Дворецът на Доган в Дръндар вече е на фондацията му

7
Добави коментар
dagner
dagner

Не е ясно как Сметната палата не е засякла разминаването между реалното притежаваното и декларираното от лидера на ДПС

Дворецът вече е прехвърлен на фондация „Хермес“. Той не е описан в декларацията на Ахмед Доган, независимо че всички в Дръндар знаят, че е негов.
Дворецът на децата в село Дръндар от една седмица е собственост на фондация „Хермес“. Това научи „Сега“ от служител в община Суворово, който пожела името му да не се цитира. Той бе категоричен, че е видял с очите си документа за прехвърляне, което е станало, след като бившият шеф на ДПС във Варна, а сега служител във варненския клон на Изпълнителна агенция „Държавна собственост“ към МО – Кадир Кадир, е посетил Суворово. Кадир е имал разговор с кмета на градчето.

Всъщност самият дворец, неофициално наричан Доганленд, не е посочен и в настоящата декларация на Доган за публичния регистър. В нея е описан само теренът и сграда от 250 кв.м, която е имало в момента на покупката през 2002 г. А дворецът е на 3 етажа, като всеки е около 500 кв. м.

В управата на фондация „Хермес“, регистрирана през 2006 г. в частна полза, са Доган, Ахмед Хюсеин и Биршен Яхова. Като неин адрес е посочена централата на движението в София. Сред целите й са изграждане и възстановяване на детски градини и училища. Вчера на телефона на фондация „Хермес“ никой не отговаряше.

Дворецът в Дръндар е един от петте имота, които разследва парламентарната комисия по корупция. За терените в селото Доган посочва в декларацията си, че ги е купил с пари от заплата, въпреки че не стъпва в парламента от години и не би трябвало да получава 2/3 от възнаграждението си според правилника на НС.

Дали и какви данъци е плащал Доган за имотите в родното му село е тайна. Никой в общинския център Суворово не пожела да изнесе информация по въпроса. Зам.-кметът на градчето Живко Петров обясни, че не е в течение. „Търгът за този терен беше отдавна, след това не съм следил дали са плащани данъци“, обясни Петров пред „Сега“. Такива данни трябвало да се дадат от общинската данъчна служба. Там мъж с басов глас отказа разговор по темата, защото подписал декларация, че ще пази в тайна служебната информация. След което затвори телефона, без да се представи.

Доган закупи 14-те декара в Дръндар като физическо лице след общински търг през 2002 г., потвърди кметицата Зюмбюл Али. В момента двореца пустее, а трябваше да е детска градина за даровити подрастващи.

Опитите на „Сега“ да получи коментар от шефа на Сметната палата Валери Димитров как досега не е било засечено разминаване между декларираното и действителното имущественото състояние на Ахмед Доган останаха без успех. М.г. одитната институция качи в интернет декларациите на властта и направи проверка за съответствие на обявените данни. Тогава се оказа, че 195 високопоставени политици и представители на местната и съдебната власт са укрили хонорари от участия в бордове, личен труд и като еднолични търговци. „Пропуските“ са за почти 800 000 лв. Управленците масово бяха „забравили“ да опишат и доходи от продажба на имоти, покупка на коли и пр. Ахмед Доган обаче не бе сред нарушителите. И м.г. той постъпи по традиционния начин – прати уведомление, че няма промяна в собствеността му. Пред bTV Валери Димитров не успя да обясни, защо имотите на Доган не са излязли при проверката през 2006 г. и обеща нова.

––

ДАННИ

Комисията за борба с корупцията е получила информация за имота, свързван с името на Доган в Девин. Това съобщи пред „Сега“ шефът на комисията Бойко Великов. За имотите в Дръндар обаче все още няма информация. „Важно е да се разбере кой е построил двореца на единия от имотите“, каза Атанас Атанасов от ДСБ. Хората на Иван Костов искат проверка за достоверността на декларациите на Доган от финансовото разузнаване и НАП.