Лечебните свойства на лайката

18
Добави коментар
freemp4
freemp4

Лечебните свойства на лайката

Лайката е типична за нашата народна медицина билка с хилядолетна история.

Лайката е растение, принадлежащо към видовете на маргаритката и слънчогледа. То произхожда от Европа, но е особено типично за Балканския полуостров. В Античността лайката се е използвала от древните елини за лечение на висока температура, макар че няма настоящи научни доказателства, че наистина действа. Днес обаче привлекателното растение расте из цялото земно кълбо и се използва широко с медицински цели.

Листата на лайката се берат и сушат за приготвянето на билкови чайове или хранителни добавки – на капсули или таблетки, но могат да се дъвчат и пресни или замразени.

Лайката има много горчив вкус и затова към чая е добре да се добавя мед. Основният химичен компонент в тази билка е партенолидът, на който растението дължи медицинското си значение. Научните изследвания доказват, че партенолидът подпомага сърдечносъдовото здраве и предпазва от възпаления.

Но за какво друго могат да се използват чайовете, екстрактите, капсулите, таблетките и пресните листа на лайката?

Превенция и лечение на мигрена и главоболие

Партенолидът доказано разтоварва напрежението в кръвоносните съдове на мозъка, което е често срещана причина за главоболие и мигрена, но не е напълно място дали кръвоносните съдове разтягат раздразнените нерви или ги стесняват. Според друга теория главоболията са следствие от освобождаването на серотонин от плателетите в кръвоносните съдове в мозъка.

Партенолидът също така възпрепятства освобождаването на серотонин.

Лайката е ефективна и при успокояване на главоболие по време на менструация. Смята се, че пиенето на чай от лайка ежедневно е добро превантивно средство за хората, които често страдат от главоболие и мигрена.

Противовъзпалително действие на лайката

Партенолидът в лайката в момента се изследва по отношение на ползите си за ограничаване на болките и възпаленията в ставите и тъканите. Възпаленията са следствие от освобождаването на хистамин, серотонин и други химикали, които могат да доведат до спазми на кръвоносните съдове и риск от това да се възпалят.

Може да е от полза при лечението и облекчаването на симптомите на възпалителни състояния като артрит, ревматоиден артрит и остеоартрит.

Някои изследвания загатват, че лайката помага и при лечението на астма, алергии, псориазис, гадене и повръщане, но са необходими още проучвания за затвърждаването на тези хипотези.

Менструални спазми и дискомфорт

Някои лекари препоръчват лайката за облекчаване на симптомите по време на менструация – най-вече спазмите и дискомфорта. Билката се е използвала и за отстраняване на плацентата след раждане. Важно е да знаем, че лайката не бива да се приема от бременни, защото може да предизвика спонтанен аборт.

Превенция на рак

Изследване, проведено в университета „Клемсън” е установило, че партинолидът възпрепятства разрастването на някои видове ракови клетки при рак на гърдата и на маточната шийка. Резултатите показват, че може да е от полза и при лечение на левкемия.

Способност за изтъняване на кръвта

Лайката предпазва от образуване на съсиреци в кръвта и я разрежда (изтънява), подобно на аспирина. Това може да е от полза при превенция на сърдечни заболявания и удар.

Препоръчителен дневен прием

Много хора отглеждат лайка в градините си, тъй като растението е привлекателно с цветовете си, подобни на маргаритки. Ако си отглеждаме лайка, е препоръчително да откъсваме по две до четири листенца всеки ден и да ги оставяме да изсъхнат напълно преди да ги консумираме под формата на билков чай. Просто накисваме изсушените листа във вряла вода за 10 минути, изцеждаме и пием. Ако добавим малко мед, това ще замаскира горчивия вкус на лайката.

Под формата на капсули се препоръчва да приемаме 1 до 3 дози на ден. Пресните листа могат също да се дъвчат, но е възможно това да предизвика някои странични ефекти.

Странични ефекти на лайката

Ако листата се дъвчат пресни, могат да предизвикат язви в устната кухина и други устни раздразнения. Всички форми на прием на лайката могат да разстроят стомаха. Държането на растението в ръка е възможно да доведе и до някои кожни раздразнения. Не се препоръчва употребата на лайка от бременни, деца под 2 години и от хора, които приемат лекарства за изтъняване на кръвта. Не е известно дали дългосрочната консумация на лайка води до странични ефекти.

Ако обмисляме възможността да приемаме лайка като превантивно средство или за повлияване на симптоми, е препоръчително първо да се консултираме с лекар.

В същото време научните изследвания продължават да разкриват тайните на лайката и ползите й по отношение на лечението и превенцията на различни заболявания.