PVC или MDF мебели за баня да изберем? Определя ли цената качеството? ~ Мебели за баня Висота

1
Добави коментар

 Когато започнем ремонт на банята, пред нас се разкрива едно абсолютно изобилие от цветове   и десени плочки за баня, подови плочки, стенни плочки, декоративни фризове, бяла и цветна санитарна керамика, душ кабини, вани и не на последно място идва огромното изобилие на мебели за баня.
Ако имате възможност да изберете цялостния дизайн на банята е най-добре. Често специфичен дизайн на мебел или цвят може да е източник на вдъхновение и да определи стилът на банята, ретро, ултра модерна или класическа, банята освен красива трябва да е и функционална, затова не прибързвайте с решенията и си отделете достатъчно време за проучване. Ремонт на банята не се прави всеки ден и в никакъв случай не е добра идея да се прави компромис с качеството на материалите.

Първо преценете кое къде ще разположите, най-лесно и евтино е ако използвате местоположението на наличните тръби. Размерът на банята също е от основно значение при избора на материали, ако банята ви е малка и искате да имате мебел за баня, то е добра идея да инвестирате в душ кабина и добри вентилатори, за да циркулира въздуха. Така ще намалите конденза и влагата, което ще удължи живота на мебелите ви за баня значително.
При избора на цветове освен личните ви предпочитания е добре да вземете и впредвид някои основни правила:
-правилното и достатъчно осветление влияе визуално на размера на банята
-ярките цветове и големите форми са подходящи за по-големи бани
-диагонално шахматно подреждане на подовите плочки разширяват банята
-вертикалните декоративни фризове правят тавана на банята да изглежда по-висок, докато хоризонталните райета разширяват банята
-светлите пастелни тонове визуално уголемяват малката баня

Що се отнася за избора на цвят мебели за баня, ако избирате заедно с плочките, можете да ги съчетаете по много начини, пазарът предлага всякакви модели и цветове, дори и по ваша мостра. Разбира се класическото бяло винаги стои чудесно, тъй като санитарията най-често също е бяла.
По-важно за правилния избор на мебел за баня е да прецените от какви материали е изработен мебелът. Ако банята е достатъчно голяма, а вентилацията добра имате по-голям избор. Най-широко предлаганите мебели са тези изработени от влагоустойчив МДФ, който се грундира и лакира, което практически  изолира достъпа на влага. Тук обаче трябва да се разгледа добре мебела за качествено лаково покритие и да се внимава да не се наруши целостта му. Проверете дали кантовете са добре лакирани, влагата прониква най-лесно от там. Монтирането на такъв мебел  е добре да е възможно най-далеч от душ кабината и отоплителни уреди. Добра идея е да избърсвате конденза, който се образува след къпане.

Цените на мебелите от МДФ може да са различни, като не ви съветваме да избирате най-евтиното, защото за да се постигне по-добра цена, производителя може да е използвал материали с по-ниско качество и не достатъчно прецизна обработка на повърхностите и след една година да се наложи да търсите нови мебели, което освен досадно и трудоемко ще ви излезе и скъпо.
Ако банята ви е малка, което автоматично увеличава количеството влага, на което ще бъдат изложени мебелите за баня, то най-удачният вариант е да изберете мебел за баня изработен от PVC. ПВЦ мебелите за баня също се грундират и лакират в изобилие от цветове, като на практика са водоустойчиви. Това обаче не означава, че всеки мебел изработен от PVC е добър, ако PVC плоскостта е с ниска плътност и качество, тя се изкривява и измята, като след една две години вратичките на мебелите може да се изкривят. Това е причината едни и същи на вид ПВЦ мебели да имат доста различна цена. Съветваме ви да търсите мебели от производители със сертификат за качество и доказана репутация.

Ако сте любител на естествените декори то имате няколко варианта. Мебел от фурнирован МДФ, естествен или технически фурнир в изобилие от дървесни десени, които могат да се байцват в различни цветове, грундирани и лакирани с безцветен лак. Мебелите от масив са по-скъпи и също подлежат на сходна обработка. И при двата варианта трябва да се уверите, че има лаково или поне грунд покритие и по вътрешните повърхности, за да не проникне влага. Ако искате PVC мебел с дървесен декор, вариантът е мебел за баня с ПВЦ фолио. Тук също има голям избор на десени, но е добра идея да разгледате дали фолиото е прилепнало плътно към плоскостите по кантовете, ако не е има голяма вероятност да се раздуе и разлепи.
Що се отнася до дизайна на мебелите за баня, на пазара се предлагат изключително много модели мебели, за всеки вкус и бюджет. Разбира се винаги остава вариантът за ваш уникален дизайн и размер, като това удоволствие не е задължително да бъде скъпо, дори напротив, ако се свържете директно с производител може цената да е доста добра, като освен това ще получите професионален съвет какви материали е най-удачно да се използват за вашият мебел за баня.
Надяваме се да сме ви дали полезни насоки и да сме ви улеснили при избора на най-доброто за вашата любима баня!

Posted in: За дома,Мебели за баня от МДФ,Мебели за баня от ПВЦ
Изпращане по имейл
Публикувайте в блога си!
Споделяне в Twitter
Споделяне във Facebook