Провеждане на първата сесия с психолог

1
Добави коментар
ivanov3221
ivanov3221

Детайли

Категория: Хора

Създадена на Четвъртък, 31 Май 2012 19:29

Написана от psiholog

Първата среща с клиента е много важна. На нея се поставят основите на консултативното отношение и се идентифицират очакванията на клиента. Добрият психолог се ориентира в случая и се взема решение за по-нататъшна работа или пренасочване. Уточняват се формалните страни на помощта. Първата сесия има следните задачи: – Да поощри клиента да говори открито – Запознаване с клиента и сближаване – Да подготви почвата за следващите срещи – Да внуши откритост и отговорност на клиента – Да набележи насоки за следващата работа

1. Предразполагане на клиента – Психологът трябва да ограничи страха и да увеличи надеждата. След задължително представяне психологът трябва да отдели време за разговор на общи и непровокиращи теми. Задължително клиентът се пита дали идва сам или някой го праща. Психологът трябва в представянето си като специалист да каже, че не е лекар. Въпреки притеснението клиентът не бива да се подлага на много успокояване. Това води до последваща пасивност и заучена безпомощност.

2. Структуриране на сесията – Първият въпрос трябва да бъде открит, по същество и без тематично насочване. Категорично изискване е да не се прекалява с въпроси и да не се задава нов въпрос, преди клиентът да е казал нещо по зададения. Не се препоръчва използването на въпроси с еднозначен отговор. На клиента се дава възможност да говори за всичко което иска, да сменя темите и да задава въпроси. Не трябва да се прекъсва да се правят коментари да се дават оценки. Консултантът трябва да следи внимателно разхвърляното говорене на клиента и да търси нещо свързващо, обща тематика. Не се допуска по никакъв начин клиентът да се пита за проблеми. Психологът трябва внимателно да обясни, че проблемите са се наслагвали с години и трябва по-продължителна работа за тяхното решаване, поради което консултациите трябва да се продължат.

След като клиентът се убеди се преминава към приблизително определяне на броя. Задължително се съобщава цената на една консултация. Психологът сравнително точно трябва да направи извод относно психическото здраве на клиента или по-точно за това дали няма психическо разстройство. При видима неадекватност може да се приложи експресна методика за нормалност. Трябва да се следи за евентуално наличие на криза или друга декомпенсация.

3. Приключване на сесията – на първата сесия се взема „информираното съгласие“ на клиента. Освен за продължителността на консултирането клиентът се уведомява за основните способи за работа и за риска от временно влошаване на състоянието му. Осигурява се съгласието за евентуално записване на сеансите. Ако психологът прецени, че не може да поеме случая, клиентът се уведомява деликатно, като причината се посочва в собствената ситуация. При решение консултирането да продължи се определя дата и час за следващата сесия. Задължително се завършва оптимистично. Някои препоръчват след формалното приключване на сесията да се уточнят две неща – датата и часа на следващата и плащането на настоящата.

Провеждането на първата сесия е ключова за това дали клиентът ще продължи да посещава същия психолог, и дали изобщо ще продължи да търси психологическа помощ. Общуването следва да бъде такова, че да убеди клиента в рентабилността на услугата и какъв резултат би могъл да се постигне след определен период и брой консултации.