5 фактора, които ни карат да се влюбваме | Felisima.com

56
Добави коментар
felisima
felisima

Психолозите Рон и Ори Брафман твърдят: съществуват само 5 основни фактори, които ни карат да се влюбваме и другите да се влюбват в нас.

Фактор 1: Откритост

Ако сте открити и искате да общувате, обектът на вашето внимание по-скоро ще отвърне на действията ви. Такава е човешката природа: и за откровеността, и за прикритостта си плащаме една и съща цена. Митове са, че жените или мъжете-загадки са ключ към успеха.

Разбира се, не си струва да откривате всичките си тайни на първата среща. Прекалената откровеност може да наплаши всекиго.

Фактор 2: Съседство

В този фактор няма нищо сензационно. Влюбваме се в съучениците си, състудентите си, съседите, колегите – като цяло в тези, които виждаме ежедневно.

Фактор 3: „Резонанс“

Удивително е, но колкото повече сме уверени в това, че се харесваме на някого, толкова повече този човек ни харесва на нас самите. В неговата компания се чувстваме уверено и спокойно, тъй като знаем, че той държи на нашия разговор, на присъствието ни.

„Резонанс“ е своеобразното „заразяване“ на човека с нашите чувства, обясняват Брафман. – Във вашите емоции и дори мисли се появява известна синхронност.

Фактор 4: Прилика

Колкото повече общи неща има между двама души – интереси, вкусове в литературата, любима музика или навика да пият кафе сутрин, толкова по-естествено е шансовете им да се сближат да се по-големи.

Този механизъм е толкова дълбоко „посаден“ в нас от еволюцията, твърдят Брафман, че дори случайно попаднали на обща тема за разговор двама души могат да се влюбят един в друг.

Фактор 5: Външни обстоятелства

Всички сме гледали филми, в които героите се борят заедно с нашествието на извънземни, преживяват заедно наводнения или просто спасяват света – а след това задължително се влюбват, женят и заживяват щастливо. В реалния живот екстремните ситуации и неприятностите действително сплотяват и ни карат да се влюбим в човека, споделил преживяванията ни.