Здравословно хранене по време на почивка – възможно ли е?

23
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Храните ли се здравословно, когато сте на почивка? И възможно ли е това, след като отвсякъде ви дебнат кулинарни изкушения? Да! С малко воля и разумен подбор на менюто, здравословното хранене се превръща в мисия възможна за всеки пътешественик!

Здравословното хранене по време на почивка може да се окаже истинско предизвикателство. Особено ако сте от хората, които иначе спазват някакви ограничения в ежедневния си режим на хранене, но когато пътуват, си позволяват да глезят стомаха и вкусовите си рецептори с взевъзможни кулинарни благинки. Истината е, че можете да се наслаждавате пълноценно на храненето по време на почивка, стига да спазвате някои основни правила на здравословния хранителен режим. Така не само ще направите услуга на организма си, но и ще спестите известна сума от бюджета си.

Без значение дали сте заминали извън страната за една седмица, или близо до дома  за уикенда, можете да водите здравословен начин на живот без много усилия. За да се придържате към принципите на здравословното хранене по време на почивка, е достатъчно да си наложите да избягвате храните, които вредят на организма ви, да упражнявате контрол на порциите си и най-вече, да не прекалявате с количеството, за сметка на качеството. В същото време трябва да се наслаждавате максимално на храненето, без да се чувствате виновни – един сладолед или парче пица между обяда и вечерята не са проблем, стига да знаете кога да спрете.

Първо правило за здравословно хранене по време на почивка – яжте много свежи продукти и пълнозърнести храни.  

Както знаете плодовете и зеленчуците са основен източник на витамини и минерали за организма, а пълнозърнестите храни (кафяв ориз, ечемик, царевица, макаронени изделия…) го снабдяват с допълнителна доза фибри, витамин Е, селен, цинк и калий. Ето защо, в много държави (сред които Китай и Гърция) тези храни, наред с бобовите култури, са основна съставка в дневните порции, а не гарнитура. Такава е по-скоро месото, което дори може да се пропусне. Не случайно традиционната китайска диета се състои от зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. А според проучванията, приемани три пъти дневно, тези храни намаляват риска от инсулт, развиване на сърдечни или ракови заболявания. Второ правило за здравословно хранене по време на почивка – спокойно и бавно хранене

Част от магията на първенците в кулинарното изкуство (Италия, Франция, Испания, Япония, Гърция) се крие в начина, по който приготвят и поднасят своите ястия. На първо място те поставят спокойната среда – комфортното състояние на духа по време на ядене благоприятства отпочиването, стимулира храносмилането и останалите процеси в организма.  Обикновено храненето в тези държави продължава по няколко часа, в лежерна и уютна атмосфера и с много настроение. Гърците, например, обичат да се хранят бавно, по едно и също време на деня и в голяма компания. За тях това е ритуалът, чрез който се скрепява връзката между хората и се доставя радост на душата. За французите, италианците и испанците пък, храненето е времето, в което семейството и приятелите се събират заедно на една маса. Затова когато сте на почивка, избирайте заведенията за хранене със сърцето си.

Трето правило за здравословно хранене по време на почивка – наслаждавайте се на храната

Отделяйте време да усетите всички качества на храната – аромат, вкус, плътност. Ако сте в страна, където се спазват с традиционни ритуали по време на хранене включете се и вие. Чаената церемония в Япония е типичен пример – тя е предназначена за всички сетива по отделно – наблюдаване и слушане на наливането на чая, повдигането на чашата и усещането на топлината й, подушването на аромата му и накрая – отпиването му, за да се усети вкуса. Друга алтернатива е да си поръчвате ястията по отделно – първо салата, после основно, след това десерт, като правите около 10 минутна почивка между тях. Четвърто правило за здравословно хранене по време на почивка – пълноценна закуска

Казват, че закуската е най-важното ядене за деня. Обикновено, пакетните екскурзии закуска на блок маса. И когато се озовете пред отрупаните с всевъзможни вкусотии редици в ресторанта, съзнанието ви получава противоречиви сигнали от сетивата и не знаете точно какво да си вземете. Прескочете гофретите, поничките и кексчетата – в тях се съдържа високо количетво захар, което ще ви зареди с енергия, но скоро отново ще огладнеете. Вместо това търсете полезните въглехидрати, съдържащи се в пълнозърнестия хляб или овесената каша. Можете да си вземете плод, чаша мляко, плодов сок, препечена филийка с подходяща гранитура. Трябва ви питателна здравословна закуска , която ще ви позволи да се наслаждавате пълноценно на сутринта и да използвате ефективно времето до обяда!

Пето правило за здравословно хранене по време на почивка – солиден обяд

Яденето по средата на деня ви осигурява достатъчно количество калории за един активен следобед. Не се опитвайте да ги броите – със сигурност ще ги изгорите ефективно със заниманията си до вечерята. Най-важно е да изберете балансирано обедно меню (същото важи и за останалите яденета). Можете да си поръчате любимата салата, и порция риба, например. Или пък да похапнете само салата със салатен дресинг. Не пропускайте десерта! Важно е да се нахраните, но да не преяждате, защото в противен случай, организмът ви е се настрои за сън, а не за активност. И все пак помнете, обядът е вашето голямо хранене за деня.

Шесто правило за здравословно хранене по време на почивка – лека вечеря

Големият обяд предполага лека вечеря за завършек на деня. Това е полезно не само за фигурата ви, но и за съня ви. А и ще ви спести разходи, които бихте могли да вложите в някоя атракция за децата утре, например. Единият вариант е понякога да пропускате храненето навън и да си направите импровизирана вечеря в стаята с продукти, купени от близкия магазин (направете си сандвичи, салата, плодова салата). Ако сте се настанили в оборудвана с кухненски уреди стая, изборът ви за приготвяне на вечеря става дори още по-голям. Освен това има и капка романтика в приготвянето на импровизирана вечеря в стаята.

Дори и да ви се струва трудно, здравословното хранене по време на почивка е възможно! Просто не трябва да забравяте, че здравословното хранене е начин на живот. Комбинирайте го с много движение и с много положителни емоции. И му се подчинете! 20. 05. 2011 / Цвети Тошева