Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Няколко супер продукта ,които задължително трябва да включим в менюто си!

66
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Джони Боуден е експертът и автор на много книги в областта на храненето ,като книгата 150-те най-полезни храни,изготвил е списък на здравословни продукти, които хората трябва да консумират, но по някаква причина не го правят.

Тези продукти са лесно достъпни и те трябва да присъстват в хранителния режим на тези, които искат да останат здрави, а това значи и хубави.

 

1. Червено цвекло. Д-р Боуден е уверен, че червеното цвекло е отличен източник на фолиева киселина, с естествено червени пигменти, които помагат в борбата с рака. Червеното цвекло се консумира прясно или в салата. Подложено на термична обработка цвеклото, губи мощните си антиоксидантни свойства.

-Срещу анемия

-Облекчават съдовите спазми, укрепват капилярите, понижават кръвното налягане

-Изчиства токсините

-Подобрява паметта

 

 

 

2. Зеле. Зелето е богато на хранителни вещества, като например сулфорафан (sulforaphane), който усилва действието на противораковите ензими. Зелето се консумира в салати, супи, гарнитури и неизменно – като допълнение към бургери и сандвичи.

– В зелевите листа има и фолиева киселина – витамин, който е нужен при анемии и продължителен стрес. Зелето е богато и с полезни микроелементи – фосфор, цинк и магнезий, които подпомагат възстановяването след изтощителни болести

 

3. Листно цвекло (манголд). Листното цвекло е зеленчук, богат на каротиноиди, които запазват здравето на очите ви. Листното цвекло се консумира кълцано и подправено със зехтин.

 

4. Канела. Канелата е вашият помощник в борбата срещу колебанията в кръвната захар, както и нивото на холестерола. Канела се добавя към кафе или овесени ядки.

-стимулира храносмилателната система,

-инфекции на пикочните пътища

-убива много видове гъбички и вируси

 

5. Сок от нар. Намалява кръвното налягане и е богат на антиоксиданти. Просто пийте сок от нар!

-Той има антиоксидантни, антивирусни и антитуморни свойства. Нарът е добър източник на витамини, тъй като включва витамин А, С и Е, както и фолиева киселина.

 

6. Сушени сини сливи. Сушени сини сливи са един добър антиоксидант. Сушени сливи се добавят се към месни гозби.

-добър източник на витамин А (бета-каротин)

-пълноценен източник и на калий,основен минерал, поддържащ нормално кръвно налягане и сърдечна дейност, осигурява добра протекция за организма

-надеждно слабително, а също така пикочогонно средство

 

 

7. Тиквени семки. Семките са най-хранителната част от тиквата. Тиквени семки съдържат магнезий. Тиквени семки  се приготвят като деликатес, като запържваме в тиган или се поръсват в салата.МНОГОБРОЙНИ СА ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПОЛЗИ ОТ ТЯХ:

-Стимулират кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната система и подпомагат доброто зрение.

-Използват като средство за поддържане на имунитета

-Профилактика на простатата

-Подхранват мозъка и стимулират функциите му

-Подпомагат храносмилателната и пикочна система

 

8. Сардини. Сардините са богати на Омега-3 киселини и калций. Също съдържат желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед и манган. Сардини се добавят към салата. Освен това, ако добавите и ситно нарязан лук и дижонска горчица, сардините ще се превърнат в отличен „рибен пастет“.

-Поддържат здраво сърце Те са богати на редица хранителни вещества, които имат позитивен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Те са един от най-концентрираните източници на омега-3-мастни киселини, които понижават триглицеридите и холестерола в кръвта. Сардините са едни от най-богатите на витамин В12 храни – поддържат баланса на хомоцистеина и чрез този си ефект имат положително действие върху здравето на сърцето.

-Богати на белтък.Сардините са богат източник на белтък, необходим за изграждане на мускулите, съединителната тъкан и поддържат имунната система, като по този начин правят човек по-здрав.

-Поддържат здрави кости.Сардините са особено полезна за борба с остеопорозата храна. Те са не само богат източник на калций и фосфор, но доставят значително количество витамин Д.

Сардините съдържат и селен, който има висока антиоксидантна активност и това също намалява риска от рак.

 

 

9. Джинджифил – „цар на всички подправки“. Джинджифилът има силни противовъзпалителни свойства. Джинджифил се добавя към омлет или към зеленчукови ястия.

 

 

10. Замразени боровинки. Боровинките не губят свойствата си, дори когато са замразени и са на разположение през цялата година. Според проучванията, редовна употреба на боровинки може да подобри паметта и зрението.

– Инфекции на пикочните пътища

-За борба с рака

-За сърце

-Камъни в бъбреците и мн.др

 

 

 

11.Целина.Целината се използва за лечение на високо кръвно налягане заради полезния за сърцето фитохимикал, наречен фталид (phthalide). Известно е, че този зеленчук отпуска стените на съдовете и по този начин улеснява притока на кръв.Джони Боудън, твърди, че ниско калоричните зелени стъбла на целината са истинско хранително богатство, тъй като този зеленчук е много устойчив на замърсяването.Целината се използва,като подправка за супи, салати и гарнитури.

 Целината съдържа много етерични масла, на които се дължи специфичният й вкус. Тя предпазва организма от бактерии и гъбички, като дезинфекцира храносмилателния тракт и унищожава инфекциите в бъбреците и пикочните пътища. Етеричните й масла помагат срещу заболявания на дихателните пътища, като разреждат секрета и унищожават микроорганизмите. Този зеленчук е страшилище за грипа, ангината, хремата и кашлицата. Най-силно действа сокът от прясна целина, защото освен изброените вещества, съдържа и голямо количество витамини и минерали.

 

 

12.Орехи.Изключително вкусни и полезни!

 

 

 

 

 

 

богати са на витамините: В1, В6, В9 и витамин Е;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

изключително богати са на минералите: магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк и йод;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

добър източник на фибри;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

маслото на орехите съдържа 86% ненаситени мастни киселини;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

протеините им са много богати на аминокиселината триптофан;