Фитнес и Здраве: Риба-хранителни стойности | Диети | Рецепти

42
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

  
Рибата е типична белтъчна храна. При диетично хранене са подходящи речните риби (бяла, пъстърва, шаран, мряна и др.), както и нетлъстите морски риби. Рибното месо по хранителните си и биологични качества не се различава от основно от месото. Рибните белтъци съдържат всички есенциални и заменими аминокиселини в оптимални съотношения, а поради голямото количество на метионин имат и липотропно действие. Главна съставна част на мускулната тъкан нарибата са белтъците (12,7—24,3% от общата й маса). Някои от тях са разтворими във вода — миоалбуминът, а други не — миозинът. Макар и по-малко количество, сложни фосфосъдържащи белтъци (нуклеопротеиди) също са налични. Съединителната тъкан на рибата е по-нежна и доста по-малко по количество в сравнение с тази на месото. Тя е изградена основно от колаген, който при топлинна обработка се трансформира в желатин. Ето защо варена, печена или пържена, рибата по-лесно се сдъвква от месото. Аминокиселинният състав на рибните белтъци е подобен на този в месата от домашни животни и дивеч. Редица аминокиселини, определяни като фактор на растежа — триптофан, треонин, хистидин, лизин, също са в значителни количества и затова рибата е много подходяща за деца. Мазнините в рибата варират в широки граници. Това  се определя от вида, възрастта, сезона, местопребиваването на рибата. Речните риби, като пъстърва, мряна и др.) съдържат от 0,6 до 12,2 г  мазнини на 100 грама, като най-постни са плоските риби — бяла риба, щука, каракуда и др. Морските риби: скумрия, херинга, сардела, лефер, попчета, калкан, съдържат от 0,6 до 21,8 г мазнини, а през есента мазнините се повишават. Океанските риби (риба тон) и някои морски видове като паламуд се отличават с повече мазнина.

   Колкото по-тлъсти са рибите, толкова по-трудно се смилат.

Мазнините на рибата са изключително ценни за човека, тъй като те са богати на полиненаситени мастни киселини и мастноразтворими витамини.
Рибата е богата на макроелементи — калий, калций, магнезий, натрий, сяра, фосфор, флуор, както и на микроелементи — желязо, йод, кобалт, мед, никел, цинк, флуор и др. Много важно е високото съдържание на йод – 4 – 135 г  (има се предвид на 100 г продукт), нажелязо – (62 – 1200 г), на цинк – (900 – 2000 г).
Относително високо е съдържанието на витамините A, D2, Е, К, В1 В2 , В12 (в черния дроб и хайвера на рибата).
Рибата се консумира и под форма на преработени рибни продукти — осолена, сушена, студено или топлопушена, различни промишлени консерви и пр.
При диети за отслабване се препоръчва предимно прясна риба, обработена кулинарно чрез варене или печене.