Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Суплементи за добър сън

51
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Добрият сън е също толкова важен, колкото правилния хранителен и тре­нировъчен план. Ако не спиш доста­тъчно, няма да може да се възстановиш както трябва и няма да тренираш на 100%.

При днешния динамичен начин на живот сигурно има много неща, които да те държат буден. Дори да не спиш толкова колкото трябва, вероятно се въздържаш да приемаш лекарства за сън, за да не изградиш зависимост към тях. Добрата новина е, че може да се обърнеш към природни добавки, които ще ти помогнат да спиш, без да създа­дат привикване.

 

L-Theanine – ТЕАНИН

Теанин (Theanine) е аминокиселина, открита в листата на зеления чай. На нея се дължи успокояващото приятно действие на топлата напитка. Поради факта, че Теанин (Theanine) може да премине през кръвно-мозъчната бариера, се счита, че той има психоактивни свойства. Теанин (Theanine) способства за намаляване на психическия и физическия стрес чрез ясно изразеното си успокояващо действие, както и да подобри познавателната функция и настроението. Теанин (Theanine)увеличава нивата на серотонин, допамин и GABA в мозъка.Теанин (Theanine) изразява силна защита на неврната и сърдечно-съдова система. Притежава силни антиоксидантни свойства, имуномодулиращ и стимулиращ ефект и засилва значително паметта. Теанин (Theanine) е подходящ и при депресии, чувство за страх и безпокойство. NOW Foods използва единствено патентованата и най-висококачествената суровина на Теанин (Theanine) , наречена Suntheanine®.

 

5-HTP 

5-хидрокситриптофан или накратко 5-HTP е аминокиселина, която когато попадне в мозъка се превръща в мозъчния химикал серотонин. Серотонин е познат още като 5-хидрокситриптамин и се съдържа главно в мозъка, където се синтезира и в червените кръвни телца. В централната нервна система серотонин играе изключително важна роля при контролирането на гняв, агресивност, телесна температура, настроение, сън, апетит, както и сексуалността. Ниските нива на този хормон, наречен още “хормон на щастието”, предразполагат към повишена агресивност, дълбоки депресивни състояния, понижено либидо и самочувствие, и други нервни разстройства. Изследванията показват, че хората приемащи 5-HTP като добавка, отбелязват подобрение в настроението си, намален апетит, който води до намаляване на телесното тегло и спокоен сън. 5-HTP спомага за намаляването на апетита и жаждата за въглехидрати и води до намаляване на телесното тегло. 5-HTP е подходящ за хора, целящи подобряване на настроението и редуциране на излишното напрежение и стрес.

 

GABA

GABA (Gamma-Aminobutyric Acid) е неесенциална аминокиселина, която се съдържа предимно в човешкия мозък и очите. Класифицира се като невротрансмитер и подобрява движението на нервните импулси. GABA има редица положителни ефекти върху ЦНС (централната нервна система). GABA релаксира мозъка и успокоява нервната система. GABA стимулира производството на растежен хормон, който от своя страна подпомага метаболизма на мазнините, а също така има силен мускулоизграждащ ефект. С годините нивата му у човека намаляват, в резултат на което топенето на мазнини става все по-трудно. Това е една от причините GABA да е толкова популярна. GABA също така подобрява съня. NOW Foods доставя само естествено срещащата се L-форма, която се съдържа в храната и в човешкото тяло.

 

Мелатонин/Melatonin

Мелатонинъте хормон, произвеждан от пинеалоцитите в епифизата, която е разположена в мозъка. Помага за регулирането на други хормони и поддържането на кардио ритъма на тялото, който е 24 часов часовник, който играе огромна роля, когато ние заспим и се събудим.