Фламенкото среща българския фолклор в проекта „Еструна“

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Фламенкото среща българския фолклор в проекта „Еструна“, който ще бъде представен на 24 април, сряда, от 19.30 ч. в зала „България“. Ще прозвучат оригинални композиции на традиционна фламенко и българска музика. Супергрупата от музиканти, събрани от „Джаз Плюс“, включва едни от най-големите имена в джаза и в традиционната музика на Испания и България – певеца Арканхел, китариста Антонио Форчоне, контрабасиста Рено Гарсия-Фонс, перкусиониста Агустин Диасера, хор „Нови български гласове – Лалетата“ под диригентството и с аранжиментите на доц. Георги Петков и Теодосий Спасов на кавал.

Аранжиментът на композициите е нов и е създаден от музикалния директор на проекта Антонио Форчоне, а вокалните партии са написани от доцент Георги Петков.

В програмата са включени специално написани за концерта парчета, както и класически фламенко песни като La leyenda del tiempo и La Aurora de Nueva York на Федерико Гарсия Лорка, авторски композиции на Антонио Форчоне и Рено Гарсия-Фонс (Alhambra, Nostalgia, Agua Dulce и Enamorado). От нашия фолклор ще прозвучат „Лале ли си, зюмбюл ли си“, „Руфинка болна легнала“ и „Снощи съм минал, кузум Еленке“.

За Антонио Форчоне „Еструна“ е художествено платно, на което всеки със своята култура може да нарисува нещо. Италианският китарен виртуоз не се бои, че картината може да стане лоша, защото най-важното в случая са връзката с изкуството, с познанията на участниците и емоцията, която тече през фолклора.

Испанският фламенко певец Арканхел също няма опасения за резултата от експеримента. Той съзнава, че не всички биха се съгласили фолклорът им да се променя, но и за него е по-важен контактът с другата музика.

Друго вдъхновение за „Еструна“ по думите на Арканхел е обновяването на българския фолклор, нуждата някой „да опресни боите“ с друга музика, която да го спаси от забравата, от която страда. Дори и проектът да е роден от едно голямо уважение към традицията, според певеца той има желание за полет – „желание да си оставен на свобода, защото си свободен“. Или както заявяват инициаторите на концерта от „Джаз Плюс“: „Еструна“ е пълноводната река, в която са се влели две традиции, „Еструна“ е преплитане на няколко нишки, „Еструна“ е предизвикателство за дръзките, „Еструна“ е срещата на кръстопътя на изкуството, „Еструна“ е вокална въздишка – Е Струна!“