антрето и над стълбите. 

Използвахме луминисцентни тръби и плексигласови елементи, прикрепени чрез магнитни ленти към парапета. Така създадохме непрекъснати ивици от светлина. Оптичната илюзия за раздвояването на стълбището и образуването на светлинен портал се оказа един от основните акценти на това жилище. В горната част разположихме стъкло с дебелина от 10 мм между централния елемент и стената. По тази начин подсигурихме стълбището и в същото време запазихме отворения обем без да натоварваме пространството с излишни детайли. Стъпалата покрихме с технически камък. Под тях изградихме вграден гардероб от МДФ, с който оползотворихмe пространството.

интериорът

За да създадем напълно уникална среда като дизайн и усещане, проектирахме почти всички мебели в интериора, така че всеки един от тях да играе своята роля. Кореспондирайки си, те заедно съставят едно неповторимо пространство. Съобразявайки се с желанието на нашия клиент за студена атмосфера, лишена от всякакви топли материали и цветове, ние създадохме интериор който по-късно бе описан от други като „замръзнала музика“. При избора на подходящи цветове и материали решихме да използваме главно МДФ, стъклопласт, стъкло, камък и метал. Те придават на това пространство един студен и суров вид. Заложихме на съчетание между черно и бяло в целия интериор. Всъщност, това се оказа доста трудна задача, защото всички елементи трябваше да бъдат в една тоналност, независимо от факта, че са изработени от различни материали. Всеки един детайл от интериора трябваше да кореспондира идеално с другите, било то по форма, цвят или функция. Използвахме и няколко вида подови настилки: технически камък, гранитни подови плочи, мокет. Осветлението e LED и може да се променя в зависимост от желанието на клиентите. Използвайки много иновативни решения и оптични илюзии, създадохме среда, която не само е функционална, но и много интересна за използване.

дневната

Поставихме дневната, кухнята и трапезарията в обща зона, без преградни стени. Един от елементите на обзавеждането, които създадохме специално за проекта, е осветителното тяло над ниската маса. То е изработено от стъклопласт и представлява два цилиндъра на различни височини, които потъват в тавана. За самата светлина използвахме луминисцентни тръби и винил, който затваря долната част на цилиндъра. Изнесохме изкуствено напред стената зад телевизора и оформихме в нея ниши със скрито диодно осветление. Там са двата рафта от стъклопласт, които служат за стойка на телевизора и допълнителната техника. Проектирахме ги с такава форма, че въпреки големината си, да могат да стоят без крепежни елементи и да бъдат напълно стабилни. Интересно беше и решението ни за бетонната колона, разположена точно срещу дивана, между дневната и трапезарната маса. Решихме да я превърнем в акцент. Обособихме я като елемент, който се разклонява в горната си част и оформя осветително тяло. Облицовахме я със стъклопласт. Част от нея имитира шините на насоченото осветление на тавана. Така създадохме илюзията, че въпросните шини започват от пода, минават по колоната и продължават по тавана, сякаш самата колона е централно осветително тяло. Използвахме два вида подови настилки, за да разграничим дневната и трапезарията, които иначе са в едно общо пространство – плочки от бял технически камък и гранит с покритие, имитиращо метална повърхност.

кухнята и трапезарията

Кухнята представлява Г-образна композиция от шкафове. Има хладилник, фурна, микровълнова, аспиратор, котлони, миялна и перална машина, всички за вграждане. Използвахме МДФ плоскости за изработването на всички шкафове и врати, както и за цокъла на кухнята. Гърбът на конструкцията е от черно закалено стъкло. Вградихме диодно осветление по цялата дължина на горния ред шкафове. Прикрихме го чрез плексигласови елементи, които закрепихме чрез магнитни ленти към корпусите на шкафовете. Така осигурихме достатъчно светлина за работния плот. Масата за хранене проектирахме за използване от шест човека. Позиционирахме я между двата прозореца на скосената част на тавана. По този начин използвахме по идеален начин естествената дневна светлина. Конструктивно масата представлява три взаимносвързани детайла, образуващи не само маса но и осветително тяло над нея. Използваните материали са стъклопласт и стъкло. Средният детайл от черен стъклопласт виси конзолно във въздуха почти 2 метра, като върху него ляга стъкло с Г-образна форма и голяма ширина. Залепени един за друг, тези два детайла носят взаимно конструкцията на масата. Тя, макар че изглежда лека и въздушна, е доста стабилна. Третият детайл от бял стъклопласт продължава нагоре, обличайки колоната между прозорците и оформя осветително тяло. Столовете към масата са на за . Вратата, която свързва антрето с всекидневната, проектирахме така, че да се плъзга и в отворено положение да се скрива зад кухнята. Изработена е от боядисан в черно МДФ. По цялата й височина е издълбан канал, който да служи за дръжка.

спалнята

В спалнята използвахме мокет, който залепихме и на стената зад леглото, което проектирахме така, че да изглежда все едно се носи във въздуха. Спалнята разполага с вграден гардероб с плъзгащи врати, зад които се крие тоалетка. Използвано е насочено осветление.

домашният офис

В бъдеще работната зона ще бъде обособена в отделно помещение, но засега е разположена точно срещу леглото на главната спалня. Самото бюро е изработeно от МДФ. Съставено е от конзолна част, която служи за плот и съдържа в себе си изтегляща се поставка за клавиатура и две чекмеджета за съхранение на документи. Под тях има шкаф с плъзгащи се врати, в които да може да се скрие настолен компютър. Облицовката на стената обособява зоната по-добре и прави връзката с климатика, като всички тези елементи стават част от една композиция. За целия проект работихме основно с три фирми подизпълнители – (мебели от МДФ), (стъклопласт) и (стъкло).

Всички проекти и коментари на Йово Божиновски

Продукт: Йово Божиновски
Дизайнер: Йово Божиновски 
Производител: Infinity
Година: 2012
Вид: Конферентна маса и столове
Описание:&…

Продукт: Конферентна маса
Дизайнер: Йово Божиновски
Вид: Бюро/конферентна маса
Производител: Elza design
Година: 2008
Описание: Продуктът съчетав…

Продукт: E.L.A.
Дизайнер: Йово Божиновски
Вид: Бюро
Производител: Elza design
Година: 2008
Описание: Писалище за офис, изработено от стъклопласт….

Продукт: Йово Божиновски
Дизайнер: Йово Божиновски 
Производител: Еla
Година: 2008
Вид: Бюро
Описание: Проект за офис бюро, з…

Проект: Frozen Music
Дизайнер: Йово Божиновски 
Тип: Мезонет
Площ: 110 кв.м
Местоположение: София, България
Описание: Жилището представлява …

Интервю: арх. Ивко Станев
През 2011 г. Йово Божиновски печели I-ва награда в категория Residential Property Interior за 2011 г. на конкурса Internati…

Интервю: Евгений Милов за сп. Домът
Апартаментът Frozen Music на Йово Божиновски e изненадващ, с убийствена визия и излъчване. И ако с…