Учени от Пловдивския университет тръгват по стъпките на Паисий

2
Добави коментар
danchosabev
danchosabev

Пътуващият семинар „По стъпките на Паисий „, организиран от Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, е едно събитията, включени в програмата за честванията на 250-ата годишнина от написването на „История славянобългарска“.

Учени от университета, чийто патрон е Хилендарският монах, тръгват на 22 октомври от Пловдив на нетрадиционна научна среща. Маршрутът на пътуващия семинар, който ще продължи до 27 октомври, минава последователно пред Крагуевац, Нови Сад, манастира „Ковил“, Сремски Карловци, Нови Сад и Банско и приключва в Асеновград.

Това съобщиха днес (17 октомври) на пресконференция ректорът на ПУ доц. д-р Запрян Козлуджов и деканът на Филологическия факултет доц. д-р Живко Иванов.

Участниците в научния форум на колела ще се фокусират върху мястото на Паисий в езиковите, културните и историческите процеси, подготвили българското Възраждане, обясни доц. Иванов. Дебатите ще се провеждат в неформална обстановка, в приятна атмосфера, на път и под формата на гостуване при партниращи академични и обществени институции.

Участниците са хабилитирани преподаватели, докторанти, студенти, ученици, медийни партньори на университета. Чрез наблюдения върху културната памет ще бъдат възкресени малко известни факти за места, книги, книжовници и духовни средища, свързани с Паисий Хилендарски, каза още доц. д-р Живко Иванов. Събитието е подкрепено и от посолството на България в Сърбия, поясни той.

Кулминацията на честванията по случай 250-ата годишнина от написването на Паисиевата История ще е Международната научна конференция „Паисиеви четения“, подчерта ректорът доц. Козлуджов. Форумът се организирана ежегодно от Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ и тази година ще е на 2 и 3 ноември. В конференцията ще участват 210 представители на 52 научни институции от 15 държави, уточни доц. Козлуджов. Форумът ще се проведе под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова.

Четенията ще са съпроводени от много съпътстващи прояви, една от които е именно пътуващият семинар. Като изключително ценна определиха двамата доценти инициативата за издаването на преписи на Паисиевата история. „Постигнахме договорка с Националната библиотека да отпечатаме фототипно издание на т.нар. Геров препис. В момента той вече е в процес на отпечатване и за 2 ноември ще можем да покажем първите екземпляри от изданието на участниците в конференицията“, сподели ректорът. Той каза още, че тази година в рамките на честванията ще бъде отбелязан и юбилеят на един от основателите на Филологическия факултет и бивш ректор на ПУ „Паисий Хилендарски“ – проф. д.ф.н. Иван Куцаров

В рамките на „Паисиеви четения“ са предвидени още кръгла маса с международно участие на тема „Българската езикова политика в условията на глобализация и европейска интеграция“, както и скулптурна изложба „Словото на изкуството – изкуството на словото“. Ще бъдат показани 48 авторски графични постера с изображения на първобългарски епиграфски писмени паметници, старобългарските азбуки кирилица и глаголица, съвременни кирилски шрифтове и sms езикът.

„Толкова мащабно честване на юбилея на Паисиевата „История“ досега не е правено. Годишнината е вписана в официалния календар на Световната културна общност и се почита във всички страни – членки на ЮНЕСКО“, уточни доц. Козлуджов.

Официалното откриване на „Паисиеви четения“ е на 2 ноември от 10.30 ч. в Аудитория № 6 на Ректората.