Гастроентерит – Възпаление на стомаха и тънките черва.

1
Добави коментар
5ylar
5ylar

Какво е Гастроентерит?

Гастроентеритът е остро възпалително заболяване на стомаха и тънките черва, което се проявява в началото с позиви за повръщане, загуба на апетит. Това състояние трае 1-2 дни и отшумява без после­дици. Причина за възникването може да бъде приемането на пържена или варена храна, която не е съхранявана добре и в нея се размножа­ват бактерии (салмонела, стафилококи), приемането на голямо коли­чество алкохол, пушене, различни алергии, някои лекарства, приемане на химически или дразнещи вещества, преяждане с неподходяща хра­на, стрес, вируси и др.

При по-сериозните случаи, болестта е съпроводена с температура и възпалението на стомашната лигавица се пренася и на тънките чер­ва. Раздразнението се проявява с разстройство, болки в стомаха, а при случаи на засягане на дебелото черво – и с болезнени напъни. Изпраж­ненията са смесени със слуз. При влошаване на състоянието и продъл­жително разстройство се губи много вода и някои минерални соли, което е опасно – главно при децата – настъпва дехидратация – обезводнянане на организма. Вирусният гастрит е заразителен. Спазвайте принципите на хигиената. Често и основно си измивайте ръцете.

Лечение на Гастроентерит

– Преустановете яденето.

– Много добре действа медицинският въглен, който се приема на таблетки, на прах или на капсули. Той се пие след всяко повръщане или разстройство. Препоръчваме активен въглен от растителен произ­ход, за разлика от някои въглени, които се приготвят от изгаряне на животинска кръв. Животинският въглен има подобни качества, но за някои християни, евреи или вегетарианци е неизползваем.

– Подобен ефект има и слузта от лененото семе. Накиснете две супени лъжици ленено семе в една чаша 200 мл хладка вода за 2-4 часа. Прецедете, като семето може да се залее отново с вода, получава се рядка прозрачна слуз. Пийте я по една чаена лъжичка в интервал на 15 минути. При нормално протичане на заболяване­то за кратко време – няколко часа диарията и повръщането престават.

– Приемайте много течности. Пийте вода, но също и билков чай. Особено добър е от ригън или от мента. Ако повърнете чая, трябва да изпиете веднага още една чаша.

[smartads]

– След като премине първата фаза на болестта (повръщане и раз­стройство), можете да преминете на проста храна, която трябва да не е подсладена, мазна и солена. Подходящи са вареният ориз, картофено­то пюре, бананите, пюрето от варени ябълки, варените моркови или грах. Избягвайте подправките и мазнините, както и по-дразнещите пълнозърнести храни, небелени плодове, сурови листни зеленчуци, орехи, царевица и всички храни от животински произход (мляко, масло, месо и др.)

– Както казахме малките деца са застрашени от дехидратация , затова още при първите признаци (суха кожа, изсъхнали устни, лига­вици, учестено дишане) потърсете лекар.

– Възпалението на стомашната лигавица може да се предизвика и от прекомерно солено ядене. Гастрит, който дълго време не се лекува може да предизвика язва или рак на стомаха.

– При деца на възраст до 3 години, които са хранени или дохранвани с краве мляко, след преминаване на инфекцията на лигавицата на тънките черва могат да получат алергия от белтъчините на кравето мляко и да настанат усложнения (екземи, алергична астма и др.).

– Профилактиката на острата форма на гастрит означава огра­ничение или напълно изключване на майонези, салати с майонези, яйца, сладоледи, храна с яйца (заради възможност от салмонела), пи­лета или пилешки дреболии (възможност за салмонела или хеликобак- тер пилори). Дори преработката на храни, които са били заразени ня­ма да запази човека от съответната инфекция.