Коремни преси? Не, благодаря!

60
Добави коментар

Коремни преси? Не, благодаря!

Помните ли как в училище ни караха да правим коремни преси за норматив? Който направи най-много коремни преси получава шестица. Сигурно си мислите, че освен шестица, правейки коремни преси ще се сдобиете и с шест „плочки” на корема? Ще трябва да ви разочаровам. Коремните преси са едно от най-безполезните и най-вредни упражнения, които можете да правите, за да стегнете коремната мускулатура. Или поне тези стандартни коремни преси, които помним от училище.

Проблемът при изпълнението на стандартните коремни преси които познаваме, идва от това, че е много трудно да изолираме правия коремен мускул (rectus abdominis или т.нар. „плочки”) да работи сам. На помощ се включват и бедрата, и кръста, и гърба, а много често използваме и инерцията. Включвайки всички останали помощни мускули много често се получава и мускулен дисбаланс в ощърб на правия коремен мускул – т.е. става по-слаб.

За да можете да стегнете rectus abdominis изолирайки останалите, пробвайте да направите класическа коремна преса, но повдигнете съвсем леко петите във въздуха (пръстите на краката остават на пода). Най-вероятно ще успеете да повдигнете само раменете от пода. Така и трябва да бъде. Задръжте така в позата за около 30сек. Схвана ли ви се корема? Сега разбрахте ли за какво говоря?

Когато искате да натоварите коремните мускули не трябва да трупате брой повторения, а да изпълнявате всяко едно движение бавно и да стягате силно мускулите.

Друго класическо упражнение за корем, което със сигурност ще ви направи по-силни е планк. Заемете лицева опора и от нея застанете на лакти и на пръстите на краката. Завъртете таза навътре и стягайте силно таза, дупето и корема. Започнете в началото със задържане около 30сек. и постопенно стигнете до 2мин.

Не забравяйте и дихателните техники, които можете да прилагате за плосък корем.

Една от основните функции на мускулите на коремната стена е поддържане нормалното положение на коремните органи. При хора със слаба мускулатура и немощни коремни мускули често се наблюдават промени в положението на коремните органи – спускат се по-ниско, което пък от друга страна влияе и на тяхната функция (Анатомия на човека, Г.Гълъбов и В.Ванков, 1977). Сами разбирате, дори и да не успеете да „стопите снега върху корема, и да видите плочките под него”, старайте се да поддържате коремната мускулатура стегната, за да бъдете здрави и силни.

И само още едно допълнение – ако искате наистина да „фугирате” корема, обърнете повече внимание на хранителния си режим, следвайте здравословно хранене

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama

Коментари