Лизи Веласкес, или за силата на човешкия дух (снимки+видео)

2
Добави коментар
borislava.zamfirova
borislava.zamfirova

В гимназията наричат Лизи Веласкес „най-грозната жена в света“. Тя е родена с много рядък дефект – няма мастна (адипозна) тъкан и не може да формира мускул, да съхранява енергия и да наддаде на килограми. В света има само 2 други души с такъв проблем.

Лизи Веласкес има 0% мазнина в тялото си и тежи 28 кг, въпреки че консумира между 5 000 и 8 000 калории на ден, пише profit.bg.

В YouTube до скоро се въртеше клипче за нея, под което потребителите пишеха обидни коментари, в които я наричат „чудовище“ и я съветват да се самоубие.

Тя обаче няма такива намерения, а има други цели – да завърши колеж, да има семейство.

Днес Лизи е на 23 години и от 7 години изнася мотивационни речи. Първата й книга „Красивата Лизи“ излиза през 2010 година, а втората – „Бъдете красиви, бъдете себе си“ тази година.

“Зяпането на хората е проблем за мен,“ казва тя. „За това реших вместо да стоя, докато хората ме гледат укорително, да отида до тях, да им дам визитката си и да им кажа „Здравейте, аз съм Лизи. Може би трябва да спрете да зяпате и да научите нещо.“

Веласкес е родена в Сан Антонио, Тексас. Раждането е било с 4 седмици преждевременно. Лекарите са учудени, че детето е живо и предупреждават родителите, че тя никога няма да може да ходи, да говори или да има нормален живот.

Тя обаче се развива добре. Вътрешните й органи, мозъкът и костите се развиват.

Тъй като няма мастна тъкан, в която да складира енергия, Веласкес трябва да яде на всеки 15-20 минути, за да има енергия през деня. Когато е на 4 години, зрението в едното й око започва да намалява. Днес тя е сляпа с него, а с другото вижда зле.

“Понякога ми се струва, че животът няма смисъл,“ пише тя в Книгата си „Бъдете красиви, бъдете себе си“. „Но трябва да промениш това, което можеш, а за останалото поискай помощ от някого и се моли.“