Захари Нанков: Не наградите са важни, а опитът и рутината, които получаваш след всяко изпълнение на сцена

2
Добави коментар
bgdancer
bgdancer

фото: Камелия Атанасова

Захари Нанков e директор и хореограф на Спорт Артс Студио „HYPHERS“. Възпитаник и танцьор е в трупата на Цветанка Гергинова – Студио „G“. Освен в хип-хоп се е обучавал в редица други танцови стилов – модерен танц (Бунстер, Греъм), джаз и класически балет. Многократен шампион на България в стил хип-хоп – като състезател и хореограф. Захари е бронзов медалист от Световния форум по модерен танц в Нови Сад, Сърбия, през 2010 г. От 2006 година досега е печелил десетки отличия от различни конкурси в България, Сърбия, Унгария, Германия, Словения, Полша, Италия, Хърватска и др. като състезател и хореограф.

Работил е като хореограф и танцьор с много от известните музикални изпълнители в страната (Галена, Кристо, Нора, Румънеца и Енчев, Люси, 032) за техни концерти, видео клипове и др. Участва като гост-хореограф в множество събития като  Sofia Dance Week, Fanta Fiesta, Urban Rising Stars и др.

BG Dancer: Здравей, Захари. Последното ти състезание беше на Спартакиадата във

фото: Димо Димов

Велико Търново, доволен ли си?

Захари: Здравейте! Студио “G”, което представих там, се класира много успешно, а по мое мнение и при мен нещата се получиха. Спечелих първо място на соло модерен танц – „Вендета” (хореография Цветанка Гергинова), а при дуетите спечелихме 2 втори места. Ще бъда откровен и ще споделя нещо, което може би ще прозвучи несериозно или лицемерно, но всеки може да го тълкува, както иска. Наградите не са важни, а опитът и рутината, които получаваш след всяко следващо изпълнение на сцена. За съжаление, в България сцените не са много, но състезания поне има често. Ние просто използваме тази възможност. Това те изгражда, това те калява. Често ми се е случвало да бъда в дъното на класирането, но точно тези неща те правят това, което си.

BG Dancer: Обучавал си се в модерен танц, джаз и класически балет. Как премина в хип-хоп стила?

фото: Камелия Атанасова

Захари: Към хип-хопа не съм преминавал никога – започнах с него и продължавам да вървя смело напред по пътя си. Правя го, търсейки новото и най-вече търсейки най-правилния начин да изразя себе си. А не да се изразявам в YouTube. Да, тази мрежа е прекрасен начин да споделяш и обменяш информация, но в наши дни процесът на глобализация е толкова засилен, че в много случаи ние просто се унифицираме, а трябва да избягаме от това!

Що се касае до другите танцови стилове, имам следната гледна точка. Хората танцуват от дълбока древност, но чак в средата на 18-ти век Жан-Жорж Новер е човекът, който систематизира движенията и дефинира класическия балет. През 20-ти век танцовите  стилове започват бурно да се множат и развиват – имаме немски свободен изразен танц в Европа, а от другата страна на океана е една Марта Греъм. Нещата се развиват паралелно и в постоянен контакт. Заражда се джаз-танцът, бродуейските мюзикъли. Нещата са свързани – едното води към другото. Имаме причинно-следствена връзка, фактите са си факти. Кога се появява хип-хопа като култура и като танц и върху какво стъпва той – оставям всеки да разбере за себе си. Добре е да се интересуваме от историята. Много е забавно, когато си мислиш, че светът започва и свършва с теб. Казвам тези неща, защото и аз съм преминал през това – от дълбоко отричане, до толеранс и накрая просто съм го приел като мироглед. Всичко е въпрос на осъзнатост и или минаваш на следващо ниво, или си креташ някак си. Пътища има много. Не казвам, че моят е правилният, но нали друг не го върви вместо мен.

BG Dancer: Как всъщност започна с танците?

фото: Камелия Атанасова

Захари: От десет годишен съм влюбен в хип-хопа и до ден днешен е така. В края на 2005 г. по тогавашната телевизия ММ вървеше едно адски яко предаване за хип-хоп културата, което се казваше B Side. Там гостуваха Гош и Добата от The Center, танцуваха на живо в студиото и промоцираха залата, която току-що бяха отворили  в София. Отидох, бях запленен от този стил и се записах да танцувам. По едно и също време се събра една солидна момчешка група, която след няколко месеца се нарече Dem Idols, а половината от състава и в момента са едни от най-добрите преподаватели в България. През 2008 г. създадох Студио “Hyphers”. Г-жа Гергинова ми подаде ръка, за да дам едно ново начало за себе си в танците. Започнах да посещавам класовете й по модерен танц, а след известно време започнах да се занимавам и по-сериозно с класически балет.

BG Dancer: Какво те прави танцьор? По колко часа отделяш за танци?

Захари: Всичко е любов, човече, обожавам да танцувам. Но се изисква желязна дисциплина и постоянство, за да си на високо ниво. Честно казано, не мисля, че количеството време, прекарано в залата, е еквивалент на качество. Ако си с пълното съзнание в залата, когато работиш по конкретна задача (защото при мен удоволствието вече е и работа), можеш да си изпълниш нещата за 1 или 2 часа. Но ако чавка ти е изпила мозъка и си в състояния на душевно отсъствие, можеш да прекараш и 10 часа в залата и пак нищо да не свършиш. Затова и искрено ме разсмива перчене от рода: „Еее, копеле, ‘неска цел ден бехме в залата и ако знаеш колко работа свършихме.” Всеки ден играя задължително класически екзерсиз или модерен такъв в Студио “G”, което е отделно от моите репетиции с групата ми по хип-хоп.

BG Dancer: При теб има нещо, което много танцьори признават, че е плюс – да владееш класически танци и в същото

фото: Tony Maher

време да си добър в хип-хоп стила. Кой стил надделява при теб?

Захари: Ако говориш за навсякъде по света, да, това е така, просто защото всички танцьори се стремят към комплексност. Както казах, класиката е фундаментът, върху който стъпва всичко. Струва ми се, че в България не е точно така, но дано да не съм прав, това са ми личните впечатления. Ще използвам една метафора и тя е, че тук някак си не е прието да можеш да плетеш и да бродираш едновременно.

Има и друг елемент – за да танцуваш класически балет, се иска яко дупе. Който не е танцувал, просто не знае за какви натоварвания става въпрос, а пък аз влязох в залата почти на 20 години (смее се). Затова е по-добре, когато не разбираш нещо, просто да не го коментираш.

Всъщност започнах да танцувам балет по една проста причина и това не са момичетата в залата, а защото исках да се науча да въртя 2 или 3 пируета, колкото и смешно да звучи. А пък то какво взе че стана – тази година участвах на професионален балетен конкурс – „Анастас Петров” в гр. Добрич, до който се допускат само ограничен брой кандидати и то със специална препоръка от изявен балетен майстор. Получих такава от доц. Ясен Вълчанов, на когото съм много признателен, а г-жа Гергинова е човекът, който ме подготви за конкурса.

BG Dancer: Кога се чувстваш по-удовлетворен – когато ти самият си на сцена или

фото: Tony Maher

когато подготвяш някого за сцена с твоя хореография?

Захари: Това са две различни неща. Емоцията и кефа, когато са на сцената, са нещо изключително. Когато си зад кулисите или в публиката, ти чувстваш друг вид трепет, ти някак си се сливаш с човека, който танцува твоята постановка, ти съпреживяваш нещата.

BG Dancer: Кажи ни какво те вдъхновява, за да правиш хореографии?

Захари: Емоция! То си е като някакъв вътрешен порив, който изведнъж те обзема. Правиш връзка с шефа отгоре и просто се доверяваш на тялото си, за да може да те изрази по най-естествения начин.

BG Dancer: Коя своя хореография най-харесваш?

Захари: Нямам любима хореография. Всичките са част от мен и те най-добре показват през какво преминавам, как чувствам нещата в този момент, те изграждат пъзела.

фото: Камелия Атанасова

BG Dancer: Ще бъдеш член на журито в следващото издание на Urban Rising Stars. Какво очакваш да видиш в победителя?

Захари: Да, точно така. Иска ми се да видя на първо място човек, който танцува със сърце. В стремежа си да покажат колко е добра техниката им, много от танцьорите губят това. Разбира се, техниката е ключов фактор, но не искам да гледам някаква гимнастика или просто някакви упражнение – ще се радвам да наблюдавам душа и музика, слети в едно. Това ще е определящо за решенията ми!

BG Dancer: Искаш ли да пожелаеш нещо на читателите на BG Dancer?

Захари: Нека бъдат себе си и да следват интуицията си. Няма правилно и грешно, ние правим нещата такива, ние ги категоризираме. Да живеят живота си така, както те сметнат за добре, а не така, както другите смятат за добре.

За финал искам да ги поканя на коледния концерт-спектакъл, който организираме съвместно “Hyphers” със Студио “G”, озаглавен „Чувалът на Дядо Коледа” (Въпрос на гледна точка). Денят е 22-ри декември (дъбота), началният час е 18:30 ч, а мястото е Синдикалният дом на културата на транспортните работници. Ще можете да видите изключително пъстра картина от много танцови стилове и емоции! Заповядайте!

comments