Избор на интериорни врати – функционалност на помещенията

2
Добави коментар
TheDreamer
TheDreamer

Да изберем интериорни врати, които да осигурят функционалност на жилището ни.

Съвременното строителство честно ни поставя пред проблеми свързани с малка квадратура на жилищата. В резултат на това всеки търси  начини за максимална функционалност на помещенията. В много от тези случаи на помощ идват интериорните врати, които предлагат богато разнообразие от решения за всеки дом.

Вътрешни врати за офис

 

 

При избора на  интериорни врати е необходимо да се отчитат важни фактори като типа на сградата и помещението, за което са предназначени, както и цветовете и стила на обзавеждането. Едно от важните правила при избора е вратата да бъде максимално лека, но същевременно със стабилна и здрава каса. Не бива да се пропуска и необходимостта от двустранно компенсационни первази, които в много случаи ще Ви помогнат при прикриването на недостатъци по зида или мазилката. Ако изберете врата с едностранно фиксирани первази, които се използват основно в съвременното строителство, ще трябва да разчитате мазачите да си свършат работата качествено, за да може цялостният вид на  вратата да бъде приемлив.
Що се отнася до покритието и системите за отваряне, на пазара се предлагат богата гама от решения , които могат да задоволят и най-претенциозните купувачи.
Според вида на покритието можем да различим ламинирани, боядисани или лакирани интериорни врати. При първия тип повърхността на вратата е покрита с ламинат, като това допринася за цветово разнообрази на моделите, от които клиентите могат да избират. От друга страна ламинираните врати, в някои случаи, могат да излъчват специфична миризма в зависимост от лепилото и фолиото, с което са покрити. Боядисаните и лакираните врати от своя страна могат да бъдат с масивна табли или с табли изработени от фазер. Вратите с масивни табли в повечето случаи са изработени от чам, чийто основни недостатъци са ниската плътност и многото чепове по повърхността. При таблите изработени от фазер основно предимство  е ниската цена, но ако търсите качество се насочете към врата с масивна табла или такава  изработена от декоративни панели HDF. И като споменахме HDF панелите трябва да уточним, че това са декоративни панели с лакирана повърхност, лесни за поддръжка и широка цветова гама.
При механизмите за отваряне разнообразието също е голямо. Започваме с вратите, които се отварят с приплъзване. Те предоставят възможност за двойна посока на отваряне, като движението винаги се осъществява в посоката на движение на лицето. Вратите хармоника са друго съвременно решение, което можете да изберете. При тях основно предимство е, че наличното пространство се усвоява максимално, разнообразието от цветове и размери също е голямо. Системите за плъзгаща врата в гипсокартонен джоб предоставят още една възможност за спестяване на пространство и максимална функционалност на помещението. Тук благодарение на специален механизъм вратата се прибира в предварително изграден „джоб” в стената. Ако пък търсите сигурност можете да се насочите към едно от последните предложения на пазара на интериорни врати- плъзгащи врати с едностранно заключване. Те Ви позволяват заключване на помещението само отвътре чрез натискане на дръжката.