Момонга или Японска летяща катерица

2
Добави коментар

Момонга или Японска летяща катерица (лат. Pteromys momonga) е малко забавно животно с дължина на тялото само 15-20 см и пухкава 10-14 см опашка. Външно много прилича на катерица, само че при летящата катерица между предните и задните лапи има кожна мембрана, с помощта на която ловко се премества от клон на клон.

Тъпоносата муцуна и триъгълните уши със заоблени ъгли довършват сходството с катерицата. А очите при летящата катерица са много големи, защото водят нощен и сумрачен начин на живот. Ориентира се превъзходно в тъмното и не само намира храната, но и бързо бяга от хищниците.

Тези симпатични създания живеят на остров Кюшу и Хоншу, където все още има много вечнозелени планински гори. Устройват жилищата си в дупките на дърветата или на вилиците на широките клони, избират могъщи борове или други иглолистни дървета. В гнездото поставят меки лишеи и мъх, за да бъде уютно и топло на малките.

Японските летящи катерици са плодовити: една женска е способна да роди от 1 до 5 малки два пъти в годината. Първото поколение се ражда през май, а второто през юли, бременността продължава само 4 седмици и вече 1,5 месеца след раждането подрастващите младежи започват самостоятелен живот.

По-голямата част от живота си провеждат на дърветата, хранят се с кори, семена, насекоми, ядки. Малкото тегло на животното (около 200 гр.)и мембраната между лапите им позволяват без особени усилия и някакви повреди да скачат от 60 метра височина. Разтварят широко предните крайници, а задните притискат към опашката, образува се своеобразен триъгълник. Променят положението на лапите и използват опашката вместо спирачки, плавно маневрират, разгръщат се на 90 градуса.

Приземяват се на клоните и бързо избягват на другата страна, спасявайки се от пернатите хищници. Като цяло са много умни и съобразителни- в търсене на храна могат да пресичат бурна река, скачат върху плаващи трупчета, използват опашката си като платно.

Когато момонга е спокойна, нейните мембрани обгръщат тялото като палто. При това е добре забележима границата между сиво-кафеникавата козина на гърба и светло-сивата или бяла козина на опашката. Преди полет издува сърповидните костички на китката или специалния хрущял, което й позволява да разпъне мембраната.

За близък родственик на летящата катерица се смята японската гигантска летяща катерица, размера на която понякога достига до половин метър, а теглото превишава килограм. Тъй като окараската на животните практически е еднаква, могат да бъдат взети за неочаквано подрастващи момонги, защото гигантските също се срещат на Хоншу, а на Кюшу няма, но за това пък се срещат на островите Шикоку и Куш.

Източник – zoopicture.ru / Превод – meri