Легендарен доктор лекува рак без скалпел

1
Добави коментар
6o6ko
6o6ko

София. Без кръв и скалпел лекуват рака на простатната жлеза в столичната „Хил клиник“. От тази година техен консултант е пионерът в лапароскопската урохирургия – светилото проф. Йенс-Уве Щолценбург. Преди дни германският професор отново бе в „Хил клиник“, за да оперира трима пациенти с рак.

Проф. Щолценбург извършва първата лапароскопска операция при карцином на простатата през 2001 г., а от 2002 г. е начело на Международния център за обучение по лапароскопска хирургия. Завежда отделението по урология в университетската болница в Лайпциг, Германия. И е създател на някои от най-прилаганите техники за лапароскопско и роботизирано лечение на простатата, пикочен мехур, уретер, бъбреци.

Наричат проф. Йенс Щолценбург „светкавичния скалпел“, а колегите му признават, че няма случай негова лапароскопска операция за премахване на простата да е прераснала в „отворена“.

БЛИЦ

Разрезът е само 5 мм

– Проф. Щолценбург, вие сте пионер в лапароскопската хирургия на простатна жлеза. Откога лекувате рак без скалпел? – Вече 10-12 г. оперирам рак на простатната жлеза само по лапароскопски метод.

– Какви са предимствата? – Ужасно много са предимствата. За хирурга предимството е, че може да „пипа“ много по-прецизно. За пациента пък огромният плюс е, че операцията е миниинвазивна и безкръвна. И възстановяването е изключително бързо. На следващия ден след операцията пациентите са на крака. На втория ден пък си отиват у дома. И могат много бързо да се върнат на работа. Най-голямото предимство обаче е, че тъй като операцията е много прецизна, резултатите са изключително добри. Избягва се рискът от инконтиненция например. И още нещо – не се засягат нервите, които отговарят за потентността при мъжете. Рисковете са много по-малки, отколкото при отворени операции.

– Как се прави лапароскопската операция при рак на простата? – Правят се между 3 и 5 малки каналчета в корема – диаметърът е минимален – около 5-10 мм. През тях влизат специалните инструменти, снабдени с камера. Интервенцията се следи на монитор с 5 до 15-кратно увеличение. Операцията се прави бързо, а рискът от кървене е минимален.

– Има ли някакви ограничения – пациенти, които не могат да се възползват от метода? – Не, няма абсолютно никакви ограничения. Всеки пациент, който иска, може да се възползва от лапароскопския метод. За успеха, разбира се, е важен и опитът на хирурга – колкото по-често оперира, толкова по-прецизен е при лечението.

– Вие колко пациенти сте оперирал? – Повече от 3000 души.  – Освен рак на простатната жлеза, при кои други диагнози прилагате лапароскопска хирургия? – Например при тумори на бъбреците или пикочния мехур. Там методът се прилага успешно и отново се скъсява времето за възстановяване на пациента. При по-големите тумори на бъбреците обаче все още се налага отворена операция.

– Има ли начин да се предпазиш от рак на простата? – Превенцията на рака е невъзможна. Профилактиката обаче е изключително важна. Всеки мъж, навършил 45 г., задължително трябва да ходи на уролог веднъж в годината. Хванат навреме, ракът е лечим. Лошите резултати има, когато туморът се диагностицира късно. Затова моят призив към мъжете е: „Навършите ли 45 г., преглеждайте се редовно!“.