Блогът на Юруков

13
Добави коментар
yurukov
yurukov

Спомняте ли си навремето как използваме DC++ и подобни P2P мрежи, за да сваляме файлове? Във вътрешната мрежа на университета всички споделяхме с него и свалях филми за по-малко от минута – по-бързо, отколкото можех да ги копирам на USB. След това тези мрежи залязоха и изгря звездата на торентите. Тези дни Митко Ганчев писа, че и те ще умрат съвсем скоро, за да дадат път на магнитните линкове.

Причината за всяка смяна на P2P технологията е винаги една и съща – съдебно преследване и затваряне на сървърите. И при DC++ системите, и при торентите се налагаше да има сървър, който да поддържа списък с файлове и потребители, които ги споделят. Това ги ги поставя е сивата зона – не споделят пиратско съдържание, но ти казват от къде да си го вземеш. Също така обаче позволява и да се следи и наказва споделящите (каквато е практиката в Германия).

При магнитните линкове нещата са различни. Няма нужда от сървър, който да разпространява списъци с потребители – трябва ви само един хеш код. Това е код, който уникално идентифицира всеки файл – филм, музика, книга и софтуер. Той изглежда така: magnet:?xt=urn:btih:8a5de10e52f22d83d74c530ff633147f33c079be Примерът е даден от Митко и с него ще свалите последната версия на Ubuntu. След като го добавите в някой от по-новите програми за торенти, тя се свързва с всичките ви съседи ги пита дали имат този файл. Ако го нямат, те питат техните познати и т.н. Всичко е децентрализирано и доста по-сигурно.

Едно от предимствата да използваме магнитни линкове е, че може да се разпространяват по всякакъв начин – мейл, чат, социални мрежи, sms и прочие. Един начин за споделяне на хеш кодовете, а така и на самия файл, е QR кодове. Писал съм за тях в блога ми BrainstormMonk тук, тук и тук. Могат да се отпечатват и залепват на всичко, а се четат лесно с повечето телефони. Този вдясно сочи към магнитния линк от примера горе.

Напомням, че PirateBay обяви, че изцяло минава на магнитни линкове. Това ще намали много натоварването им и би трябвало да е по-трудно да ги атакуват в съда. Арена и Замунда отдавна поддържат магнитни линкове и работят безотказно. Вероятно и те ще се прехвърлят скоро.

Докато сме на темата за P2P мрежи и сигурност, нека споменем и TOR. Това е мрежа, която ви прави анонимни и прескача интернет блокажи. Ако правителството ви е забранило да гледате определен сайт или тип новини, може просто да минете през мрежата и да погледнете сайта през очите на някой в друга държава. Тази илюстрация описва прекрасно до каква степен се пази личността на интернет потребителите. Може да свалите TOR приложение както за компютъра си, така и за Android телефона си.

Заглавната снимка е от LifeHacker.

Тази статия е публикувана на 2 март 2012, има 446 думи
и е в следните категории: Технологии и Интернет. Защитена е с лиценз CC BY-SA.
Можеш да следиш коментарите по статията чрез този RSS 2.0 абонамент.

Можеш да оставиш коментар, или trackback към твоя сайт.