Кратера на Нирагонго – пътешествие до центъра на Земята (Nyiragongo)

99
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Нирагонго е стратовулкан, разположен в Национален парк Вирунга в Демократична република Конго, не далеч от границата с Руанда и на около 20 км северно от град Гома и езерото Киву. Той е един от общо осемте вулкана на веригата Верунда и е един от най-активните в Африка. Издига се на 3 470 метра над морското равнище, а в кратера му, който е около 2 км широк и 250 метра дълбок, се намира езеро от лава, започнало да се формира още в края на ХIХ век. Близо до централният кратер са се образували два други – Барута и Шахеру, а северно и южно от основата – няколко странични конуса. По цялата повърхност на вулкана има безброй пукнатини, които преминават от върха до основите му и стигат чак до град Гома. През тях безпрепятствано може да се излива лава.  

Лава езерото на Нирагонго е едно от най-големите в съвременнтата история. Неговата дълбочина варира значително в зависимост от активността на вулкана. Максималната му записана височина е около 3250 метра, регистрирана преди изригването през януари 1977 г., когато дълбочината му е била около 600 м. Най-ниската височина на езерото е около 2700 метра.

Не се знае много за изригванията на вулкана, но от 1882 година той е бълвал лава над 34 пъти, като има и много периоди, в които лавата е изригвала непрестанно, но се е събирала в кратера под формата на езеро. Поради  изключителната флуидност, потоците от лава на Нирагонго могат да се спускат по склона със скорост до 100 км в час, за разлика от други вулкани, чийто горещи реки не представляват опасност за човешкия живот.

Между 1894 и 1977 г. кратера съдържа активно магмено езеро. На 10 януари 1977 г. то изчезва за няколко часа, след което по склоновете на вулкана се появяват множество пукнатини, стените на конуса се разцепват и разтопената лава избълва с всичка сила, разрушавайки всичко по пътя си. Небето се изпълва с огромно количество газове, пара и вулканична пепел. Базалтовата лава е с необичайно нисък вискозитет и затова се движи с по-голяма от обикновената скорост, заливайки няколко села. Броя на загиналите е неясен – между 70 и 2000 души.

Другото голямо изригване на вулкана е на 17 януари 2002. Лавата потича на няколко ръкава с широчина от 200 до 1000 метра и стига до центъра на Гома. Въпреки евакуацията на близо 400 000 души, около 150 човека загиват вследствие на задушаване с въглероден диоксит и срутените сгради.

През юни 2010 г. екип от учени и безстрашни изследователи стъпва на брега на най-голямото лавовото езеро в света, което кипи в дълбините на кратера Нирагонго. Снимките по-долу са на фотографа Olivier Grunewald, доближил се на един метър от него. Grunewald ни предоставя уникалната възможност да погледнем зад стените на Нирагонго.

Hobyto.com