Как да имам здрави зъби?

62
Добави коментар
olaf
olaf

Ключът към доброто здраве на зъбите ни е навременната грижа и редовната профилактика. Задължителното виждане със зъболекаря ви 2 пъти годишно ви спестява след години седмици и месеци в стоматологичния кабинет за “основен ремонт”.

Знаете ли, че на всеки 5 години технологиите в стоматологията се сменят и днес може да се ползвате от много по-качествено, безболезнено и бързо лечение на зъбите, отколкото преди години. Благодарение на съвременните материали, фотополимерните пломби имат удължен живот, новите системи брекети помагат за перфектното подреждане на зъбите, новите поколения порцелани създават естествен изглед на коронките и мостовете и те стават едно цяло със собствените ни зъби, загубата на зъб поради травма или изваждане вече не е трагично събитие, тъй като насреща е алтернативата за възстановяването му със зъбен имплант, манипулация, която бързо стана масово достъпна и широко практикувана от стоматолозите, избелването на зъбите помага да се коригират неестетично изглеждащите зъби, а smiledesign-а предлага постигане на перфектна усмивка.

Грижата за зъбите започва още преди раждането

Вътреутробното развитие на детето е едно чудо на природата, създавайки човек от една единствена клетка. В процеса на формиране на органите и тъканите в областта на лицето, в челюстните кости се залагат зародишите както на временните, така и на постоянните зъби. Човек, подобно на другите бозайници, развива два комплекта зъби – временни (детски, млечни) и постоянни – поникващи един след друг в устата. Те са разположени един над друг в челюстите. Тяхната първична калцификация настъпва още по време на вътреутробното развитие на детето.

Зародишите на временните зъби започват да калцифицират в периода 14-18 седмица, а тези на постоянните зъби между 4 месец и 3 годишна възраст след раждането. Балансираното хранене на майката и поемането на нужното количество калций именно в тези периоди е важно за оформянето на здрави и добре оформени зъби.

Поникване и грижа за детските зъби

Детските зъбчета поникват нормално в периода от 6 месеца до 1 година след раждането на бебето. Първо поникват долните два резеца, после горните и след тях последователно всички останали детски зъбчета, общо 20 на брой. Целият комплект временни зъбки трябва да се оформи в устата на бебето между 8-29 месец след раждането. Последни поникват най-задните временни моларни зъбчета. В периода до 3 годишна възраст детето има нужда от поддръжка на зъбите.

Докато детето е на течна храна зъбите нямат нужда от четкане с паста, а само от изплакване с чиста вода или обтриване с влажна марличка. След преминаването на полутвърда и твърда храна зъбите на детето лесно задържат хранителни остатъци и имат нужда от почистване. Това става или с влажна марличка или със специални детски четки или напръстници, които родителите използват, за да мият зъбките на детето си. Млечните зъбки са слаби и имат нужда от грижа.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ > 5 важни неща за млечните детски зъби

Детето ни трябва да знае всичко за зъбите

Периодът до поникване на първите постоянни зъби, т.е. до 6 годишна възраст са “гратисен период”, в който детето задължително трябва да е усвоило навици как да се грижи само за зъбите си – да ги мие с четка и паста два пъти дневно. Най-добре е това да започне към 3 години, като децата най-добре се учат чрез подражание. Мийте зъбите си заедно с детето си пред огледалото в банята, така че то да ви копира и да свикне на този хигиенен режим. Първоначално децата ползват четки за зъби с малка глава и детски пасти за зъби, които не съдържат флуор, тъй като той е вреден при поглъщане.

Временните зъби са важни, тъй като участват в правилното нарастване на челюстите и правилното “позициониране” на поникващите под тях постоянни зъби, така че те трябва да паднат сами, а не преждевременно. Падналите по-рано от срока си поради травма или възпалителен процес млечни зъбчета се заместват със специално апаратче – местопазител, което се фиксира за съседно здраво зъбче.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ > Как да мием зъбите си правилно?

Постоянните зъби са много важни

Първите постоянни зъби поникват в устата на 6 годишна възраст и обикновено без да се забележат от родителите, тъй като те поникват в празното пространство ЗАД всички временни зъбки, т.е. без да падат млечни зъби. Важно е да водите често детето си на зъболекар в този период, тъй като новопоникналите постоянни зъби трябва да се поддържат добре. Постоянните ни зъби, които заедно с мъдреците са 32 на брой са много важни, тъй като се очаква да ни служат през целия живот.  Следете детето си дали мие редовно зъбите си. При пробива в устата си постоянните зъби са минерализирали на 70%, останалата минерализация се осъществява в устата от солите отделени в слюнката. Това означава, че новите зъби поникнали в устата са много лесно атакуеми и лесно могат да развият кариес. В този период може да започне да употребявате флуорна паста за зъби, за да предпазите детето си от ранен кариес. Дълбоките участъци на зъбите могат да бъдат покрити със силант, които ги запечатва и предпазва от заболяване.

В този период трябва да обърнете внимание и на подреждането на зъбите. Ако те са криви и не изглеждат добре не чакайте, а се обърнете към ортодонт. Ранното започване на ортодонтско лечение често помага то да се осъществи с ортодонтски апаратчета, да е много по-бързо и успешно, отколкото, ако се изчака и се наложи поставянето на брекети. В тази възраст костта е много по-пластична, а това е важно и за запазване на вече постигнатия резултат, именно добре подредените зъби. В по-късна възраст рецидивите, или връщането на зъбите в изходна позиция след края на лечението е много по-вероятно.

Колко често да посещавам зъболекаря си?
А-наглед здрав зъб;B-обширен кариес видим на снимка;C-разкрит кариес;D-напълно почистен кариес разкрива хроничен пулпит

Нормално всеки задължително следва да посещава зъболекаря си 2 пъти годишно за рутинен профилактичен преглед, който включва почистване на зъбите от зъбен камък, полиране и флуоризиране на чистите повърхности, оглед на вече съществуващи пломби, коронки и мостове, оглед на състоянието на венците и измерване на дълбочина на джобовете и отстраняване на причините за кървенето им, рентгенови снимки за проследяване на стари лекувани грануломи, оглед на другите тъкани в устата – бузи, език, небце, оглед и опипване на слюнчените жлези за образувани слюнчени камъни, оглед на захапката и външния профил на лицето.

Този преглед трае около 30 минути и е важен за ранно откриване на заболявания. Правят се и рентгенови снимки “в захапка” (т.нар. bitewing) за откриване на ранни кариеси между зъбите, където не могат да бъдат видяни директно при преглед.

Добре е да знаете, че посещенията при зъболекар “когато ме заболи” е винаги при поява на болка и е белег на много напреднал процес, развивал се обикновено в устата ви с месеци и години, който е можело да бъде предотвратен преди много време.

Имайте предвид, че нещата поставени в устата ви, дори и перфектно направени, имат свой живот. Пломбите, коронките и мостовете са подложени на огромни натоварвания в устата и поради умора на материалите използвани за направата им имат срок на годност.

Фотополимерните пломби могат да издържат до 8-10 години, но след този период в тях има напуквания или отчупени краища и е нужно да се подменят. Добре направените амалгамени пломби на дъвкателни зъби имат живот и над 20 години, порцелановите корони и мостове, ако са направени добре и не са подложени на травми нямат срок на годност, имплантите също са пригодени да издържат десетилетия в устата. Най-дълго носените импланти са в устата на един от първите пациенти на когото са били поставени 11 импланта преди 45 години от шведския хирург Пер-Ингвар Брьонемарк. Пациентът приближава 90 години и продължава да ползва имплантите си без проблем.

Какво да очаквам с напредване на годините

Тялото ни има нужда от поддръжка, за да работи и ни служи добре. Заболяванията са признак на нарушен баланс и умора на тъкани и органи. Здравето ни не е даденост, а инвестиция. Нужни са грижи, режим и внимание и не бива да се чудим, когато здравето ни се разклати, ако не сме положили грижи за него. Зъбите, макар и най-твърдата субстанция в човешкото тяло, се амортизират с годините и с напредване на възрастта е възможно да загубим част от тях поради различни причини.

Съвременната стоматология вече не се плаши от този факт, тъй като развитието на имплантологията е сериозно и всеки загубен зъб може да се възстанови с “изкуствен корен”, който да носи коронка или мост и да ни върне комфорта да се храним и усмихваме без проблем.

Титулна снимка автор Teeejayy & лиценз CC BY-SA 2.0