Защо все повече хора страдат от тромбофлебит?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Тежкият физически труд, носенето на неудобни обувки и травми могат да причинят заболяването

Случи се така, че в по­следно време започнах да ходя по лекарските каби­нети заради повърхностния тромбофлебит, от който страдам. Но ми прави впе­чатление, че с моята болест има и доста млади хора. Защо това заболяване е започнало така да прогресира? Според мен това не е нормално. А сега да ви попитам Възможни ли са усложнения при моето заболяване?
Виолета Каракостова, Пловдив

 

Повърхностният тром­бофлебит е възпаление, което обхваща венозната стена и тъканта около вената.

Причините за развити­ето на флебита са отдавна известни и на лекари, и на пациенти – разширените вени на крайниците, мно­гократните убождания на едно и също място, ужилвания и травми в съседство със засегнатия кръвоносен съд. При развитието на това заболяване се наблю­дават класическите симп­томи на възпалението – бо­лезненост по хода на засегнатата вена в съчетание със зачервяване и уплътне­ние по хода на венозния съд. С прогресирането на въз­палителния процес вената става плътна, твърда и болезнена от развиващия се в нея тромботичен про­цес. Много често повърх­ностният тромбофлебит (варикофлебит) се развива в нелекуваните навреме разширени вени. Най-опасното усложнение на повърх­ностния тромбофлебит е прогресирането на забо­ляването към мястото, където повърхностната вена се влива в дълбоката венозна система на долния крайник. Тромбът, който се е образувал във вената, може да се откъсне, да по­падне в дълбоката венозна система и от там в белия дроб. В резултат на което може да се развие бело­дробна емболия. Белодроб­ният тромбоемболизъм е с особено тежка прогноза и често е със смъртен изход, който може да настъпи за няколко минути.

Зачервяването на засег­натата вена до бедрото е абсолютна индикация за оперативна интервенция по спешност – прекъсване на за­ сегнатата вена и премахва­не на тромба в устието на дълбоката венозна система. Прилагат се и нестероидни противовъзпалителни меди­каменти, нискомолекулярни хепарини, но това винаги става по преценка на леку­ващия лекар.

След отзвучаване на възпалителния процес е необходимо планово да се извърши оперативна ин­тервенция за премахване на засегнатите от проце­са разширени вени с оглед превенция на рецидиви и развитие на белодробна емболия.

 

ВНИМАНИЕ!

Оставен без лечение, повърхностният тромбофлебит започва да прогресира и да обхваща участъци, разположени все по-близко до ингвиналната гънка. При съмнение за развитие на повърхностен тромбофлебит консултация­та със съдов хирург е задължителна. Диагнозата се поставя на базата на клиничната картина и проведените инструментални изследвания. Ултразвуковото изследване с 2D и 3D доплер дава пълна представа за нивото на развитие на тромбозата във възпалената вена, въз основа на резултатите от доплеровото изследване се определя и последващото поведение.

 

АКО СТРАДАТЕ ОТ БОЛЕЗНЕНИ РАЗШИРЕНИ ВЕНИ – ВЕНОТОН – S Е ВАШЕТО РЕШЕНИЕ!

ПРЕМАХВА ПРОБЛЕМА С ВЕНИТЕ САМО ЗА 10 ДНИ!

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”