Съотношението Омега 6 и 3 мазнини – ключово за здравето ни

69
Добави коментар

Съотношението Омега 6 и 3 мазнини – ключово за здравето ни

През последните години много се говори за ползите от Омега 3 мазнините, недостатъчния им прием в съвременната диета и необходимостта да се взимат хранителни добавки с Омега 3 мазнини като рибеното и лененото масло. Почти никога не се дава информация за Омега 6 мазнините и как те влияят на здравето ни. А се оказва, че за разлика от Омега 3 мазнините, консумацията на които е добре да увеличим, приемът на Омега 6 мазнините трябва да бъде ограничен, ако искаме да се радваме на добро здраве. Защо всъщност съотношението между двата вида мазнини е толкова важно?

Вредите за здравето от неправилното съотношение на Омега 6 и Омега 3 в тялото

И двата типа мазнини са необходими за здравето на човек, но в правилното съотношение. За съжаление огромна част от населението в Америка и Европа си набавя чрез храната много по-малко Омега 3 мазнини на ден и много повече Омега 6 от препоръчителното количество според съвременните открития за здравословно хранене.

Правилната пропорция би трябвало да бъде 1:1 или 2:1 – Омега 6 към Омега 3 мазнини, но в действителност повечето американци и европейци получават 14-25 пъти повече Омега 6 мазнини от Омега 3. Това дава много по-голямо отражение върху здравето на хората, отколкото повечето от нас предполагат. Все още липсва достатъчно информация в медиите за значимостта на правилната пропорция Омега6:Омега 3 мазнини не само за физическото здраве на населението, но и за поведението.

Експертите по хранене смятат, че този дисбаланс в диетата на американците и европейците води до увеличаване на болести и състояния като астма, сърдечни заболявания, рак, автоимунни заболявания, затлъстяване, депресия, дислексия, хиперактивност и дори склонност към агресия.

Източници на Омега 3 и Омега 6 мазнини

Защо се случва така, че в днешно време храната в ресторантите и магазините съдържа прекалено много Омега 6 мазнини? Защото повечето снаксове, крекери, сладки изделия и fast food храни се приготвят с голямо количество рафинирано слънчогледово олио, палмово масло и соево масло, които са богат източник на Омега 6. Дори и повечето от ядките, които са здравословна храна заради витамините и минералите в състава им, доставят и голямо количество Омега 6 на организма ни, затова трябва да се консумират умерено. Дълбоко пържените храни са сред най-опасните, защото те не само че са покрити с дебел слой Омега 6 мазнини, но и високата температура ги е превърнала в токсични съединения.

Храните, които съдържат Омега 3 мазнини са рибите ( скумрия, сардини, херинга, пъстърва, риба тон), рибеното масло, орехите, лененото семе, тъмнозелените листни зеленчуци и растения ( спанак, броколи, киселец, коприва), зелените смутита, тиквените семки, пълнозърнести продукти и пшеничния зародиш.

 Симптоми на недостиг на Омега 3 мазнини

Едно от основните симптоми на недостиг на Омега 3 мазнини са умора, проблеми със запаметяването, сухота на кожата, проблеми със сърцето, раздразнителност, депресия, лошо оросяване.

В много по-редки случаи някои хора може имат недостиг на Омега 6 мазнини. При състояния и заболявания като екзема, псориазис, артрит, диабет или болезненост на гърдите при жените може да се допитат до специалист дали тези оплаквания е възможно да са свързани с недостатъчен прием на Омега 6 мазнини.

Коментари