Гарам масала « BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

3
Добави коментар
vili_vp
vili_vp

Гарам масала

Това е пикантна смес от подправки, характерна за кулинарните традиции в Югоизточна Азия – Индия, Бангладеш, Пакистан и други. В отделните страни и области на региона съставките и начинът на приготвяне на ароматната комбинация са различни и не може да се определи една-единствена „автентична” гарам масала.
Най-популярният вариант е този от северозападната част на Индия. Основните съставки в него са карамфил, кардамон, канела и индийско орехче, често към тях се прибавят черен пипер и кимион. Много от предлаганите в търговската мрежа готови смеси включват и други подправки като лют червен пипер, сушен чесън, джинджифил на прах, сусам, синап, куркума, кориандър, дафинов лист, звездовиден анасон или семена от копър. При някои рецепти към сместа се прибавят вода, оцет или други течности като кокосово мляко, за да се получи паста.

Както виждате, приготвянето на гарам масала е съвсем лесно – в малко бурканче смесете основните съставки заедно с онези от допълнителните, които ви допадат. Можете да експериментирате с количествата и вида на използваните подправки, докато получите най-подходящата за вас комбинация. Най-добре е да смелите гарам масалата в хаванче или в кафемелачка непосредствено преди да я използвате, защото така ароматът й е най-силен.