Честит Св. Валентин и Трифон Зарезан!

2
Добави коментар
yuriy.mitev
yuriy.mitev

Честит Свети Валентин на всички влюбени! Честит Трифон Зарезан на всички, които почитат този празник! Честит Имен Ден на всички именници! ВЕСЕЛ ПРАЗНИК !

Свети Валентин е католически празник, който се празнува на 14 февруари. На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони сърчица. Обичайно е да се подаряват цветя.

Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици, наречен Валентин, живял през 3 век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието.

На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образа на крилатия Купидон.

Ето 10 факта, свързани с празника на любовта, които са малко известни:

1. Най-много поздравления и картички за деня на влюбените получават учителките. След тях се нареждат децата, майките, съпругите и на края – момичетата.

2. Пеницилинът и други лекарства срещу предаваните по полов път инфекции са представени точно на 14 февруари 1929 г.

3. Ако на днешния ден сте самотен не се безпокойте. За вас има специален празник – Single Awareness Day или на кратко – SAD. Самотните отбелязват този празник на 13 и 15 февруари.

4. Ако имате възможност на 14 февруари посетете Финландия, където празнуват – Ystävänpäivä – Денят на всички приятели, а не само на влюбените.

5. От Durex твръдят, че в дните около празника компанията продава най-много презервативи – с близо 30% повече в сравнение с останалите дни от годината.

6. През месец март се правят най-много тестове за бременност.

7. Всяка година в Деня на влюбените се изпращат около 1 млрд. картички.

8. 3% от хората, които имат домашни любимци, купуват подаръци и за тях.

9. Според легендата първото име, което чуете или прочетете във вестника, ще бъде и името на бъдещата ви любов.

10. През средновековието изпращането на картичка на този ден се смятало за лош сигнал, който носи нещастие.

По българските земи Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите, наричан е още Зарезан, защото се празнува в началото на подготвителния сезон, когато се започва резитбата на лозята.

Днес, 14 февруари по традиция този празник се отбелязва със зарязване на лозята.

Обичаят повелява в празничния ден стопаните, които имат лозя, да „зарежат“ няколко пръчки, после да полеят корените на лозата с вино. Кулминацията на празника е избирането на Цар на лозята – обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.

Eтнографите откриват основата на празника в древния култ към Дионисий – бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували т.нар. дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.