Стара Загора

1
Добави коментар

Стара Загора – 8 хиляди години история !

Със своята богата история, Стара Загора е един от най-античните градове в страната и Югоизточна Европа. Първите исторически сведения датират  от 6-5 хиляди години преди новата ера, времето, от което са датирани и неолитните жилища открити в града. Стара Загора е известна  и с 8-те си имена (Берое, Железник, Иринополис, Августа Траяна, Боруй, Ески Заара, Верея и Стара Загора) и много благоприятния си климат и разположение – почти в центъра на България. Много поколения от заселници са били привлечени от комбинацията от местоположение, климат, природни ресурси, плодородни земи на Стара Загора.

Историята на имената на град Стара Загора

Името Берое /в превод “желязо“/ произлиза от от траките, които са обитавали тези райони. Докато на власт е Римската империя, император Траян преустройва града и го нарича на себе си  – Августа Траяна. През това време градът е бил важен икономически център,  с официалното право да се секат собствени монети. След обсадата на Костантинопол от арабите през 717 г., в границите на България за първи път влиза и областа Загоре. Византия отстъпва територия на България с център Берое и българите наричат града Боруй. През 784г. Византийската императрица Ирина посещава града и след това го нарича на себе си – Иринополис. Стара Загора носи името Верея след 812 година. Османската империя завладява и преименува града през 1372 г. на Ески Загра (Ески Заара). По време на Възраждането, градът  става важен просветен и търговски център и един от най-населените градове в Румелия. Стара Загора е първият български град, който е прекръстен с българско име още преди Освобождението. През 1854г. града се прекръства с името Железник (знаейки се, че още от древни времена е разцъфтявал добива на железни руди). Името Железник не се налага в годините и скоро след това при създаването на Старозагорската епархия в Цариград (1870 г.) се взема решение градът да носи името Стара Загора.

По време на Освобождението през 1877 г. градът е опожарен и сринат до основи, паметна дата в историята на града на липите е 5 октомври 1879 г. Тогава се полагат основите на възстановяването на града и Стара Загора се превръща в град с модерен облик. Днес датата 5 октомври е празник на града.

Съвременна Стара Загора

Стара Загора е шестият по население български град. Според данните от Преброяването към 01.02.2011 година, населението в града на липите е 138 272 души. По представителна информация на НСИ, той образува 5-тия по големина агломерационен ареал в страната, с население от 213 444 жители.

Стара Загора се намира в Старозагорското поле – източната зона на Горнотракийската низина, лежаща между Сърнена Средна гора, Манастирските възвишения, Светилийските възвишения, Чирпанските възвишения и Сакар планина. Средната надморска височина е 196 м. През града минава и река Бедечка.

Квартали на Стара Загора

Повечето от тях са създадени след II-та световна война. Тогава жителите на селата в региона масово се преселват в града, за да осигурят работна ръка за новите индустриални дейности. Няколко от кварталите са всъщност села, които са присъединени. Според кадастралната карта на Стара Загора, кварталите в нея са: Студентски град, Възраждане, Дъбрава, Железник, Гео Милев, Атюрен, Колю Ганчев, Голеш, Бедечка-Градински, Казански,  Васил Левски, Митрополит Методий Кусев, Индустрия, Македонски, Самара 1, Зора, Самара 2, Славейков, Самара 3, , Централната градска част, Лозенец, Три чучура, АПК и Оплълченски.

Културни и природни забележителности в Стара Загора

1. Парк Аязмото

Една от забележителностите на Стара Загора. Местноста е превърната в парк от Метрополит Методий Кусев. В границите на парка се намира и Зоологическата градина.

2. Държавна опера Стара Загора

С премиерата на операта „Гергана“ на 1.07.1925 г. се поставя началото на оперетното изкуство в Града на липите.През 1971 г. е построена новата сграда на операта, която в началото на 90-те години е опожарена. Днес обновената Държавна опера отвари врати на 5.10 .2010 г.

3. Драматичен театър „Гео Милев“

Сградата на един от най-старите театри в България е построена през 1914 г.

4. Държавен куклен театър Стара Загора

Със своята 54-годишна история,  Държавният куклен театър радва малки и големи с постановките си от български и световни автори.

5. Мемориал  “Бранителите на Стара Загора“ – 1877г.

Мемориалът е в списъка на 100-те национални туристически обекта. Намира се в парк „Българско опълчение“. Паметника изобразява спасяването на Самарското знаме и подвига на руските войни и български опълченци. Създаден 31.08. 1977г. за 100-годишнината от Освобождението на България.

6. Къща-музей Гео Милев

Музеят отваря врати на 27 септември 1953 г.,  макар идеята за него да е родена година по рано от близки приятели на поета. С етнографския си характер, къщата-музей е възстановена както е изглеждала в началото на миналия век.

7. Къща-музей „Градски бит“

Експозицията се намира в Хаджи Ангеловата къща, построена през 1883г.

8. Балабановата къща

Представена е изложба на занаятите в началото на 20век. В експозицията се вижда бъчварска, терзийска и бакърджийска работилница.

9. Античен форумен комплекс

– Музей на неолитните жилища

Намира се върху голяма селищна могила. Представени са жилища от времето на ранния неолит -6 хил.пр.хр.

– Късно – антична подова мозайка от римски дом

Експозицията показва пищните мозайки на мозаечната школа през 4 век. Тя е единствената открита на територията на България.

– Античният форум при западната порта на Августа Траяна

Намира се до Съдебната палата. Комплексът е изграден от площад с амфитеатрална сцена, крепостни стени и част от главна търговска улица. В наши дни е честа сцена за културни прояви – опера, концерти и тн.

10. Римски терми

11. Халколитни медни рудници

Край Мечи кладенец.

12. Ески джамия

Тази културна забележителност е единствената оцеляла постройка след масовото опожаряване на Стара Загора по време на Руско-Турската освободителна война. Завършена е през 1409. Високото минаре е съборено в средата на 70те години, след което дълги години сградата не функционира. Днес преустроената джамия е дом на Музея на религиите.

13. Хилендарски метох

Неговото местоположение е в храм “Св.Димитър“. Посетителите ще видят документалната експозиция за „Апостола в Старозагорско“ (1855-1858 г.) и неговата роля за изграждането на революционни комитети в областта.

14. Езеро Загорка

Езерото „Загорка“ е изкуствено направено езеро, което е разположено в едноименния парк /и съвсем близо до пивоварна „Загорка“/. То се захранва от водите на река Бедечка, която има дължина 34 километра и е ляв приток на река Сазлийка. Дълги години езеро Загорка приютява международните състезания по корабомоделизъм. Езерото редовно се зарибява и е предпочитано място за разходки. Съвсем отскоро работи и реновираното /някога култово за града/ ресторант – хотел „Загорка“.

15. Художествената галерия

16. Защитени територии

– Дъбът на Гео Милев

– Старият чинар

Дървото е вековно и се намира на територията на парк “Бедечка“.

17. Обсерватории

– Централна астрономическа лаборатория за космически изследвания към БАН

– Народна астрономическа обсерватория

18. Минерални извори

– Старозагорски минерални бани

– Ягода

 Икономическо развитие на област Стара Загора

С доброто си икономическо развитие, област Стара Загора е третия по големина промишлен център в България. В областта се намира най-големия промишлено-енергиен комплекс “Марица Изток“, който осигурява много от работните места в района. Работещите в „Марица Изток“ са едни от най-добре платените в страната.

В град Стара Загора се намира пивоварна „Загорка“, най-голямата в България.

Други големи заводи са: Прогрес, Пресков, ДЗУ, Мебелните заводи – Мебел и Средна гора, Птицеферма Градус, Мелница Загоре, Бисер олива, Текстилния завод Наталия, ОМК-Стара Загора, Загария.

Известна с производството си на пшеница, плодове и зеленчуци Стара Загора е център на селскостопанската област Загоре.

Едни от големите фирми оборудващи бензиностанции и газстанции са:“Кълвача“, “Ефир – Стара Загора“.

Винопроизводството е представено от винопроизводителя „Домейн Менада“.

Стара Загора е много добре развиващ се икономически град, който има всички предпоставки да продължава да се развива.

 Транспорт в Стара Загора

Градът се намира на 220 километра по шосе и 250 километра по ЖП линия от София. Има и летище, за което от няколко години се говори, че съвсем скоро ще заработи.

Стара Загора се обслужва от 34 градски автобусни линии и 4 тролейбусни линии. Стара Загора е основен железопътен възел, през който минават всички влакове, движещи се по линиите Русе – Свиленград и София – Пловдив-Бургас. Автобусните връзки, които свързват града на поетите с другите градове в страната са много и добре развити.

Автомагистрала „Тракия“ минава на няколко км. южно от града.

Автогара Стара Загора

бул. Славянски 62

тел. за информация: 042 / 605 349, 042 / 604 734

ЖП гара Стара Загора

ул. Герасим Папазчев 20

тел. за информация: 042 /626 752

Стара Загора е известна още като:

Градът на правите улици

Градът на липите

Градът на поетите

Градът на хубавите жени

Градът на Берое