Немейска тънкотела маймуна

3
Добави коментар

Заради екстравагантната си външност често ги наричат “маймуни в празнични дрехи“, а по яркост на цветовете могат да се сравняват само с няколко от съществуващите примати.

Основните фирмени знаци на немейския тънкотел (лат. Pygathrix nemaeus)- тъмни канелени чорапи, които започват над петите и достигат до коленете, златисто лице, опасано с гъста светла козина. В противоречие с този бунт на цветовете, ръцете на приматите са “облечени” със строги бели ръкавици, придаващи им тържествен и официален вид. Този пъстър ансамбъл завършва с опушени-сини клепачи и дълга опашка с бял триъгълник в основата.

Между мъжките и женските почти няма визуална разлика, с изключение на белите петна на кръста и по-пухкави мустаци при мъжките. Средно възрастния мъжки израства на дължина до 60 см, докато опашката му превишава дължината на тялото почти наполовина. Възрастните маймуни тежат от 8 до 11 кг.

Тези примати са коренни жители на Юго-източна Азия, с най-многобройна популация в Лаос, Виетнам, Камбоджа, Китай. Те не са взискателни и прекрасно се приспособяват към най-различни условия на околната среда. Могат да се срещнат както в низините в подножието на планините, така и на височина повече от 2000 м.

Немейските тънкотели водят дневен начин на живот и прекарват цялото си време в средните и горни нива на влажните тропически гори. Както всички маймуни, тънкотелите са общителни и социални същества.

Те живеят на групи по 5-15 животни, състоящи се от 1-2 мъжки, няколко женски и тяхното потомство. Всички са подчинени на строга йерархия, въпреки че мъжките и женските имат собствена, но с най-голям авторитет в групата са доминиращите мъжки.

Придвижват се по предварително начертан маршрут, като си помагат с крайниците и дългата опашка, с която балансират във въздуха. По време на голямото преселение начело на групата са възрастните мъжки, младите прикриват тила, а женските и децата се намират в центъра, където е най-безопасно.

Немейските тънкотели са истински въздушни акробати, прекалено подвижни и притежаващи мълниеносни реакции. Не е трудно да забележите разхождащите се маймуни под короните на дърветата: шумната им компания прелита от клон на клон, демонстрира фантастично чувство за равновесие.

Само да се почувстват застрашени, в рамките на няколко секунди скачат на разстояние повече от 6 метра, приземяват се на двата крака без да издават никакъв звук.

Особено внимание заслужава брачния ритуал. Своята готовност към чифтосване и двамата партньори демонстрират с издадена напред долна челюст, движещи се нагоре-надолу вежди и поклащане на главата.

Женската прави първата крачка, навежда глава към клоните и поглежда приближаващия се кавалер през рамо. Мъжкия оценява обстановката и се приближава към женската, а ако нещо го безпокои, я отвежда на друго, по-безопасно място. Чифтосването протича на всеки две години.

Източник – zoopicture.ru / Превод – meri