Десислава Атанасова и Делян Добрев положиха клетва 8 2734

2
Добави коментар
Wabi-Sabi
Wabi-Sabi

Народното събрание прие персоналните промени в Министерския съвет. Очаквано Делян Добрев бе избран за министър на икономиката, енергетиката и туризма, а Десислава Атанасова пое здравото министерство.

Депутатите освободиха досегашния здравен министър Стефан Константинов. За избора на наследника му Десислава Атанасова гласуваха 163 депутати. За бяха – 119, против – 44, нямаше въздържали се.

Предложението обаче беше прегласувано, тъй като Георги Терзийски заяви, че друг депутат е натиснал ръката му да гласува против волята му. При повторното гласуване депутатите отново подкрепиха Атанасова за нов министър.

Гласуваха 166 депутати, 120 бяха за, а 46 против.

Парламентът подкрепи предложението Делян Добрев да е новият министър на икономиката, енергетиката и туризма, след като за това гласуваха 160 депутати, „за“ бяха 119, „против“ – 40, въздържали се – 1. Петър Димитров от Коалиция за България поиска прегласуване.

При новото гласуване освобождаването на Трайчо Трайков и избирането на Делян Добрев за министър отново беше подкрепено от мнозинството. Гласуваха 161 депутати, за – 119, против – 42, няма въздържали се.

След гласуването Десислава Атанасова и Делян Добрев положиха клетва.

Единствен вицепремиерът Симеон Дянков бе в парламента за представяне на новите министри. Въпреки настояването на опозицията за присъствието на премиера и министри от кабинета, в пленарна зала бе само Дянков.

„Коалиция за България няма как да подкрепи предлаганите промени от Министерския съвет, не заради личните качества на кандидатите, а заради това, че няма да има никаква промяна в политиката“. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев при дебатите в парламента.

„Големият проблем е, че няма да има никаква промяна в политиката. Това е трагедия за България“, подчерта той. По думите му, не са ясни мотивите за смяна в кабинета. „Няма посока за излизане от кризата. Има затъване в блато. Тази политика не е случайна – обърната е пирамидата – не хората контролират властта, властта контролира хората“, заяви лидерът на БСП.

„Фактът, че министър-председателят отсъства от тази зала, показва че в България нещата са обърнати с краката нагоре“, посочи Станишев.

По думите му – резултат от управлението на ГЕРБ е, че правителството контролира обществото и отношението към парламента е много показателно за това. „Не отделни министри носят отговорност за техните успехи и неуспехи. В тази власт, която е еднолична по своя характер, отговорността трябва да носи министър-председателят“, подчерта Станишев. Той припомни думи на премиера Бойко Борисов, според които държавата много лесно се управлява, защото има телефон с копчета, обажда се на министрите и те изпълняват.

„Следващото правителство ще получи по-опоскана държава. Не го казвам със злорадство, защото не ГЕРБ ще управлява след това“, каза лидерът на БСП.

„Здравеопазването е съсипано. Ако не сте направили реформи за две години и половина, какво ще направите за една година“, заяви Станишев.

РЗС ще подкрепи персоналните промени в правителството, каза пък депутатът Емил Василев. По отношение на Трайков – не провала на Катарския бизнес форум беше причината той да подаде оставка, а два големи гафа – по въпроса за шистовия газ и за АСТА, посочи той.

По отношение на министъра на здравеопазването, Емил Василев заяви: Човек на два дни служба, си позволи от парламентарната трибуна да прави забележки на един народен представител, който тогава беше обявил гладна стачка по морални съображения.

„Този министър се провали вероятно заради гинекологичната си специалност. Този човек не прояви грам мъжество, за да се противопостави на картелите в търговията с лекарства. Общото между двамата министри е, че веднага започнаха да атакуват правителството“, каза още Емил Василев.

„Икономическите проблеми не се решават с проверки на пазара на яйца и проверки за това дали кокошките са щастливи. Никой не може да върне пропуснатите реформи и те ще тежат. Най-доброто е да не влошите нещата“. Това каза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Според него много малко истински реформи могат да бъдат направени за една година. „Защо сменяте министър Трайков? Защото е бил на плаж ли? Но цялата делегация е била на плаж. Истината е друга – Трайчо Трайков не се огъна и каза истината за АЕЦ „Белене“ и ние ще го защитим днес. Явно това правителство няма скрупули да жертва един съвестен човек. Познавам г-н Добрев и той също е съвестен човек“, заяви Димитров.

Само ГЕРБ не са разбрали, че нещата отиват на зле в икономиката, смята Димитров. По думите му дефицитът ще бъде по-голям. „Трябва да има категорични дела. Ако две години и половина няма напредък по ключовите въпроси – газовите връзки, АЕЦ „Белене“, малкия и среден бизнес, как може да стане за една година? Много малко истински реформи могат да бъдат направени за една година“, заяви депутатът.

Мартин Димитров определи ситуацията в здравеопазването така: „Четвърти здравен министър, четвърти шеф на здравната каса, трети председател на здравната комисия и никакви реформи. Не смятам, че някакви реформи може да бъдат направени за една година“. „Дано да не сме прави, но сме прави обикновено. На този фон има няколко закрити болници, има ограничение за лечението на деца, което не е честно. Първото нещо, което трябва да направи новия здравен министър, е да отпадне таванът за лечение на деца“, подчерта депутатът.

„Парламентарната група на ДПС също няма да подкрепи дори проектите за освобождаване на двамата министри Трайчо Трайков и д-р Стефан Константинов, защото ги няма мотивите, защото ги няма политиките. Няма да подкрепим предложенията за нов министър, няма да подкрепим и проекторешенията за освобождаване на министър“. Това каза от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.

Същината на дебатите днес би трябвало да се съдържа не във въпроса кой си отива, а защо си отива, посочи той.

Простете, че се обръщам към вас, защото не виждам до вас основния носител на властта, обърна се Местан към вицепремиера Симеон Дянков.

„Междувпрочем, г-н вицепремиер, самотата ви на това място ви натоварва с несъразмерна на статута ви отговорност. Това се случва за втори път при персонални промени в правителството. Разбирам защо не представихте мотивите за освобождаване. Може би съзнавате, че те могат да се окажат по-различни от тези на другия вицепремиер и на самия премиер“, посочи още Местан.

Мотивите за освобождаването на Трайчо Трайков са обвити в мъгла, тънат в мистерия. „Не можем да си обясним по друг начин различните версии, които чухме от вас, от вицепремиера Цветанов и от премиера Борисов. Цветан Цветанов заяви, че Трайчо Трайков е подал оставка по лични причини. Премиерът каза, че основната причина е Катар. От вас разбрахме, че сте знаели още към вторник, че тези двама министри си отиват. Няма как да очаквате автоматична подкрепа от парламента за освобождаване на министър при толкова противоречащи си мотиви. Заложили сте на автоматизъм, с който давате знак за неуважително отношение към законодателния орган на страната. Предвидили сте изнесено заседание на Министерския съвет в Кюстендил – не просто несериозно, обидно отношение“, категоричен е Местан.

„Предишното правителство също не даваше мотиви за промените в кабинета“, отговори депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

„Дали в предното правителство, когато сменяхте министри, имаше мотиви. Отговорете колко смени бяха направени в кабинета на Симеон Сакскобургготски. В момента сме наравно“, каза още тий.

„ГЕРБ носи самостоятелно отговорността за управлението на страната. В Тройната коалиция не стана ясно кой носи отговорността“, посочи той.

Лютви Местан пък призна, че по време на Тройната коалиция също не е имало практика да се обосновават с мотиви предложенията за промени в правителството. „Вероятно заради това е и резултатът на изборите“, допълни депутатът от БСП. „Политическата цена е платена на 5 юли при предишните парламентарни избори“, посочи Местан.

„Вие заявихте, че сте алтернативата не само на Тройната коалиция, но и на целия Преход. Нали в името на всичко това спечелихте доверието на избирателите? Властта днес казва – Ние правим това, което правихте вие. Жалко. Тези две правителства не могат да бъдат сравнявани“, подчерта Местан.

Десислава Атанасова: Поемам ангажимента да търся консенсуса за важните теми в сектор „Здравеопазване“

„Като номинирана за поста на здравен министър си давам сметка, че промяната изисква време, дебат и консенсус между лекари и политици. Промяната в здравеопазването не търпи резки промени и не трябва да правим политика от здравеопазването, а политика на здравеопазването“. Това каза от парламентарната трибуна Десислава Атанасова, цитирана от агенция „Фокус“.

Ще направя това изказване, защото бих искала да има и друга посока на днешния дебат, посочи тя.

„Днес смятам, че е необходимо не само да разискваме предложение за персонална промяна в Министерския съвет, а да се опитаме да потърсим отговор на няколко въпроса. Добре е днешната дискусия да е откровен дебат да определена политика, не само в нейното кадрово, но и в нейното съдържателно измерение. Дебат, в който трябва да обсъдим въпросите – състоя ли се здравната реформа или трябва тепърва да започне и има ли министърът визия. Вероятно ще има колеги от опозицията, които може и да си признаят, че носят своята отговорност за несъстоялата се реформа“, каза Атанасова.

„Не само здравният министър трябва да положи усилия. Когато се търсят решения, трябва да потърсим съгласието и да участваме в постигането му. Без широка подкрепа няма как да имат успех и най-добрите идеи. Трябва равномерно да се разпредели тежестта и да се споделят отговорностите на всички. Добре е да са и днешните, и всички следващи разисквания в сектор „Здравеопазване“, а не в посоката на политическите нападки, защото здравеопазването и е част от системата за националната сигурност“, посочи още Атанасова.

Тя поема ангажимента да търси консенсуса за важните теми в сектор „Здравеопазване“ в парламента, пред пациентите и в съсловието. „Очаквам и вие да заявите – ще подкрепите ли добрите решения за контрол върху качеството на предоставените медицински услуги, върху грижата за пациента, за прозрачна лекарствена политика. Давам си сметка, че няма достатъчно дълго време за реализиране на сериозни промени. Трябва да започнем да обсъждаме концепцията за Спешната помощ. В дългосрочен план ще предложа конкретни мерки и ще търся решения. Моите усилия ще са в посока подобряване грижата за пациентите, превенцията и профилактиката и повишаване качеството на предоставените медицински услуги“, каза Десислава Атанасова.

Административният опит може да бъде компенсиран с много добре подбран екип от специалисти. Много по-важно от административния опит е това, че кандидатът трябва да има и определен политически опит, подчерта Десислава Атанасова.

Делян Добрев: Газ ще потече по интерконекторната връзка с Румъния, има пробив и в проекта с Турция

В рамките на този мандат газ ще потече по интерконекторната връзка с Румъния. Това каза новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от Фокус.

Интерконекторът със Сърбия се движи с ускорени темпове. Предстои първи ОВОС и следващата година ще започне самото строителство.

Интерконекторът с Турция е най-важният. Имаме пробив в този проект. Близо две години се борихме за това, което постигнаха вчера премиерите на България и Турция. Започва непосредствена работа по интерконектора.

„Темата за енергетиката е най-интересна за Народното събрание. Най-големият въпрос е АЕЦ „Белене“. Българо-руски проект няма да има. Не може автоматично реакторът да отиде за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Необходима е нова площадка, проект. Тази възможност би ни дала диверсификация“, каза Добрев.

Според министъра обаче по-важният въпрос е енергийната ефективност. 89% е по-енергоемка нашата икономика от средната в ЕС. „Битовата газификация е важна тема. В момента изоставаме. Имаме амбициозната цел до 2020 да постигнем 20% и са заделени 10 милиона евро за това“, заяви Добрев.

Важно е и изграждане на свободен пазар на електрическа енергия, според министъра. „Не възразявам, ако НС направи комисия за разисквания по шистовия газ. Не смятам, че има нещо лошо тази тема да се разисква. Тази комисия е необходима. Мораториумът възпрепятства и конвенционалния метод за добив на газ“, посочи Добрев.

Най-важната тема за мен е икономиката. Ние вече не сме в рецесия. Има ръст на икономиката, но за съжаление той не се усеща от хората. Това каза новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. „Трябва да направим всичко, за да подкрепим малките и средните предприятия. Точно те при кризи спомагат за връщане на икономиката към устойчиви темпове на развитие. Ще го направим като използваме средствата по ОП „Конкурентноспособност“, заяви министърът. „Имаме капацитета да платим на малкия и среден бизнес до 1 милиард лева до края на годината. Това е целта, която аз ще преследвам“, каза Добрев. Според него, обаче, трябва да се опрости механизмът за кандидатстване по оперативната програма.

„В сферата на туризма нашите основни усилия е да увеличим броят на туристите и да увеличим приходите от туристическите дейности. България трябва да се развие като целогодишна туристическа дестинация“, каза още Делян Добрев.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти