Жени Калканджиева: Красотата не може да бъде поставяна в рамки » Кой кой е?

5
Добави коментар
svetla58
svetla58

Жени Калканджиева е една от най-успелите жени в България – бивш модел, собственик на модна агенция, бизнес дама, телевизионна водеща. Определено тя е от тези жени, чийто успех не се дължи само на красота и обаяние, защото е истински професионалист – интелигентна, борбена и целеустремена, търсеща съвършенство във всичките си начинания. Специално за читателите на eMODNO, собственичката на агенция „Визаж” се съгласи да отговори на няколко въпроса. Научете какво мисли Жени относно красотата и скандалите около Мис България, какви са нейните модни предпочитания, цели в живота и тайната да бъдеш успяла жена…

eMODNO: Здравейте, г-жо Калканджиева! Споделете ни, какви качества трябва да притежава една жена, за да успее в България, защото безспорно вие сте пример за това?

Евгения Калканджиева: На първо място, трябва да има осъзнатото желание, че иска да бъде успешна. Трябва да е избрала попрището, на което иска да работи и да се развива. И да бъде много упорита по отношение на целите, които си е поставила. Всичко е въпрос на много, много работа. Трябва да бъде и уникален балансьор между дома, семейството и работата. Тези неща трудно се съчетават и трябва постоянно да се правят компромиси. Трябва да е хипер организирана и да е адаптивна към динамиката на ежедневието и всички задачи, които то сервира в последния момент. Независимо дали си жена или мъж в бизнеса, за да се успее, трябва да си гъвкав, да си новатор и да си искрен и коректен партньор.

eMODNO: Наскоро в София отвори врати новия салон за красота на Visages. Какво ви зарежда с енергия и идеи за нови бизнес предизвикателства?

Евгения Калканджиева: Не мога да си позволя да се застоявам и да карам в една и съща посока. Точно работата ме зарежда с енергия. Колкото повече неща имам да свърша, толкова по-пълноценно става ежедневието ми. Всяка постигната цел, вече не е цел – затова, като приключа с едно начинание, преминавам на следващ етап, търся нещо ново или се опитвам да подобря и усъвършенствам постигнатото. Това ме кара да се чувствам щастлива и пълноценна.

eMODNO: Работата ви е тясно обвързана с красотата, която обаче е доста субективно понятие. Имате ли ваши критерии за това понятие и какви са те?

Евгения Калканджиева: Красотата не може да бъде поставяна в рамки. Аз съм способна да я откривам и в най-простите неща. У хората винаги я свързвам с добротата, с топлината в погледите им, в добрите им постъпки. Разбира се, това е вътрешното ми светоусещане за красота. В професионален план определено ми се налага да използвам критерии за подбор на модели и те са свързани до голяма степен с естетичните ракурси, които се търсят към определени моменти на пазара. Съобразявам се с различните пазари, които търсят модели от нас и със световните трендове. Най-много държа на това моделите да са дисциплинирани.

eMODNO: Дълго време вие държахте правата за конкурса Мис България. Какво мислите за скандалите, които винаги витаят около това събитие?

Евгения Калканджиева: Подобно нещо се случва не само в България. Навсякъде около националните конкурси витае интригата. Дори на Мис Свят и други конкурси има такива проблеми, просто в България са малко по-жълти, отколкото там.

eMODNO: Одобрявате ли избора на Габриела Василева за Мис България 2012, след като короната беше отнета от Ина Манчева?

Евгения Калканджиева: Начинът, по който това се случи беше изключително изненадващ. Накара ме да осъзная до каква степен сме станали зависими от технологиите. Оказа се, всъщност, че те са в състояние да манипулират човешките съдби. И двете победителки – и старата и новата имат своите достойнства. И двете могат да представят страната ни на международния финал.

eMODNO: Има ли жена, която считате за икона по отношение на красота, стил и маниери?

Евгения Калканджиева: Не робувам на идоли, но харесвам маниера на Шарън Стоун.

*фото: Божидар Марков

eMODNO: Разкажете ни нещо повече за личния си стил. На какви български и чужди марки залагате? Любими аксесоари?

Евгения Калканджиева: От българските безспорно харесвам Жени Стил, София Борисова, Невена. Фаворити сред чуждестранните са ми Comme des garçons, Jean-Paul Gautier, D&G и др. Не робувам на марки при аксесоарите, защото мога да намеря нещо уникално на улицата в Банкок, което е ръчно изработено, мога и да си купя нещо и от търговската улица в Несебър, а същевременно мога с удоволствие да нося и Cartier.

eMODNO: Каква е Жени Калканджиева в ежедневието? Залагате ли на удобство при избора на дрехи, аксесоари, грим и прическа?

Евгения Калканджиева: Задължително се придържам към възможно най-комфортния стил. В ежедневието си работя и държа да се чувствам удобно –така мога да бъда максимално ефективна в работата си. Почти не нося аксесоари през деня, слагам едва забележим грим. Нося ниски обувки. Не държа моите бизнес партньори да ме възприемат като сексапилна дама, а като сериозен и отговорен човек.

eMODNO: Имате ли тайна формула за перфектна визия, когато ви предстои важна среща?

Евгения Калканджиева: Аз съм бивш професионален модел и не мога да робувам на визията си. При важните срещи разчитам на професионализма и комуникацията. По-важна за мен е подготовката по отношение на съдържанието и предмета на срещата.

eMODNO: Благодарим ви за отделеното време! Като за финал, посъветвайте читателките ни с някой ваш моден трик…

Евгения Калканджиева: Всяка една жена сама за себе си трябва да открие кой е най-успешният за нея трик. Всеки човек има различни дефекти, които трябва да прикрива умело. За това как най-добре трябва да стане, който желае, може да се посъветва с мен на фейсбук страницата ми.

Интервю на Делица Цонева