Смоуки маунтинс – райско кътче в сърцето на югоизточните американски щати – тема за САЩ – Idi.bg

48
Добави коментар
tao
tao

 

 

Смоуки маунтинс са част от веригата на Апалачите. Те се простират по продължение на границата между американските щати Тенеси и Северна Каролина. Името на планините произлиза от леката мъгла, която се издига над тях. Смоуки маунтинс са най-посещавания природен парк в източните щати и това не е случайно, защото там всеки ще намери нещо за себе си – от любителите на природата до ентусиастите на тема история.

 

Смоуки маунтинс са място, на което ще откриете безброй природни чудеса. Задължително трябва да видите Clingman’s Dome (най-високата точка на щата Тенеси – 2024 м.) и връх Mount LeConte, който е най-високият връх в източните щати (2009 м). До Mount LeConte стигат 5 по-големи туристически пътеки, а на самия връх има хижа.

 

В национален парк Грейт Смоуки маунтинс има 11 големи водопада – Hen Wallow Falls, Abrams Falls, Grotto Falls, Rainbow Falls, Indian Creek Falls, Juney Whank Falls, Mouse Creek Falls, Laurel Falls, Mingo Falls, Ramsey Cascades и Tom Branch Falls. До всички тях се стига по туристически пътеки. Има и два, до които може да се стигне с кола – Place of a Thousand Drips и Meigs Falls. През юни пък можете да се насладите на нощното светлинно шоу, което осигуряват светулките в района на Elkmont.

Планините са дом на 10 000 документирани видове животни и птици. Паркът е най-разнообразния в биологично отношение регион на САЩ в умерения климатичен пояс. Той е убежище за много застрашени от изчезване животински видове и е известен с най-голямото в света разнообразие от саламандри. Тук ще видите много разнообразни видове животни – лосове, мечки, пуйки, диви свине, планински лъвове, норки и рисове. Най-подходящото време за наблюдение на животните е сутрин или привечер. Смоуки маунтинс се радват и на богата флора, сред чиито представители са дивият карамфил, разнообразни видове лилиите и дивите орхидеи.

Този регион е мечта за туриста! На територията на парка има над 1300 км поддържани екопътеки, които водят от най-ниските точки до планинските върхове. Сред най-хубавите пътеки са Mt. Leconte trail и Chimney Tops trail, както и пътеките, които водят до някои от водопадите – Laurel Falls trail, Abrams Falls trail и Ramsey Cascades trail. Основна атракция в Смоуки маунтинс е дългия около 3500 км туристически маршрут, известен като „Прехода по Апалачите“. Той започва от планината Спрингър в щата Джорджия и завършва на връх Катадин в Мейн.

 

В Смоуки маунтинс има общо над 1100 км реки, така че и рибарите ще бъдат очаровани. Реките предлагат и чудесни условия за рафтинг, а кануто и каякът също са сред популярните водни спортове. Има доста фирми, които ще Ви осигурят екипировка и водачи.

 

На територията на националния парк има изобилие от местенца, подходящи за къмпинг – както развити, така и абсолютно натурални. Развитите къмпинги разполагат с баня, маси и огнища, а другите са достъпни само по горските пътеки. Има и много места, на които човек може да си направи приятен и дори удобен пикник, тъй като тук си има масички, грил и тоалетни. Две от зоните за пикник са достъпни и за инвалиди – Cades Cove и Chimney tops. В района ще намерите и хижи.

Смоуки маунтинс предлагат приятни изненади през всеки сезон. През пролетта тук се състои Spring Wildflower Pilgrimage – можете да се насладите на сезона в цялата му красота като разгледате пролетните цветя. Есенно време листата сменят зелената премяна с най-разнообразни слънчеви и огнени цветове, които стоплят душата. През зимата Смоуки маунтинс са не по-малко привлекателни за любителите на природата, покрити с бяло покривало и предлагащи чудесни условия за всякакъв тип зимни спортове.

 

 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1394 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност