Apple iMac срещу IBM Intellistation под Windows 7 | Retro-PC-Mania – best computers ever made

2
Добави коментар
rmania
rmania

Това е поредното ревю, в което ще сравним производителността на Apple срещу IBM конфигурация. Напомняме на нашите по-млади читатели, че Apple и IBM продължават да бъдат двете най-значими компании в компютърната индустрия от създаването на персоналният компютър до наши дни.
За разлика от предишни „битки“ в нашият блог, този път „двубоят“ ще бъде между настолните компютри на двата именити производителя.
Apple участва с:

Apple iMAC (F226BEC8) с процесор Intel Core 2 Duo E8335 (2.66GHz, 6MB L2), видеокарта ATI Mobility Radeon HD 2600XT (256MB GDDR3) и оперативна памет 2х2GB DDR2.

IBM участва с графична станция Intellistation (Type: 9229) със следните параметри:
Процесор Intel Core 2 Duo E6600 (2.40GHz, 4MB L2), видеокарта AMD Radeon HD 5670 (1024MB GDDR3) и оперативна памет 2х2GB DDR2.
На пръв поглед компютрите са несъпоставими като визия и предназначение, защото iMAC е имиджова техника, а Intellistation е професионална станция за графична обработка. Двата компютъра обаче са близки като качество и хардуерни параметри. Като нови, машините вероятно са попадали в една ценова категория.
В ревюто ще акцентираме върху графичната производителност на iMAC и Intellistation, защото и двата компютъра имат сериозни претенции за добра видео-система.
Apple iMAC е доста необикновен компютър, проектиран във форм фактор All-in-One, което обаче не позволява поставянето на пълноформатна PCI-E видеокарта, а се ползва мобилна MXM платка, което значително оскъпява евентуалният ъпгрейд.
Цялото вътрешно устройство и начинът за достъп до него на iMAC можете да видите в това наше видео:
IBM Intellistation външно изглежда като стандартен Tower PC, но отваряйки кутията му се вижда, че това е техника от най-висок клас, базирана на топ чипсета на Intel – i975X, поддържащ работа с две видеокарти (CrossFire връзка между карти на ATI/AMD). Голямото предимство на IBM Intellistation спрямо Apple конфигурацията е възможността за ъпгрейд на графичната система с всяка съвременна видеокарта.
Съобразявайки се със сравнително старата видеокарта на Apple от горен среден клас (някога), избрахме за IBM съвременна видеокарта от среден (по-скоро нисък) клас – AMD Radeon HD 6570. Оригиналната видеокарта на IBM бе NVidia Quadro FX 1500, която смятаме, че е неподходяща за това ревю, предвид остарялата архитектура.
Въпреки широко-разпространената митология за фантастичните дисплеи на Apple, виждаме че iMAC има стандартна TN+Film матрица с доста посредствени ъгли на видимост и гланцово покритие с лошо поведение на дневна светлина.
IBM Intellistation бе тестван с монитор DELL UltraSharp 2007fp, чиято S-PVA матрица и матово покритие предлагат несравнимо по-качествена и пълноценна като цвят картина.
Тествахме двете конфигурации под Windows 7 Ultimate 64-bit, тъй като тази система според нас в много по-голяма степен разкрива графичната производителност (игрова) на хардуера, отколкото MAC OS.
Преди да ви представим тестовите резултати, ще отбележим, че Apple iMAC ни изненада с бързина и стабилна работа в една не много обичайна за него операционна система.
Рейтинговият „оценител“ на Windows 7 е „впечатлен“ от процесора на iMAC, давайки една доста висока оценка от 6.3 бала. Сравнително скромната AMD Radeon HD 6570 изненадващо получава много висок рейтинг, какъвто не би получила дори топ видеокарта от 2-3 поколения назад.

Графични тестове

Под DX9.0, който оценяваме с 3DMark 06, iMac изостава значително от бюджетната, но актуална видеокарта, поставена в графичната станция на  IBM.
В DX10, който тестваме с 3DMark Vantage изоставането на мобилната HD 2600XT спрямо HD 6570 е 3 пъти! И това се наблюдава при положение, че използваме процесорно-зависими видеокарти, а както се вижда от зелената графика E8335 е по-бърз от E6600.
Unigine Heaven е още един тест за DX10, в който Apple е ограничен от старата си графична система изостава с 300%.
Утешаващо за Apple е представянето в професионална OpenGL среда, която тестваме с SPECViewPerf11, защото HD 2600XT изостава незначително от HD 6570. Ще споменем, че OpenGL е родната графична среда на MAC OS, а не DX и вероятно затова Apple сменят графичните си карти значително по-рядко от PC системите с Windows.
В друг OpenGL тест (Cinebench 11.5), новата HD 6570 е двойно по-производителна от Mobility HD 2600XT.

Системни тестове

Значително по-добрата графична карта на IBM осигурява победа в PC Mark Vantage, въпреки по-мощният процесор на Apple iMac.
Аналогичен резултат виждаме и в най-новият към момента PC Mark.

Процесорни тестове

В Everest тестваме процесорната производителност. Въпреки, че E8335 безспорно е по-мощният процесор, преднината му спрямо E6600 изглежда незначителна предвид голямата разлика във видео-производителността на двата компютъра.
В традиционните „силови“ процесорни тестове Super Pi и wPrime разликата между E8335 и E6600 е пропорционална на тактовата им честота.

Консумация

Вероятно много хора смятат iMAC за много по-икономичен от стандартен компютър, но както виждате от нашите измервания това не е така. Разбира се IBM Intellistation участва в измерването без отчитане на консумацията на външен монитор, но ако добавим 20-25W, ще получим почти равни резултати.
Apple iMAC е компютър с голяма консумация, което е свързано с висока температура на мощните процесор и видеокарта. Алуминиевият корпус на модела далеч не е толкова ефективен, колкото красив, което се вижда от отчетената температура в горната чат на корпуса.
За разлика от iMAC, IBM Intellistation няма проблеми с високата температура, което е нормално за графична станция от висок клас.

Игри

С Apple iMac е възможно да се играят съвременни игри като Crysis 2, но малкият брой кадри в секунда (12-18) няма да ви позволят да се насладите на играта. IBM Intellistation с AMD Radeon HD 6570 при същите като на Apple настройки осигурява над 30 кадъра в секунда.

Заключение. Apple iMAC е качествен компютър за естети, който работи отлично не само с MAC OS, но и с Windows 7. Прагматиците обаче ще предпочетат IBM Intellistation заради възможността за ъпгрейд на графичната система, по-добрата надеждност и възможността за ползване на значително по-качествен дисплей от този в iMAC.

Цена и спецификации на IBM Intellistation и аналогични графични станции можете да видите тук.
Добави в Svejo