Ползи и вреди от бързането

41
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Бързай бавно ако се налага

Макар бързината, с която сме на състезание да ни е от полза и да ни помага да спечелим някой приз, то в живота по-често се налага да понамалим малко темпото. Сигурно мнозина от вас знаят, че състезателите например, почти не забелязват околната среда по време на бягане или колоездене. За тях е важно да се представят най-добре според възможностите си.

Те някак си профучават покрай публиката без да се замислят за околният свят. В реалният живот се случва нещо подобно, и ако ние бързаме има вероятност да изпуснем доста интересни моменти както приятни, така и неприятни от нашия живот. Според една българска поговорка „Бързата работа, срам за майстора” е валидна и сега, но какви са всъщност плюсовете и какви минусите от бързите неща?

 

1.Бързо четене на литература. Според едно проучване бързото четене на роман например не води до трайни знания. Читателите препускат през страниците и дори понякога ги прескачат, защото краят е близо. Но след време, ако се сетите за тази книга, колко от нейното съдържание се е запечатала в съзнанието ви. Бързата литература е като шоколада, много е сладък и концентриран – истинска наслада за душата. Иска ти се и още и още….. После обаче бързо вкуса му отминава и само спомена остава. Разбира се всеки си има свой вкус – литературен (кулинарен).

2.Бързо хранене. През последните години се „навъдиха” доста заведения за бързо хранене.  Всъщност там не е нито много вкусно, нито много здравословно, но хората го предпочитат, защото става бързичко, като се има предвид обедната им почивка например. Бързото ядене „на крак” и поглъщането на храната в никакъв случай не може да се каже, че човека усеща истинските вкусови качества на храната. Първо, че храната се дъвче по-малко и се редуват както топли така и студени храни за кратко време. Именно това е и причината за поява на така досадните заболявания като високо кръвно налягане и наднормено тегло. В забързаното ежедневие все по рядко се сещаме, че храната трябва да ни носи някаква наслада.

3. Бързо отслабване. Това е т.нар, ефект йо-йо или бързо сваляне на килограми, обаче за сметка на доста неприятни последствия. Например, ако отслабнете с 10 кг. за 3 месеца, вероятността да ги възвърнете в последствие е почти 50%. И после отново мъчителни лишения и т.н., организма ви почва да се задъхва и от това страдат вътрешните ви органи. Специалистите в областа на храненето съветват промените в теглото ви да стават бавно и постепенно. Само така се гарантира здравето ви с години напред.

4.Бързо приготвяне на храна. Принципа на разсъждение е аналогичен с горните „писания”.  Съблюдава се идеята всички съставки на „манджата” да се приготвят в един съд (колко практично нали)? Е поне миенето е по-лесно. Тук идват на ход и така „насадените” ни от западният свят полуфабрикати. За уточнение може да споделим, че всъщност думичката готвене е силно казана. Но я си представете, че ви дойдат внезапно  гости. Никак няма да ви допадне тепърва да се развихряте в кухнята, а и кой ли ще ви изчака! Оставете готварските си умения за по-спокоен ден , когато ще се насладите на вкуса и аромата на прясно приготвената храна, при който крайният резултат е винаги смайващ.