Празник на знанието и дълголетието подготвят пловдивски студенти и преподаватели

1
Добави коментар
danchosabev
danchosabev

Интересна програма от разнообразни събития подготвят четири пловдивски университета за Нощта на учените в Града под тепетата. Инициативата ще се проведе на 28 септември едновременно в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Плевен.

„Стремежът ни е да покажем човешкото лице на науката, да събудим любознателността у децата и да демонстрираме излизането на учените в градска среда, както и умението да се зареждаме с емоции от музиката и изкуството“. Така зам.-деканът на Филологическия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Петя Бъркалова обясни на пресконференция днес (25 септември) целите на събитието. В Пловдив то се осъществява от четири партниращи си висши училища – ПУ, Медицинския университет (МУ), Университета по хранителни технологии (УХТ) и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ). Представители на ВУЗ-овете разясниха Пътната карта на събитията, които предстоят на 28 септември.

Тази година мотото на проекта е „Иновации: нови компетенции и водещи възможности за устойчивост и стабилност“. Фокусът на инициативата е

Европейската година на активното дълголетие и солидарност между поколенията,

поясни доц. Бъркалова.

Старът на Нощта на учените ще бъде даден в Шеста аудитория на ПУ „Паисий Хилендарски“, където от 17 часа ще започне традиционният форум „Университетът среща бизнеса“. Тази година своя опит ще споделят елитни мениджъри от българската фирма за аутсорсинг услуги в страната и Западна Европа „Софика груп“, както и техни колеги от „Хюлет Пакард Глобъл Деливъри Сентър“.

Форумът ще е от изключителна полза за студентите, които изучават чужди езици, икономически и социални науки, математика и информатика, като същевременно с това ще е насочен и към широката публика. „През годините се убедихме, че трябва да търсим образователни ниши, свързани с трудовия пазар. Често се оказва, че уменията, придобити в университета, съвсем не са достатъчни на младите хора за успешна кариера в престижна фирма. Затова ще привлечем мениджъри на такива компании, които да предават опита и знанията си на студентите“, обясни доц. Бъркалова. По думите й посланието на тази дейност е, че

ако човек е добре обучен, може да направи кариера и в България.

„Специалистите от „Хюлет Пакард“ ще ни въведат в „кухнята“ на аутсорсинга, което е една нова тема за университета“, каза още зам.-деканът на Филологическия факултет на ПУ.

Медицинският университет пък ще отправи нестандартен поглед към тайните на дълголетието чрез активната смехотерапия. От 17 часа във Втора аудитория ще бъдат представени книгите на социалмедика проф. д-р Никола Запрянов „Смях през сълзи“ и „Смехотерапия“, уточни зам.-ректорът на Медицинския университет проф. Сарафян. От 18 часа пък в Аудиторния комплекс ще се открие шоу дебат „Ключът към активното дълголетие“. В него ще се включат три отбора – на физическото здраве, на психичното здраве и на естетическото здраве, които ще спорят за силата на науката в борбата с остаряването и за осигуряването на активно дълголетие на хората. Победителят в дебата ще бъде определен от публиката и ще получи специална награда, която от МУ все още пазят в тайна.

От 20 часа в новия Стол на университета, открит само преди няколко месеца, студенти и преподаватели от МУ и УХТ ще представят традиционни български храни и норми за здравословно хранене в рамките на кулинарния базар „Медицинско гурме“. „Желанието ни е да идентифицираме онези храни, които народът е запазил през вековете, защото е знаел, че те са важни за неговото здраве“, каза проф. Алексиева от Университета по хранителни технологии. Тя уточни, че ще бъдат представени традиционна българска баница във варианта й зелник, но направен със зеленчук, който се използва само в няколко родопски села, различни подправки, както и прословутата древна пшеница лимец, която привлича интереса на все повече хора. На Кръгла маса в УХТ ще бъдат разисквани проблемите на отглеждането на зърнената култура и създаването на хранителни продукти от нея.

И тъй като освен от храната здравето зависи и от душевното равновесие и положителните емоции,

за доброто настроение в Нощта на учените ще се погрижат певците и танцьорите от АМТИИ.

В 19 часа от сградата на Академията ще тръгне „Дефиле на българската народна музика“, което ще стигне до площад „Стефан Стамболов“ пред Общината. Там на откритата сцена ще се състои концертът „В ритъма на хората“. „Подготвили сме ритми, музика и костюми от всички етнографски области на България“, поясни асистент Стефан Йорданов, хореограф на фолклорния ансамбъл на АМТИИ.

В рамките на Европейската нощ на учените на 28 и 29 септември на площад „Централен“ в Пловдив ще бъде експонирана фотоизложбата от конкурса „Толерантност между поколенията“. Той е проведен във Фейсбук и победителите са излъчени чрез гласуване в социалната мрежа. „Повече от 800 души дадоха гласа си за предпочитаните от тях фотоси. Вече са известни победителите, които ще получат наградите си при откриването на Нощта на учените“, уточни директорът на поделение „Научна и приложна дейност“ в ПУ Весела Казашка.

Интегрирана дигитална карта ще работи в Нощта на учените, за да могат много хора да предават онлайн настроението и емоциите от различните събития. Системата ще бъде базирана в Пловдивския университет, съобщи доц. Бъркалова.