Съвети за добро здраве

2
Добави коментар
5ylar
5ylar

Правилното хранене, редовните физически упражнения и използването на техники за справяне със стреса са основ­ните естествени начини за съхраняване на здравето. Други важни фактори са доброжелателното отношение към окол­ните, създаването на благоприятна за здравето обстановка в дома и отказът от вредни навици като тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол например. Грижата за организ­ма осигурява душевно равновесие и помага за доброто съ­стояние на всяка част от тялото. Тя укрепва имунната система, което спомага за предпазването от инфекции, алергии и дори рак. Настоящото въведение съдържа информация относно всички основни аспекти, свързани с поддържане­то на здравето, и препоръки за подбор на най-подходящи­те за вас природолечебни методи.

Правилно хранене

Храната е източник на енергия. Тя доставя хранителните ве­щества, необходими за физическия растеж и възстановяване и помага на организма да произвежда различни вещества (хормони, ензими и невромедиатори), допринасящи за нормалното му функциониране. През последните години идеите по отношение на храненето се промениха. Доскоро беше разпространено схваща­нето, че отбягването на определени храни, например мазните, гарантира здравословен хранителен режим. Въпреки че все още се препоръчва намаляването на консумацията на мазнини, сега се набляга предимно върху добре балансира­ната програма с богати на хранителни вещества продукти. „Пирамидата на здравословното хранене“ показва взаимовръзките между различните видове храни, необходи­ми за постигане на важния баланс.

Хранителни добавки

Добавките към храната не я заместват. Обикновено здравословното хранене осигурява на организма всички необходими компоненти. Човешкото тяло отделно трупа резерви от някои хранителни вещества. Телесните мазнини например съхраняват мастно-разтворимите витамини (A, D, Е и К). Калцият и други минерали могат да се пренасочват от костите до тези места в тялото, където са необходими. Водно-разтворимите витамини (В и С) не се складират в организма, затова трябва да се набавят ежедневно. Понякога е препоръчително приемането на хранителни добавки, защото те:

Осигуряват жизненоважни вещества по време на бременност и след това.

Предотвратяват заболявания, свързани с недостига на хранителни вещества във всекидневното меню.

Ускоряват лечението на инфекциозни болести, които увеличават потребността на организма от дадени хранителни вещества.

Подпомагат лечението на заболявания като артрит, при които организмът се нуждае от по-голяма доза определени вещества.

Съдействат при профилактиката или лечението на сърдечносъдовите заболявания и диабета.

На опаковките на продуктите са упоменати оптималните дозировки и процентното съдържание на ППХВ (препоръчителен прием на хранителни вещества) или ПДД (примерни дневни дажби) (вж. карето) в една капсула или таблетка. Често най-добрият избор е универсална хранителна добавка с комплекс от витамини и минерали. Някои са по-ефикасни от други, затова търсете следните комбинации:

Калций – с магнезий, цинк и витамин D.
Желязо – с витамин С и мед.
Магнезий – с калций, фосфор и витамин ВЛ.
Селен – на основата на дрожди с витамин А, С и Е.
Цинк – цинков глюконат (при простуда и грип) с витамин А и мед.
Витамин А – като смесени каротиноиди (например бста-каротин).
Витамин В – като витамин В комплекс.
Витамин С – с флавоноиди (понякога наричани биофла-воноиди).
Витамин Е – със смес от токофероли.

Обикновено в здравия организъм линоловата и алфалино-леновата киселина, известни като незаменими мастни киселини, се преобразуват във важни хормони и простагландини, които регулират множество процеси в човешкото тяло. Някои хора имат проблеми е трансформирането на незаменимите мастни киселини и диетолозите им препоръчват хранителни добавки с масло от вечерна иглика, ленено семе или рибено масло.

Друга популярна група хранителни добавки включва различни видове аминокиселини (молекули, които влизат в състава на белтъчините). Те играят важна роля за строежа и възстановяването на тъканите в организма. Обикновено се получават от богати на протеини храни. Хората с беден на белтъчини хранителен режим (например пълните вегетарианци) имат нужда от широк спектър от аминокиселини. Не се препоръчва приемът на хранителните добавки е редуциран набор от аминокиселини повече от няколко седмици без лекарски контрол. Аминокиселините не са подходящи за деца без предварителна консултация с лекар.

Препоръчителен прием на хранителни вещества

Върху опаковките на много хранителни добавки е указано процентното съдържание на ППХВ в продукта. ППХВ е количеството, достатъчно да покрие нуждите на поне 97,5% от населението (въпреки че препоръчителното коли­чество е по-високо, отколкото реалната необходимост на повечето хора). ППХВ до голяма степен е изместил при- – мерните дневни дажби (ПДД), определяни като количест­вата хранителни вещества, които човек трябва да приема редовно, за да е здрав. Тези цифри не отчитат измене­нията в потребностите на организма по време на боледу­ване и може да се различават при пушачи или хора, приемащи лекарства. Имайте предвид обаче, че ППХВ предоставя общи указания, а не строги правила. Следо­вателно при необходимост терапевтът по своя преценка може да ви назначи по-висока доза от ППХВ